Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Air Asian koneen tarkka putoamissyy yhä mysteeri

Indonesian ilmatieteen laitos uskoo myrskyn aiheuttaneen tuhoisan turman

Ulkomaat
 
Adek Berry AfP
Lennon QZ8501 uhreja siirrettiin lauantaina kuljetuskoneeseen Pangkalan Bunissa Indonesiassa.
Lennon QZ8501 uhreja siirrettiin lauantaina kuljetuskoneeseen Pangkalan Bunissa Indonesiassa. Kuva: Adek Berry AfP

Tutkijat uskovat löytäneensä viikko sitten sunnuntaina kadonneen malesialaisen Air Asia -lentoyhtiön matkustajakoneen. Siihen viittaavat meren pohjasta paikannetut neljä suurta esinettä.

Yksi osista löytyi myöhään perjantaina ja loput kolme lauantaina. Osat ovat lähellä toisiaan ja noin 30 metrin syvyydessä.

"Olemme löytäneet neljä suurta esinettä koneesta, jota etsimme", kertoi Indonesian etsintä- ja pelastusviraston johtaja Fransiskus Bambang Soelistyo uutistoimisto AFP:n mukaan Jakartassa lauantaina.

Etsintäalue on Borneon lounaispuolella Jaavanmerellä. Kovan merenkäynnin ja virtausten vuoksi esineitä ei ole pystytty kuvaamaan. Löydötlisäsivät toivoa siitä, että koneen mustat laatikot voitaisiin paikantaa. Ne voivat valottaa, mitä sunnuntaina 28. joulukuuta tapahtui.

Tuolloin indonesialaisesta Surabayan kaupungista Singaporeen matkalla ollut Air Asian lentokone katosi mukanaan 162 matkustajaa. Lauantaina Indonesian liikenneministeri kertoi, että Air Asialla ei olisi ylipäätään ollut lupaa lentää reittiä sunnuntaisin. Epäselvää on, miksi sen silti annettiin lentää.

Lento QZ8501 katosi tutkasta vain muutamia minuutteja sen jälkeen, kun koneen kapteeni oli myrskyn takia pyytänyt lupaa nousta pilvien yläpuolelle noin 11 500 metriin. Lennonjohto ei ehtinyt vastata pyyntöön.

Tutkimuksia lähellä olevan lähteen mukaan kone olisi tehnyt "uskomattoman jyrkän" nousun ennen katoamistaan, uutistoimisto Reuters kertoi. Jyrkkä nousu voi johtaa sakkaukseen, Trafin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo. Sakkauksessa konetta kannatteleva ilmavirta katoaa siipien alta. Se voi johtaa koneen hallinnan menettämiseen.

"Toisaalta Airbus A320:ssa on suojamekanismeja, joiden tulisi estää sakkaustilaan joutuminen", Henttu sanoo. "Mutta jostain syystähän koneen hallinta on menetetty."

Indonesian ilmatieteen laitoksen mukaan alustavissa arvioissa todennäköisin syy turmaan on se, että myrskyyn joutuneen koneen moottoreihin muodostui jäätä, Reuters kertoi lauantaina.

Erityisesti ukkospilven ytimen yläosissa ilmankosteuden ja matalan lämpötilan yhteisvaikutus voi Hentun mukaan aiheuttaa äärimmäisen voimakasta jäätymistä koneen jäätymisherkkiin osiin.

Joidenkin arvioiden mukaan kone olisi saattanut tehdä onnistuneen hätälaskun meren pinnalle, mutta kova merenkäynti olisi upottanut koneen. Tähän viittaisi se, että koneen hätälähetin ei aktivoitunut missään vaiheessa, kertoi lentoalan julkaisun Angkasan toimittaja Dudi Sudibyo AFP:lle viime viikolla.

"Teoriassa on mahdollista, että lasku veteen onnistuu ilman, että automaattinen hätälähetin aktivoituu. Käytännnössä se on epätodennäköistä, erityisesti jos merenkäynti on kohtalainen, kuten alueella ilmeisesti oli", Henttu arvioi.

Hänen mukaansa ei myöskään ole varmaa, oliko onnettomuuskoneessa automaattinen hätälähetin vai ainoastaan manuaalisesti laukaistava hätälähetin.

Etsintäalueelta on tähän mennessä löytynyt noin 30 ruumista. Niistä osa on ollut yhä turvavöin kiinni istuimissa.

Myrsky oli tiedossa, joten matkustajilla on todennäköistä ollut turvavyöt.

"Se voi kertoa myös siitä, että he eivät ole ehtineet tai olleet kykeneviä aukaisemaan istuinvöitä pelastautuakseen koneesta – esimerkiksi ilmassa tapahtuneen koneen vaurioitumisesta johtuneen happikadon tai pintakosketuksen aiheuttaman tajuttomuuden, loukkaantumisen tai kuoleman vuoksi", Henttu sanoo.

Indonesian viranomaiset eivät vielä ole kertoneet, miten jo löydetyt uhrit ovat kuolleet. Ruumiinavauksessa pitäisi selvitä, kuolivatko uhrit hukkumalla vai esimerkiksi pintakosketuksesta johtuneesta iskusta.

Etsinnöissä on mukana sukeltajia ja kalustoa myös Venäjältä ja Ranskasta. Venäjä on lähettänyt alueelle kaksi lentokonetta ja erityiskalustoa, mukaan lukien kauko-ohjattavan Folkon-syvänmeren aluksen sekä noin 70 sukeltajaa., indonesialainen Jakarta Post -lehti kertoi lauantaina.

"Päätarkoituksemme on löytää Air Asian musta laatikko. Aloitamme työt sunnuntaina", sanoi Venäjän operaation apulaispäällikkö Aleksander Shilin uutistoimisto Antaralle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat