Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etninen tausta ja puolue määräävät amerikkalaisten suhteen poliisiin

Tuhansia poliiseja odotetaan murhatun kollegan hautajaisiin tänään New Yorkissa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
SHANNON STAPLETON / REUTERS
Poliisit osallistuivat murhatun kollegansa hautajaisiin sunnuntaina New Yorkissa.
Poliisit osallistuivat murhatun kollegansa hautajaisiin sunnuntaina New Yorkissa. Kuva: SHANNON STAPLETON / REUTERS

Yhdysvallat ei ole kukkulan päällä loistava kaupunki, kuten isänmaalliset amerikkalaiset tapaavat sanoa, vaan pikemminkin kaksi kaupunkia, joissa elämä on hyvin erilaista. Vertaus on New Yorkin entisen kuvernöörin Mario Cuomon, joka kuoli uudenvuodenpäivänä. Se on yhä ajankohtainen.

Tänään sunnuntaina tuhansien poliisien odotetaan kokoontuvan New Yorkiin kollegansa Wenjian Liun hautajaisiin. Liu ja hänen parinsa Rafael Ramos tapettiin poliisiautoon kaksi viikkoa sitten Brooklynissa. Ampuja, mielenterveysongelmista kärsinyt Ismaaiyl Brinsley, oli uhonnut "panevansa sioille siivet" kostoksi kahden poliisin käsissä menehtyneen mustan miehen kuolemasta.

Tausta

Kaikki alkoi Michael Brownista

Poliisin vastaiset mielenosoitukset alkoivat eri puolilla Yhdysvaltoja sen jälkeen, kun valkoinen poliisi ampui 18-vuotiaan mustan Michael Brownin Fergusonissa Missourissa elokuussa.

Mielenosoittajat marssivat myös muiden poliisin käsissä kuolleiden mustien puolesta. Astmasta kärsinyt Eric Garner kuoli poliisin kuristusotteeseen Staten Islandilla, ja Akai Gurley ammuttiin vahingossa pimeässä rappukäytävässä Brooklynissa. 12-vuotias Tamir Rice ammuttiin puistossa Ohiossa, kun poliisi luuli pojan asetta oikeaksi. Poliiseja vastaan ei ole nostettu syytteitä.

20. joulukuuta mielenterveysongelmista kärsinyt Ismaaiyl Brinsley tappoi kaksi poliisia näiden autoon New Yorkissa. Hän oli kirjoittanut Instagramiin kostavansa Brownin ja Garnerin puolesta. Brinsley ampui myös itsensä.

Murha on kiristänyt poliisin ja New Yorkin liberaalin pormestarin välejä. Se on kiristänyt myös poliisin ja poliisin kovia otteita arvostelleiden mielenosoittajien välejä.

Ennen kaikkea ampuminen on paljastanut, miten eri tavoin mustat ja valkoiset, vasemmistolaiset ja oikeistolaiset suhtautuvat virkavaltaan ja oikeusjärjestelmään Yhdysvalloissa. Vertaus kahdesta kaupungista ei ole liioittelua.

Viikko sitten julkaistun The Washington Post -lehden ja uutiskanava ABC:n kyselyn mukaan vain yksi kymmenestä mustasta on sitä mieltä, että oikeusjärjestelmä kohtelee mustia samalla tavalla kuin valkoisia. Kaksi kymmenestä mustasta katsoo, että poliisi kohtelee molempia ryhmiä tasapuolisesti.

Valkoiset näkevät asian toisin. Puolet valkoisista uskoo, että oikeusjärjestelmä kohtelee etnisiä ryhmiä tasapuolisesti. Poliisien tasapuolisuuteen uskoo kuusi kymmenestä valkoisesta.

Valkoisten amerikkalaisten mielipiteet jakaantuvat jyrkästi poliittisen kannan mukaan. Republikaaneista yli 80 prosenttia uskoo poliisin tasapuolisuuteen, demokraateista selvästi alle puolet. Valkoiset republikaanit myös näkevät Michael Brownin ja Eric Garnerin kuolemat yksittäistapauksina, kun taas valkoiset demokraatit ja mustat ajattelevat niiden kertovan laajemmasta ongelmasta.

Republikaanien ja demokraattien mielipiteet ovat nyt kauempana toisistaan kuin vastaavassa kyselyssä 1990-luvulla. Kasvava mielipide-ero poliittisten leirien välillä näkyy lähes kaikissa asioissa, mikä on tehnyt maan johtamisen vaikeaksi.

Jako vaikuttaa poliisin ja New Yorkin poliittisen johdon väleihin. New York on liberaali ja monikulttuurinen kaupunki. Sen vasemmistolainen pormestari Bill de Blasio pyrki ennen poliisimurhia ymmärtämään vähemmistöjen huolta. Hän suututti poliisit sanomalla julkisesti, että on neuvonut 17-vuotiasta poikaansa Dantea olemaan erityisen varovainen asioidessaan poliisin kanssa. Dante de Blasio on puoliksi musta.

Poliisien mielestä de Blasio antoi ymmärtää, että poliisiin ei voi luottaa ja tuli näin rohkaisseeksi väkivaltaan poliiseja kohtaan. Liun ja Ramoksen murhien jälkeen poliisien ammattiyhdistysjärjestön johtaja Patrick Lynch totesi mielenosoittajilla olevan verta käsissään ja että veri ulottuu pormestarin virkahuoneeseen saakka.

Poliisin ja poliitikkojen väleihin vaikuttaa myös se, että New York on nyt yksi Yhdysvaltain turvallisimmista suurkaupungeista, ja molemmat haluavat ottaa siitä kunnian. Murhia tehtiin 8,4 miljoonan asukkaan kaupungissa viime vuonna 321, mikä on alhaisin luku 50 vuoteen.

Yksi syy rikollisuuden laskuun on se, että poliisi puuttuu myös pikkuasioihin. Mustien ja latinojen mielestä poliisi kuitenkin pysäyttää heitä syyttä suotta.

Nyt de Blasion haaste on näyttää, miten rikollisuus voidaan pitää alhaalla, poliisi motivoituneena ja vähemmistöt tyytyväisinä, kaikki yhtä aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat