Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuosi 2014 osoitti sen taas: Kansallis­mielisyys on sitkeä voima

Nationalismi on useasti julistettu kuolevaksi aatteeksi. Juuri päättynyt vuosi osoitti kuitenkin jälleen, kuinka sitkeä voima kansallismielisyys on.

Ulkomaat
 
Lluis Gene AFP
Muun muassa katalonialaiset haluaisivat muodostaa oman valtion.
Muun muassa katalonialaiset haluaisivat muodostaa oman valtion. Kuva: Lluis Gene AFP

Nationalismin kuolemaa on ennustettu jo monta kertaa. Sen piti jäädä kommunistisen kansainvälisyyden ihanteen jalkoihin. Tai unohtua globalisaation jyrätessä vääjäämättömästi yli.

Siitä huolimatta nationalismi eli kansallismielisyys sinnittelee ja voi hyvin. Vuosi 2014 on jälleen kerran osoittanut, miten sitkeä ja muuntautumiskykyinen voima nationalismi on.

Nationalismin määritelmästä kiistellään paljon. Usein sillä viitataan prosessiin, jossa muotoutuu voimakas yhteenkuuluvuuden tunne kansaa kohtaan. Ja ajatellaan, että kaikilla kansoilla pitäisi olla oikeus päättää omista asioistaan.

Tärkein nationalismin ilmentymä on kansallisvaltiot.

Oman valtion perään haikailevia kansoja on maailmalla pitkä lista. Separatismi on ollut Euroopassa esillä poikkeuksellisen paljon tänä vuonna.

Syyskuussa skotlantilaiset äänestivät Britanniasta irtautumisesta. Vaikka Britannian kansojen liittoon jäämisen kannattajat voittivat, äänestys oli äärimmäisen tiukka.

Oman valtion puolesta haikailivat äänekkäästi myös katalonialaiset. Heidän kansanäänestyksensä itsenäistymisestä tosin lässähti, kun Espanjan hallitus kielsi viralliset vaalit. Sen sijaan järjestettiin symbolinen äänestys.

Nationalismia pitkään tutkinut professori Jussi Pakkasvirta Helsingin yliopistosta uskoo, että Euroopan talouden alakulo on valanut voimaa separatistisiin liikkeisiin.

Etenkin Skotlannissa itsenäisyyden kannattajat perustelivat asiaansa paljon juuri taloudella. He korostivat Skotlannin haluavan laajempaa hyvinvointivaltiota suhteessa Britannian keskushallinnon suorittamaan kovaan leikkauskuuriin.

"Katalaanit ja skotit miettivät taas – kuten ovat jo pitkään miettineet – että me saattaisimme pärjätä omillamme paremmin", Pakkasvirta sanoo.

Euroopan unioni on rämpinyt viime vuodet talouskriisin suossa. Tämä on ruokkinut omalta osaltaan nationalistisia populistipuolueita monissa Euroopan maissa. Näiden puolueiden voimannäyttö nähtiin kevään eurovaaleissa, joissa eurokriittiset nationalistipuolueet olivat yksi suurimmista voittajista.

Nämä puolueet ovat nousseet pintaan myös vastavoimana viime vuosien unionikehitykselle. Vaikka kyseessä on kirjava joukko, niitä yhdistää halu palauttaa valtaa heidän ihanteenaan pitämilleen kansallisvaltiolle.

Nationalismi voi olla väline haastaa vallanpitäjät, kuten Kataloniassa ja Skotlannissa.

Kansallismielisyys on myös vahva voima vallan perustelemiseksi. Tästäkin on kuvaavia esimerkkejä vuodelta 2014.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on nojannut yhä enemmän kansallistunteisiin. Hänellä on käynnissä eräänlainen kunnianpalautus Neuvostoliiton romahduksesta seuranneen nöyryytyksen jälkeen.

Samankaltainen kehitys on käynnissä Unkarissa, jossa pääministeri Viktor Orbán lämmittelee muistoja Unkarin suuruuden päivistä.

Mutta miksi nationalismi on niin vahva voima vuosikymmenestä toiseen?

Viimeisten parin vuosikymmenen aikana on puhuttu paljon siitä, että globalisaatio nakertaisi nationalismilta ja kansallisvaltioilta pohjan.

Monet merkit puhuivat tällaisen kehityksen puolesta.

Euroopassa rakennettiin vauhdilla yhteistä unionia, jossa valtaa siirrettiin kansallisvaltiolta laajemmalle unionille. Matkustaminen kiihtyi entisestään. Internet yleistyi ja teki tiedotusvälineistä sekä populaarikulttuurista entistä globaalimpaa.

Globalisaatio on tuonut maailman eri kolkissa eläviä ihmisiä lähemmäs toisiaan.

Professori Pakkasvirran mukaan esimerkiksi viihdeteollisuus tai kansainvälinen rikollisuus ylittävät rajat aidosti.

Näidenkin mullistuksen keskellä nationalismi on kyennyt sopeutumaan.

Vaikka suomalaiset käyttävät samaa Facebookia tai Twitteriä kuin esimerkiksi intialaiset tai italialaiset, monet siellä käytävät keskustelut ovat yhä kansallisia. Kampanjoidaan tasa-arvoisen avioliittolain puolesta tai vastaan. Päivitellään Linnan juhlien pukuja. Käydään kädenvääntöä siitä, miltä Suomen pitäisi meistä näyttää.

Vaikka lähes koko maailma kerääntyi kesällä katsomaan jalkapallon MM-kisoja, niissäkin joukkueet järjestäytyvät valtioittain.

Pakkasvirta kuvailee nationalismia modernin ajan vahvimmaksi poliittisen yhteisön reseptiksi. "Nationalismi on osoittautunut kameleonttimaiseksi muodoksi ymmärtää poliittinen yhteisö."

Hänen mukaansa yksi selitys kansallisvaltion ajatuksen sitkeään pärjäämiseen onkin koko. Kansallisvaltiot ovat rajattuja yhteisöjä, joten ne on helpompi hahmottaa ja synnyttää yhteenkuuluvuuden tunne.

Juuri tämän tunteen puuttuminen on ollut esimerkiksi Euroopan unionin suuri ongelma. Se on monille liian vaikea hahmotettavaksi yhteisönä.

Nationalistisessa ajattelussa kansat nähdään usein etnisinä yhteisöinä, jotka ovat olleet olemassa jostain historian hämäristä lähtien.

Todellisuudessa nationalismi on melko nuori ajatus ihmiskunnan historiassa. Kansallisvaltiot ovat muotoutuneet viimeisten parin vuosisadan aikana.

"Puhtaita" yhden kansan valtioita ei käytännössä kuitenkaan ole. Rajat ja käsitys siitä, ketkä kuuluvat kansaan, muuttuu.

Nationalismin nousun mahdollisti kaksi olennaista asiaa. Painokoneiden keksimisen myötä syntyivät suuria väkijoukkoja tavoittavat mediat, joilla ideaa yhteenkuuluvuudesta voitiin levittää ja luoda.

Koulujen kehittyminen oli toinen tärkeä tekijä. Niissä ideaa yhteisestä kansasta voitiin viedä uusille sukupolville.

Nämä asiat pitävät yllä nationalistista ajattelua, vaikka kuva kansasta ja sen historiasta muuttuu sukupolvien vaihtuessa. Kaikki suomalaiset koululaiset käyvät koulun historian tunneilla läpi samoja talvisotia ja noottikriisejä. Mutta uudet sukupolvet toisaalta usein myös kyseenalaistavat vanhempiensa käsityksen kansan menneisyydestä.

Nationalismilla on monien korvaan ikävä kaiku. Siihen on hyvät perusteet, sillä nationalismia on käytetty niin monta kertaa vihan lietsomiseen.

Tavallinen isänmaallinen ylpeys esimerkiksi Suomen jääkiekkomaajoukkueesta on tuskin vaaraksi kenellekään. Helposti unohtuu, että myös hyvinvointivaltion pohjalla on ajatus kansasta yhteisönä, jonka jäsenistä on pidettävä huolta.

"Suvaitsemattomuuden ja suvaitsevaisuuden kansalliset rajapinnat ovat juuri niitä, joissa syntyy vaarallisia ja ikäviä piirteitä", sanoo Pakkasvirta.

Pakkasvirran mukaan myös itsensä kansainvälisiksi kokevat ihmiset saattavat olla kansallismielisiä omalla tavallaan. Hekin ajattelevat usein esimerkiksi suomalaiset yhteisönä, jonka jäsenten kohtalot on nivottu yhteen. Saatetaan vastustaa esimerkiksi ahdasmielisyyttä ja maahanmuuttovastaisuutta, koska "suvaitsevainen Suomi pärjää paremmin globaalissa kilpailussa".

Kansakunta ei ole ainoa yhteisö, jonka sateenvarjon alle ihmiset asettuvat. Kansallisvaltioita pidetään itse asiassa alun perin eurooppalaisena ilmiönä. Joissakin maissa esimerkiksi uskonto tai heimot voivat olla ihmiselle tärkeämpi yhteisö.

Joskus uskonto on tärkeä osa nationalistista tarinaa, mutta se voi myös haastaa ajatuksen kansasta. Ääriesimerkki tästä on terroristijärjestö Isis.

Isis haluaa hajottaa valtioiden rajat ja yhdistää muslimit kansaan katsomatta uskonnollisen lipun alle.

Isisin kiivaimpiin vastustajiin ovat vuonna 2014 kuuluneet kurdit. He ovat Lähi-idän suurin kansa vailla valtiota, hajallaan monen maan alueella.

Kurdit ovat yhdistyneet taistelussa Isisin uhkaa vastaan. Haave omasta kansallisvaltiosta on saanut lisää vahvistusta.

 

Jutun kirjoittamisessa on hyödynnetty Jussi Pakkasvirran ja Pasi Saukkosen teosta Nationalismit.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat