Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa yhä useampi "swishaa" rahat

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Kodittomien myymän Situation-lehdenkin voi Ruotsissa maksaa kortilla.
Kodittomien myymän Situation-lehdenkin voi Ruotsissa maksaa kortilla. Kuva: Magnus Laupa

Ruotsissa mobiilimaksaminen on yleistynyt nopeasti viime vuosina, ja se on arjessa selvästi yleisempää kuin Suomessa. Näkyvin uusi ilmiö on, että esimerkiksi kirpputoreilla rahat voi silloin tällöin "swishata" myyjälle.

Nimitys tulee ruotsalaispankkien yhdessä perustamasta mobiilimaksupalvelusta Swishistä, joka on kasvattanut nopeasti suosiotaan. Mukana olevat pankit kattavat noin 90 prosenttia Ruotsin pankkiasiakkaista.

Kaksi vuotta toimineella palvelulla on tällä hetkellä jo noin kaksi miljoonaa käyttäjää, mikä vastaa noin viidennestä ruotsalaisista.

Swishin idea on, että jokainen pankkitilin ja älypuhelimen omistava voi siirtää rahaa parilla napin painalluksella tililtä toiselle.

Lähtökohtana oli aluksi, että puhelinta saattoi käyttää pikkusummien siirtämiseen yksityishenkilöiden välillä, maksaa siis vaikka kaverille osuutensa ravintolalaskusta.

Viime vuoden alussa palvelu kuitenkin laajeni niin, että myös yritykset ja yhdistykset voivat ottaa vastaan maksuja. Handelsbankenista arvioidaan karkeasti, että tällä hetkellä palvelu olisi käytössä noin tuhannessa liikkeessä.

Swish sai viime vuoden lopussa noin 170 000 uutta käyttäjää kuukaudessa, ja lähivuosina sen on tarkoitus laajentua myös maksamiseen verkossa.

Tanskassa Danske Bankin vastaava MobilePay-palvelu on saavuttanut nopeasti suosiota, ja se on verkkomaksamiseen erikoistuneen Dibs-yhtiön tuoreen kartoituksen mukaan käytössä jo ruotsalaista Swishiä laajemmin.

Myös Suomessa Danske Bank toi MobilePayn markkinoille vuosi sitten. Käyttäjämäärä on toistaiseksi verraten pieni, 130 000, eivätkä yritykset voi ottaa vastaan maksuja.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat