Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kovalevyillä leviävä "viikkopaketti" korvaa internetin Kuubassa – vain politiikka on kielletty

Ulkomaiset elokuvat, tv-sarjat ja muotilehdet kulkeutuvat kovalevyillä eri puolille Kuubaa

Ulkomaat
 
giorgio palmera
Elton Rodríguez tehtailee tietokoneellaan "viikkopaketteja", joiden avulla kuubalaiset voivat seurata ulkomaista viihdettä.
Elton Rodríguez tehtailee tietokoneellaan "viikkopaketteja", joiden avulla kuubalaiset voivat seurata ulkomaista viihdettä. Kuva: giorgio palmera

Kivitalon rautakaltereiden taakse kertyy tasaisesti pientä jonoa aamusta saakka. Käsi ojentaa ovesta kovalevyn, toisen.

Parikymppinen Elton Rodríguez ottaa levyt vastaan kevyesti nyökäten. Hän ei juuri irrota katsettaan tietokoneruudusta. Parin tunnin kuluttua asiakkaat palaavat hakemaan kannettavat kovalevyt.

Siihen mennessä niille on ladattu vajaan tuhannen gigan eli yhden teran kokoinen "viikkopaketti". Se tarjoaa kuubalaisille tuoreimmat ulkomaalaiset elokuvat, televisiosarjat, dokumentit, tosi-tv-jaksot, musiikkia, urheilua ja pdf-tiedostoina ulkomaisia lehtiä.

"Siinä on kaikkea: meksikolaisten, espanjalaisten, yhdysvaltalaisten ja korealaisten saippuasarjojen viime viikon jaksot, elokuvia ja niin edelleen", Rodríguez kertoo.

Maassa, jossa kaikki televisiokanavat ovat valtiollisia, satelliittiantennit laittomia ja internet harvoille ja valituille, kovalevyillä leviävästä "viikkopaketista" (paquete semanal) on tullut monille asukkaille tärkein informaatiolähde.

Vain viisi prosenttia Kuuban 11,7 miljoonan asukkaan väestöstä käyttää yhdysvaltalaisen Freedom House -järjestön mukaan internetiä. Teoriassa verkko on kenen tahansa ulottuvilla, mutta käytännössä se on niin hidas ja kallis, että vain murto-osalla on siihen pääsy.

Se ei tarkoita, että kuubalaiset haluaisivat pysyä sivussa nykymaailman menosta. Kädestä käteen kulkeva viikkopaketti on nyt noin viiden vuoden ajan tuonut sosialistisen saarivaltion asukkaille pääsyn uusimpaan ulkomaiseen viihteeseen ja tietoon.

Viikkopaketin hinta vaihtelee sisällön tuoreuden mukaan. Sunnuntaina koko paketti maksaa tarjoajasta riippuen noin 10 Kuuban pesoa (10 dollaria), maanantaina kaksi ja loppuviikon yhden dollarin.

Maanantai on Rodríguezille viikon kiireisin päivä, sillä viikonloppuna hän saa paketin kovalevyllä kotiinsa. Paqueterot eli jalan tai polkupyörällä liikkuvat välittäjät kiikuttavat silloin levyjä ympäri kaupunkia. Mutta mistä paketti alun perin tulee?

"En tiedä. Joku mies tuo sen minulle kerran viikossa. En kysy, mistä hän sen saa. Kaikenlaisia huhuja kyllä liikkuu", Rodríguez sanoo.

Paketin alkuperästä ei ole virallista tietoa. Kysymys kuuluu, kenellä saarella on pääsy tiedon valtaväyliin, eli käytännössä tehokas laajakaista tai satelliittiyhteys.

Joidenkin mukaan paketit ladataan valtiollisissa paikoissa, kuten teknillisessä yliopistossa, tai sitten laittomien satelliittiantennien kautta.

Toisten mukaan paketti kootaan Miamissa, ja siihen lisätään Kuubassa paikallista aineistoa, kuten ravintoloiden, kampaajien ja valokuvastudioiden mainoksia.

Vauhdilla lisääntyvät pienyritykset voivat ostaa viikkopaketista mainostilaa. Alun perin idean takana sanotaan olleen paikallisen yrittäjän.

Näyttää siltä, että Kuuban hallitus ainakin hiljaisesti hyväksyy viikkopaketin. "Kuuban Youtubeksi" toisinaan kutsutussa paketissa vaikuttaa olevan vain yksi kielletty aihe.

"Paketissa ei ole koskaan politiikkaa. Mutta sen avulla näemme ulkomaiset televisiosarjat ja elokuvat, mikä on parempi kuin ei mitään. Kuuban televisio on todella tylsä. Ennen pakettia jotkut ystäväni saivat sakkoja laittomasta satelliittiantennista", sanoo havannalainen Ricardo, 30.

Kuten monet muutkin, Ricardo ei asian luvattoman luonteen vuoksi halunnut tähän juttuun koko nimeään. Hänen kotiinsa paketin tuo joka viikko sisko, joka on "hulluna yhdysvaltalaisiin tv-sarjoihin".

Ricardo luettelee perheen viimeaikaista katselulistaa: Hobitti-elokuva, Vampyyripäiväkirjat, A Walk Among the Tombstones (Tanssi haudoilla) ja Annabelle-elokuvat, espanjalaisia muotilehtiä, BBC-dokumentteja ja Breaking Bad -sarja.

Viikkopaketista voi valikoida omien mieltymysten mukaan myös kevyemmän, 400–600 gigan version. Siihen saa myös esimerkiksi päivitettyjä versioita Angry Birds -peleistä.

Paketteja kopioivalla Rodríguezilla on tavallisina viikkoina 30–50 asiakasta, mikä tarkoittaa, että hän voi päästä kuukaudessa jopa 300–400 dollarin ansioille. Kuubalaisen keskipalkka on vähän yli 20 dollaria, joskin moni hankkii lisäksi muita tuloja.

Osa Rodríguezin asiakkaista kopioi paketin eteenpäin uusille ihmisille.

Jakeluverkosto on hämmentävän tehokas. Parissa päivässä viikkopaketti päätyy paikallisbusseilla aina syrjäisiin pikkukaupunkeihin ja vuoristokyliin saakka eri puolille Kuubaa.

"Tiistaihin mennessä paketin voi ostaa mistä päin Kuubaa tahansa", Rodríguez sanoo.

Kenties viikkopaketin kysyntä jatkossa vähenee.

Osana Yhdysvaltojen ja Kuuban neuvotteluja saarivaltion asukkaille luvattiin tulevaisuudessa paremmat yhteydet internetiin.

Nykyisin saaren ainoa vedenalainen valokuitukaapeli tulee Venezuelasta.

Verkkoyhteyksien puute ei tosin estä kuubalaisia käyttämästä vaikkapa älypuhelimia ja Wikipediaa.

Espanjankielisen Wikipedian uusimman version voi ladata kännykkäänsä monessa paikassa, samoin kuin karttasovelluksen, joka näyttää kaupungin yökerhot ja ravintolat.

Kaikkia virtuaalimaailma ei näytä suuremmin edes houkuttelevan. Aaltojen kastelemalla Havannan rantakadulla kavereiden kanssa aikaansa viettävä 16-vuotias Julio sanoo, ettei hän tiedä, miten elämä internetin myötä muuttuisi.

"En ole koskaan käyttänyt internetiä, enkä kaipaa sitä. Monet puhuvat siitä, mutta en tiedä, mihin sitä tarvitsisin."

Maria Manner HS
Havanna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat