Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abba-Björnin ehdotus: Ruotsin on luovuttava käteisestä

Ruotsissa setelit ja kolikot vaihdetaan lähivuosina uusiin. Jotkut uskovat sen olevan viimeinen kerta.

Ulkomaat
 
Magnus Laupa
Abba-yhtyeestä tunnetuksi tullut Björn Ulvaeus ei käytä käteistä koskaan olleessaan Ruotsissa. Poikkeus on kolikko, jota hän pitää taskussaan siltä varalta, että hän tarvitsisi sitä kaupan ostoskärryjä varten.Noin 80 prosenttia maksuista hoidetaan muutoin kuin käteisellä, kun Suomessa osuus on kymmenisen prosenttiyksikköä pienempi, arvioidaan Suomen pankista.
Abba-yhtyeestä tunnetuksi tullut Björn Ulvaeus ei käytä käteistä koskaan olleessaan Ruotsissa. Poikkeus on kolikko, jota hän pitää taskussaan siltä varalta, että hän tarvitsisi sitä kaupan ostoskärryjä varten.Noin 80 prosenttia maksuista hoidetaan muutoin kuin käteisellä, kun Suomessa osuus on kymmenisen prosenttiyksikköä pienempi, arvioidaan Suomen pankista. Kuva: Magnus Laupa

1970-luvun lopulla henki oli kieltämättä toinen. "Money, money, money", ruotsalaisyhtye Abba lauloi hittikappaleessaan. Musiikkivideolla setelit ja Björn Ulvaeusin tukka suhisivat samassa tahdissa.

Nyt, liki 40 vuotta myöhemmin, Abba-Ulvaeus on tullut tunnetuksi Ruotsissa lähes päinvastaisesta; siitä, että hän haluaisi tyystin eroon rahasta. Tai siis sen fyysisestä olomuodosta, seteleistä ja kolikoista.

Artikkeliin liittyvät

Ulvaeusin toiveissa on, että Ruotsista tulisi maailman ensimmäinen ilman käteisestä toimiva yhteiskunta. Itse hän on eräänlainen pioneeri alalla: Ulvaeusin elämäntyötä kunnioittavassa Abba-museossa ei voi maksaa lainkaan käteisellä rahalla. "Voisimme olla ensimmäisiä käteisestä luopumisessa, kuten olemme monissa muissakin asioissa", Ulvaeus sanoo rantamajansa sohvalla Tukholman äveriäällä Djursholmin alueella.

Ruotsi on jo tällä hetkellä Euroopan edistyneimpiä maita elektronisessa maksamisessa.

Noin puolessa maan pankkikonttoreista ei pankkiyhdistyksen mukaan ole käteistä, ja kortilla voi maksaa kaiken, jopa kodittomien Situation-lehden kadunkulmassa.

Yhä useammin vastaan tulee myös Abba-museon kaltaisia paikkoja, joissa käteinen ei kelpaa lainkaan maksutapana.

Setelit tai kolikot eivät monilla paikkakunnilla käy esimerkiksi julkisen liikenteen busseissa.

Viime kesänä myös yksi Ruotsin suurimmista festivaaleista Bråvalla kokeili käteisestä luopumista.

Ulvaeusille tämä ei riitä. Hän haluaa, että viranomaiset tarttuvat asiaan. Ruotsin kannattaisi hyödyntää oma valuuttansa. Euromaille käteisettömyyteen siirtyminen ei ole lainkaan niin helppoa, Ulvaeus sanoo.

"Minun tavoitteenani on ainoastaan kunnon selvitys siitä, mitä tapahtuisi rikollisuudelle, harmaalle taloudelle ja korruptiolle, jos kaikki käteinen poistettaisiin –– miksei niin tehdä Ruotsissa. Sitä en tajua!"

Ulvaeus alkoi paheksua käteistä viisi kuusi vuotta sitten, kun hänen poikansa joutui rikoksen uhriksi. Asuntoon murtauduttiin kaksi kertaa peräkkäin. Rosvot veivät kaikenlaista helposti rahaksi muutettavaa, kuten merkkifarkkuja. "Ajattelin, että okei, jos ei olisi käteistä, mitä he tekisivät näillä ryöstetyillä asioilla", hän sanoo.

Ulvaeus uskoo, että nopeaan rahansaantiin tähtäävä katutason pikkurikollisuus voidaan eliminoida tai tehdä ainakin vaikeaksi, jos käteisestä luovutaan.

Abba-museon avaamisen yhteydessä hän kirjoitti useita mielipidekirjoituksia siitä, kuinka käteisestä pitäisi päästä eroon Ruotsissa ja on puhunut teemasta myös sittemmin julkisuudessa. Mistään ei ole silti kuulunut tyydyttävää vastauksia.

"Tämä vain sivuutetaan!"

Virallisia suunnitelmia käteisettömästä Ruotsista ei tosiaan ole, mutta ei sellainen ole kaukana, arvioi rahatalouden rakenteista vastaava johtaja Leif Trogen Ruotsin pankkiyhdistyksestä. "Ehkä vuoden 2030 tienoilla käteinen alkaa kadota."

Samoin arvioi Ruotsin kuninkaallisen teknillisen korkeakoulun tutkija Niklas Arvidsson 2013 julkaistussa tutkimusraportissa. Raportti tulee karkeasti tiivistäen päätelmään, että käteisetön yhteiskunta on aivan mahdollinen, joskaan ei aivan lähivuosina nykyisen ikärakenteen takia. Muutoksen voittaja olisi luultavasti kauppa laskevina kuluina ja häviäjä harmaa talous, joka perustaa toimintansa käteisen varaan.

Trogenin mukaan noin 80 prosenttia ruotsalaisten maksuista hoidetaan jo muutoin kuin käteisellä. Vertailukelpoisia tilastoja on vaikea löytää, mutta Suomessa osuus on kymmenisen prosenttiyksikköä pienempi, arvioidaan Suomen pankista.

Ruotsissa seteli- ja kolikkokantaa uudistetaan vuosina 2016–2017. Trogen arvelee, että se voi olla viimeinen kerta. "Setelit pitäisi ehkä vaihtaa uudelleen joskus vuoden 2040 tienoilla, ja voi epäillä, onko se silloin enää ajankohtaista", hän sanoo.

Trogenin mielestä jo päätettyäkään kallista uudistusta ei ehkä välttämättä olisi tarvittu.

Keskuspankki perustelee sitä muun muassa setelien kehnolla laadulla ja väärennösten mahdollisuudella.

Abban Ulvaeus puhkuu, kun puhe tulee käteiskannan uudistuksesta. Hän ei voi lainkaan käsittää, miksi sellainen vielä tarvitaan. Itse hän ei edes muista edellistä kertaa, kun olisi tarvinnut käteistä Ruotsissa. Ainoastaan kaupan ostoskärryjä varten hänellä tapaa olla viiden tai kymmenen kruunun kolikko taskussa.

Mielipidekirjoituksista ja museon käteisettömästä käytännöstä on kuulemma tullut myös ilkeätä palautetta.

Ihmiset kiihtyvät aiheesta.

"Ollaan hiukan kuin Roope Ankat, joka istuvat siellä rahakasan päällä niin, että seteleitä sataa päälle. Sitä sellaista rahan hypistelyä, että otetaan lompakko ja siellä on seteleitä", Ulvaus elehtii käsillään. Hän ihmettelee rahaan liittyviä tunteita.

"Reaktiot ovat siksi niin vahvoja. Että et voi ottaa pois rahojamme, niiden pitää säilyä."

Päivitys: Artikkelissa kerrottiin aiemmin, että Ulvaeusin poika ryöstettiin. Kyseessä oli varkaus.

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat