Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Isisin toimittajavanki ylistää videoilla kalifaattia

Siepattu John Cantlie joutuu välittämään valheellista kuvaa islamilaisesta valtiosta

Ulkomaat
 
Kuvakaappaus Youtube-videosta
Isisin vangitsema brittitoimittaja John Cantlie raportoi Isisin valtaamassa Mosulin kaupungissa Irakissa. Länsimaalaistyyliset raportit ovat yksi esimerkki Isisin tuottamasta propagandasta.
Isisin vangitsema brittitoimittaja John Cantlie raportoi Isisin valtaamassa Mosulin kaupungissa Irakissa. Länsimaalaistyyliset raportit ovat yksi esimerkki Isisin tuottamasta propagandasta. Kuva: Kuvakaappaus Youtube-videosta

Kamera käy!

Brittijournalisti John Cantlie katsoo kameran edessä kukkulalta alas Irakin toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mosuliin ja alkaa raportoida "islamilaisen kalifaatin sydänmailta".

"Tänään olemme maailman huipulla täällä Mosulissa – – joka on ollut islamilaisen valtion täydessä hallinnassa viiden kuukauden ajan", Cantlie kertoo kameralle videoissa, joita on muun muassa Youtubessa.

Cantlie, 43, siepattiin Syyriassa marraskuussa 2012. Hän on ollut Syyriassa ja Irakissa alueita vallanneen ääri-islamistisen Isis-järjestön vankina ja "raportoinut" jihadistien videoilla kalifaatin tapahtumista useaan kertaan.

Viime viikolla Isisin ulkomaankielisen propagandaosasto al-Hayat Media Center julkaisi Cantlien kahdeksannen videon.

Cantlielta – toisin kuin monilta muilta ulkomaalaisilta – ei ole katkottu päätä, koska hän on arvokas propagandaväline jihadisteille.

Aiemmilla videoilla Cantlie, jonka nimi voidaan suomentaa "ei voi valehdella", on esiintynyt vankipuvussa, mutta viimeisimmillä kerroilla hänellä on ollut siviilivaatteet ja "reportaasien" tekotapa on yrittänyt myötäillä länsimaisia käytäntöjä. Ikään kuin Cantlie tekisi tv-työtä vapaaehtoisesti.

Mosulissa Cantlie vierailee muun muassa torilla ja sairaalassa lastenosastolla.

"Tiedotusvälineet yrittävät luoda Islamilaisesta valtiosta kuvan, jossa elämä on masentavaa ja jossa ihmiset kulkevat alistettuina ketjuissa, totalitaarisen vallan lyöminä", Cantlie kertoo.

"Koleasta mutta aurinkoisesta säästä huolimatta elämä täällä Mosulissa jatkuu normaalina."

Cantlien sanojen tueksi videolla näytetään ihmisvilinää torilla, jonka myyntipöydillä on yllin kyllin tavaraa.

Sairaalaan siirtyessään Cantlie sanoo haastattelevansa hoitohenkilökuntaa, mutta videolla näytetään lopulta vain surkean näköisiä pikkulapsia.

"Ambulanssia vastaan iskettiin – – Islamilainen valtio on vallassa, ja se kestää vaikeudet."

Cantlien videot ovat vain yksi esimerkki Isisin käyttämästä kehittyneestä ja taidokkaasta propagandasta, joka on tarkoitettu ulkomaiselle yleisölle.

Kenties eniten huomiota ovat saaneet videot, joissa länsimaisilta, oransseihin vankiasuihin pukeutuneilta vangeilta katkotaan aavikolla päät. Niiden tarkoituksena on painostaa länsimaisia hallituksia, jotta ne eivät osallistuisi Isisin-vastaisiin sotilasoperaatioihin Syyriassa ja Irakissa.

Karmivia ovat myös videot, joissa näytetään Isisin tekemiä joukkomurhia. Niiden tarkoituksena on kylvää pelkoa Isisistä, ja ne on todennäköisesti suunnattu Irakin armeijalle sekä shiioille.

Isis on sunnalainen liike, ja se pitää shiialaisia vihollisinaan.

Lisäksi on rekrytointivideoita, joiden tarkoituksena on värvätä Isisin riveihin terroristeja ulkomailta. Värväysvideoilla on esiintynyt myös suomalaisia, kuten Espoon Leppävaarassa varttunut Hussein, joka on käyttänyt jihadistinimeä Abu Shuayb as Somali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat