Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia voi saada uuden rautarouvan

Sisäministeri Theresa May kärkkyy konservatiivien johtoon, jos pääministeri David Cameron häviää kevään vaalit

Ulkomaat
 
Andrew Winning Reuters
Theresa May on yksi hallituksen tärkeimmistä ministereistä. Hän on tunnettu kovista otteistaan.
Theresa May on yksi hallituksen tärkeimmistä ministereistä. Hän on tunnettu kovista otteistaan. Kuva: Andrew Winning Reuters

Vielä viime vuosikymmenellä oli aivan yleistä, että Britannian laatulehdetkin keskittyivät naispoliitikoista kirjoittaessaan näiden kenkiin.

Näin kävi myös nykyiselle sisäministerille Theresa Maylle.

Kuka?

Outo lintu rikkaiden miesten joukossa

 Britannian konservatiivipuolueen johto on 1960-luvulla syntyneiden varakkaiden miesten käsissä. Sisäministeri Theresa May, 58, on tässä joukossa poikkeus.

 Mayn tausta ei ole yhtä etuoikeutettu kuin useimpien konservatiiviministereiden. Papin tytär kävi valtion koulua, vaikka päätyikin lukemaan maantiedettä Oxfordin yliopistoon.

 Maysta tuli parlamentin jäsen vuonna 1997. Oppositiossa istuneen konservatiivipuolueen kärkikaartiin hän nousi vuonna 2002 ja on pysynyt siellä peräti kolmen konservatiivijohtajan ajan.

 Sisäministeriksi May nousi vuonna 2010, kun konservatiiveista tuli koalitiohallituksen pääministeripuolue.

Kun Britannian miesvaltainen konservatiivipuolue kerääntyi puoluekokoukseensa vuonna 2002, päähuomion veivät Mayn leopardikuvioiset matalakorkoiset avokkaat. Siitä lähtien May on tunnettu kitten heel -poliitikkona.

Paljon on kuitenkin muuttunut vajaassa 13 vuodessa.

Konservatiivit ovat nyt pääministeripuolue ja May yksi hallituksen tärkeimmistä ministereistä. Hänen vastuulleen kuuluvat äänestäjiä huolestuttavat asiat, kuten terrorismin kitkeminen ja maahanmuuton rajoittaminen.

Britanniassa ei enää naureskella Maylle ja hänen kengilleen. Sisäministeri on tunnettu kovista otteistaan. Hänessä ei ole mitään kissanpentumaista.

May rankataan nyt yhdeksi pääministeri David Cameronin mahdollisista seuraajista konservatiivipuolueen johtoon.

Paljon riippuu siitä, miten käy toukokuun alun parlamenttivaaleissa. Jos Cameron häviää vaalit, alkaa hänen savustamisensa ulos konservatiivien johdosta.

Cameronilla onkin iso urakka johtaa puolueensa vaalivoittoon. Monet pitävät tehtävää jopa mahdottomana, sillä konservatiivien suosio on jämähtänyt hieman yli 30 prosenttiin. Sillä ei rakenneta enemmistöhallitusta. Myös labour junnaa samoissa luvuissa.

Täytyy muistaa, että Cameron ei voittanut myöskään vuoden 2010 vaaleja. Tuoreen pääministerin piti ottaa silloin hallituksen apupuolueeksi liberaalidemokraatit. Tämä liittolaisuus vetelee nyt viimeisiään.

Sisäministerinä May on pysynyt otsikoissa salkkunsa takia – eli kovalla substanssipohjalla.

Joulun alla hän ilmoitti haluavansa potkaista Britanniasta ulos vastavalmistuneet ulkomaalaiset opiskelijat. Nyt Britanniaan saapuu vuosittain 150 000 ulkomaalaista opiskelijaa, mutta vain 50 000 palaa kotiin.

Arvostelijoiden mielestä EU:n ulkopuolisten vastavalmistuneiden ulosheitto vahingoittaisi taloutta. Nyky-Britanniassa poliitikot pärjäävät kuitenkin sitä paremmin, mitä tiukemman linjan he ottavat maahanmuuttoon.

May on myös kiristänyt terrorisminvastaisia lakeja. Tiukennuksille on laaja tuki, sillä satoja brittejä on lähtenyt jihadistijoukkoihin Syyriaan ja Irakiin.

Mayn kannattajat näkevät hänet jo Britannian uutena rautarouvana, pääministeri Margaret Thatcherin perillisenä.

Mutta May ei kärky konservatiivien johtoon yksin. Kansaan menevä Lontoon pormestari Boris Johnson on ennakkosuosikki. Valtiovarainministeri George Osborne puolestaan on osoittautunut armottomaksi johtajaksi leikkauksien saralla.

Lähes kaikki konservatiivipoliitikot ovat EU-kriittisiä, mutta osa on äärimmäisen kriittisiä.

Johnson ja Osborne ovat ottaneet EU-linjauksissaan tiukemman linjan kuin Cameron ja May. Kaikki haistelevat kuitenkin ilmaa ja laskelmoivat, mitä äänestäjät tahtovat. EU-vastaisen Ukip-puolueen nousu on koventanut äänenpainoja.

Cameron on luvannut briteille kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä, jos puolue voittaa parlamenttivaalit. EU-kysymys uhkaa hajottaa konservatiivipuolueen kuitenkin jo ennen sitä.

Sunnuntaina Cameron sanoikin BBC:n haastattelussa haluavansa järjestää EU-kansanäänestyksen niin pian kuin mahdollista. Hän ei myöskään sulkenut pois hallitukseen menoa Ukipin kanssa.

Konservatiivipuolue on murroksessa, ja parlamenttivaalien tulos ratkaisee tulevan suunnan. Jos Cameron häviää, johtaja menee ennen pitkää vaihtoon. Se voi olla Theresa Mayn tilaisuus.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat