Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bangkokin piikkinarkomaanit auttavat toisiaan

Hiv leviää Thaimaassa – suomalaisille aletaan jakaa ilmaisia kondomeja

Viidenneksellä thaimaalaisista piikkihuumeiden käyttäjistä on hiv, vaikka tartunnat ovat vähentyneet tukityön ansiosta

Ulkomaat
 
Benjamin Suomela
Tee-koiraa rapsuttava Tau (oik.) ja samanniminen toinen mies auttavat huumeidenkäyttäjien tukikeskuksessa Bangkokissa sekä itseään että kohtalotovereitaan.
Tee-koiraa rapsuttava Tau (oik.) ja samanniminen toinen mies auttavat huumeidenkäyttäjien tukikeskuksessa Bangkokissa sekä itseään että kohtalotovereitaan. Kuva: Benjamin Suomela

Bangkokilaisella asuinalueella sijaitsevan talon pihalla istuu joukko suonensisäisten huumeiden käyttäjiä. Osa heistä lukee sanomalehtiä, osa täyttelee raporttilomakkeita työkeikoiltaan.

Tunnelma on leppoisampi ja turvallisempi kuin narkomaanien normaaliympyröissä, sanovat paikalla olijat. Talon Tee-koira näyttää tuntevan kaikki. Se päättää kiivetä pöydälle.

Talo on thaimaalaisen Ozone-järjestön ylläpitämä palvelukeskus. Täällä on suonensisäisten huumeiden käyttäjille tarjolla esimerkiksi terveysneuvoja, psykologin apua ja vinkkejä töiden hakuun. Ozonella ja parilla muulla järjestöllä on vastaavia keskuksia eri puolilla maata.

Keskuksessa ei istuskella odottamassa avun tarvitsijoita, vaan heitä mennään etsimään. Vapaaehtoiset huumeiden käyttäjät käyvät säännöllisesti kaupungilla valistamassa muita piikkihuumeiden käyttäjiä ja kertomassa tarjolla olevista palveluista.

Thaimaassa huumeiden käytöstä joutuu helposti vankilaan, joten käyttäjät piileskelevät eikä heitä ole helppo löytää tai lähestyä.

Heidän auttajakseen sopii hyvin toinen huumeidenkäyttäjä, koska hän tunnistaa kaltaisensa ja tietää, millaiset asiat näissä piireissä askarruttavat. Ozonen vapaaehtoisilta ei vaadita päihteettömyyttä, mutta töissä on oltava selvin päin.

Ozone-tukikeskuksessa vapaaehtoistyötä tekevä Kasem Kangaisong lähti projektiin mukaan, koska hänen mielestään se tuo elämään jotain uutta ja kiinnostavaa ja siinä voi auttaa muita.
Ozone-tukikeskuksessa vapaaehtoistyötä tekevä Kasem Kangaisong lähti projektiin mukaan, koska hänen mielestään se tuo elämään jotain uutta ja kiinnostavaa ja siinä voi auttaa muita.

Tukikeskuksen pihakeinussa lukee sanomalehteä kuusikymppinen mies nimeltä Eat. Hän on piikittänyt huumeita yli 40 vuotta, ja sen tuloksena hänellä on sekä hiv että hepatiitti B ja C. Eat ei aikoinaan tiennyt, että huumeruiskusta voi tulla tartunta. Hän esiintyy lempinimellä, koska haluaa pitää sairautensa salassa.

"En halua, että sukulaiseni alkavat pelätä minua", hän sanoo.

Eat piikittää yhä. "Vain erityistilanteissa, ehkä kerran parissa kuukaudessa." Hänelle kelpaa esimerkiksi heroiini tai metadonin ja bentsodiatsepiinin sekoitus. Mitä nyt sattuu olemaan tarjolla.

Hänen kaltaisiaan, hivin saaneita, on Thaimaan piikkihuumeiden käyttäjistä enää runsaat 20 prosenttia, kun noin kymmenen vuotta sitten heitä oli joka toinen, sanoo Ozonen johtaja Piyabutr Nakaphiw.

Tähän on todennäköisesti auttanut työ, jota Ozonekin tekee. Se valistaa taudeista ja jakaa kondomeja sekä puhtaita ruiskuja ja neuloja.

Ozonella on erilaisille käyttäjille räätälöityjä ruiskupaketteja. Heroinistille riittää pieni ruisku, kun taas erilaisten sekoitusten piikittäjät tarvitsevat isomman. Vasta vähän aikaa käyttäneille riittää pieni neula, mutta veteraanit tarvitsevat pitkän piikin, koska verisuonet ovat vetäytyneet.

Ozonen johtaja Piyabutr Nakaphiw on nähnyt työnsä tuottavan tulosta.
Ozonen johtaja Piyabutr Nakaphiw on nähnyt työnsä tuottavan tulosta.

Hiv kuitenkin tarttuu useimmiten seksistä ja muiden kuin huumeiden käyttäjien välillä. Uusien hiv-tartuntojen määrä on saatu Thaimaassa vuosien aikana vähenemään, mutta viruksen kantajia on silti lähes puoli miljoonaa.

Myös Ozonen asiakkaiden joukossa on niitä, jotka rahoittavat huumeidenkäyttöään seksin myymisellä, mutta heitä on vähän.

"Kuka tahansa voi olla huumeidenkäyttäjä", toteaa tukipisteen johtaja Kitti Sunthornrat.

 

Suomalaisturisti saa hivin seksistä

Suomalaiset matkailijat saavat hiv-tartuntoja Thaimaasta monin verroin enemmän kuin mistään muualta, ja tartunnat ovat lisääntyneet. Tähän on saattanut vaikuttaa matkailun lisääntyminen pitkällä aikavälillä. Tartunnat ovat kuitenkin lisääntyneet myös viime vuosina, vaikka Thaimaan-matkailu on hieman vähentynyt.

Viime vuonna 13 suomalaista sai Thaimaan-matkoillaan hiv-tartunnan. Määrä oli lähes viidesosa kaikista Suomen kansalaisista viime vuonna löydetyistä hiv-tartunnoista.

Viiden vuoden kuluessa uusia Thaimaan-tartuntoja on tullut yli 60.

Osalta Thaimaan-kävijöistä on ehkä unohtunut vuosikymmeniä jatkunut valistus suojaamattoman seksin riskeistä. Tilanteen korjaamiseksi Hiv-tukikeskus alkaa tänä vuonna valistaa Thaimaassa käyviä suomalaisia.

Suomalaisten suosimissa baareissa ja hotelleissa aletaan jakaa kondomipakkauksia, ja suomalaisturistien lukemiin lehtiin tulee hiv-valistusta.

Suomalaisille on tarkoitus tarjota myös käytännön apua, jos henkilö on esimerkiksi harrastanut suojaamatonta seksiä.

Thaimaasta tartuntoja saavat ylivoimaisesti eniten heteromiehet.

He eivät välttämättä saa niitä vain ostetuista seksisuhteista, vaan joukossa saattaa olla pidempiä seurustelusuhteita, kertoo Hiv-tukikeskuksen toiminnanjohtaja Jukka Keronen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat