Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Libyan ilmavoimat iski kreikkalaiseen laivaan

Rauhantunnustelut peruttiin lisääntyvän väkivallan vuoksi

Ulkomaat
 

Libyan sisällissotaan kehittyi uhkaava kansainvälinen kierre, kun Libyan hallituksen hävittäjät iskivät kreikkalaiseen öljysäiliöalukseen Dernan satamassa, uutistoimistot kertoivat maanantaina.

Libyan hallitus myönsi maanantaina, että sen ilmavoimat pommitti kreikkalaista alusta sunnuntaina. Libyan mukaan alusta pommitettiin, koska se ei ollut suostunut tarkastuksiin ennen Dernan satamaan saapumista.

Derna on Libyan islamistikapinallisten hallussa. Libyan hallitus on pommittanut kaupunkia useasti.

"Pyysimme alusta pysähtymään. Se sammutti valot eikä vastannut pyyntöömme, joten velvollisuutemme oli iskeä", Libyan asevoimien tiedottaja, eversti Ahmed Mesmari sanoi BBC:n mukaan.

Iskussa kuoli Nato-maa Kreikan mukaan kaksi miehistön jäsentä. Kreikan mukaan Araevo-laiva oli ankkuroituna satamaan, kun sitä pommitettiin. Laivassa oli 26 hengen miehistö, ja se kuljetti raakaöljyä, Kreikka sanoi.

Libyan asevoimien tiedottajan mukaan laiva oli poikennut reitiltään ja oli kuljettamassa islamistitaistelijoita Dernaan.

Kreikka piti iskua "rikoksena" ja sanoi, että laiva oli operoinut samalla reitillä vuosikausia ilman ongelmia.

"Epävakaasta tilanteesta huolimatta Kreikka tekee Libyan hallituksen kanssa kaiken tarvittavan auttaakseen selvittämään tämän traagisen tapauksen ja tuomitsemaan iskun tekijät", Kreikan hallitus tiedotti.

Kreikkalaisaluksen pommittaminen on vain yksi juonne öljyvaltio Libyan lisääntyvässä sekasorrossa. Libya on ollut epävakauden kourissa vuodesta 2011, kun maassa alkoi kansannousu diktaattori Muammar Gaddafia vastaan. Kansannousu johti pian sisällissotaan.

Sotilasliitto Natolta ilmatukea saaneet kapinalliset onnistuivat kaatamaan Gaddafin hallinnon lokakuussa 2011. Sodan päätyttyä kapinallisryhmät eivät kuitenkaan luopuneet aseista, vaan Libyaan syntyi joukko keskenään vallasta ja vauraudesta kilpailevia ryhmiä. Monet ryhmistä pohjaavat heimouskollisuuteen.

Viime kesäkuussa Libyassa pidettiin parlamenttivaalit. Islamistien kannatus jäi heikoksi. Islamistit eivät hyväksyneet vaalitulosta, ja heinäkuussa he valtasivat pääkaupunki Tripolin yhdessä Misratan alueen aseellisen ryhmittymän kanssa.

Libyan kansainvälisesti tunnustettu parlamentti toimii nyt evakossa Tobrukin kaupungissa maan itäosissa.

Rauhantunnustelut ovat päättyneet tuloksettomina. YK lykkäsi maanantaiksi kaavailtuja neuvotteluja sisällissodan osapuolten välillä kiihtyneiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

Myös vähemmistöjen vaino on lisääntynyt. Islamistiryhmät ovat siepanneet viime päivinä ainakin 20 egyptiläistä kristittyä Libyassa, uutistoimisto AFP kertoi maanantaina.

Arabiliiton hätäkokouksessa maanantaina Libyan virallinen hallitus pyysi kansainväliseltä yhteisöltä aseellista apua taistelussa kapinallisryhmiä vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat