Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hollande: Ranskaa vaivaa "vakava identiteettikriisi"

Ranskan presidentti kannattaa Venäjän pakotteiden lopettamista, jos Ukrainassa tapahtuu edistystä

Ulkomaat
 
Remy de la Mauviniere AFP
Ranskan presidentti François Hollande valmistautui France Interin haastatteluun Pariisissa maanantaina 5. tammikuuta.
Ranskan presidentti François Hollande valmistautui France Interin haastatteluun Pariisissa maanantaina 5. tammikuuta. Kuva: Remy de la Mauviniere AFP

Ranska kärsii pitkäaikaisesta identiteettikriisistä, ja se on vakavaa laatua. Näin totesi Ranskan presidentti François Hollande maanantaina lähes kaksi tuntia kestäneessä haastattelussa France Inter -radiokanavalla.

"[Siksi] pitää olla rautaiset hermot, horjumaton mieli ja vakaa luottamus tasavaltaan."

Artikkeliin liittyvät

Ranska tosin on aina kärsinyt tästä identiteettikriisistä, presidentti huomautti.

"Silti täytyy olla selkeä. On uhkia, on terrorismiuhkia. Estämme hyökkäyksiä, se on totuus, ja sitä ei pidä kieltää."

Ranskaa pelästyttivät joulun alla kaksi perättäistä tapausta, jossa hyökkääjät ajoivat autolla väkijoukkoon. Myös Syyriaan ja Irakiin taistelemaan lähteneet jihadistit ovat uhanneet Ranskaa iskuilla. Ranska osallistuu jihadistijärjestö Isisin vastaisiin pommituksiin Irakissa.

Haastattelussa Hollande ei heitellyt uutispommeja. Historiallisen alhaisesta suosiosta ja omien joukkojensa kapinoinnista kärsivä presidentti esiintyi luottavaisena. Hän vakuutti tekevänsä kaikkensa, jotta työttömyys saataisiin laskuun ja talous kasvuun.

Hollande on aiemmin sitonut mahdollisen jatkokautensa työttömyyden kehitykseen.

"Teen kaikkeni, jotta kasvu olisi mahdollisimman suurta, että se on yli yhden prosentin", sosialistipresidentti sanoi. "Minut valittiin muuttamaan asioita. Muutan kaiken, joka pysäyttää, estää, hidastaa ja vahingoittaa tasa-arvoa ja edistystä."

Ranskan virallinen talouskasvuennuste tälle vuodelle on prosentin luokkaa.

Hollande vahvisti haastattelussa tapaavansa Saksan liittokansleri Angela Merkelin tulevana sunnuntaina keskustellakseen "Euroopan tulevaisuudesta". Hollanden mukaan maat "etenevät yhdessä, huolimatta erimielisyyksistämme".

"Hän [Merkel] odottaa, että Ranskan kaltainen maa on kilpailukykyinen. Me odotamme, että Saksa auttaisi [talous]kasvun aikaansaamisessa."

Presidentti vaati Euroopalta lisää rohkeutta, vahvuutta ja solidaarisuutta kasvupolitiikkaan.

Hän vaati EU:lta myös selkeämpää pakolaispolitiikkaa. Hollande huomautti, että "Ruotsi ja Saksa, ei Ranska" kantavat tällä hetkellä suurimman vastuun EU:hun saapuvista syyrialaispakolaisista.

Venäjän suhteen Hollandelta kysyttiin, mitä presidentti Vladimir Putin oikein tahtoo.

"Hän ei tahdo liittää Itä-Ukrainaa Venäjään. Hän sanoi itse minulle niin", Hollande vastasi ja jatkoi, että hän uskoo tähän.

Hollanden mukaan Putin tahtoo ennen muuta säilyttää vaikutusvaltansa alueella ja estää Ukrainan päätymisen sotilasliitto Naton leiriin.

Hollande ohitti kysymyksen, estäisikö hän Ukrainan Nato-jäsenyyden. Sen sijaan Hollande katsoi, että Putin on kärsinyt jo tarpeeksi toimistaan Ukrainassa ja "pakotteet pitää purkaa nyt, jos edistystä [Ukrainan suhteen] tapahtuu".

Hän sanoi uskovansa, että Kazakstanissa 15. tammikuuta järjestettävässä Ukraina-konferenssissa tapahtuu todellista edistystä.

"Muuten se ei ole vaivan väärti", hän totesi suunnitelmistaan matkustaa Astanaan.

Hollande sanoi katuvansa, että kansainvälinen yhteisö ei tehnyt mitään Syyrian suhteen syksyllä 2013, jolloin Syyrian hallintoa syytettiin kemiallisesta iskusta omia kansalaisiaan vastaan.

Libyan suhteen Ranskalla ei ole aikomusta tehdä väliintuloa.

"Se on kansainvälisen yhteisön vastuu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat