Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kongressi ja Obama lähtevät viimeiseen erään

Uusi, entistä oikeistolaisempi kongressi aloittaa istuntokautensa tiistaina

Ulkomaat
 
LARRY DOWNING / Reuters
Presidentti Barack Obama (edessä) joutuu etsimään kompromisseja republikaanien johtaman senaatin kanssa. Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell (takana) haastaa hänet monessa asiassa.
Presidentti Barack Obama (edessä) joutuu etsimään kompromisseja republikaanien johtaman senaatin kanssa. Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell (takana) haastaa hänet monessa asiassa. Kuva: LARRY DOWNING / Reuters

Tänään tiistaina Yhdysvalloissa istuntokautensa aloittaa uusi, entistä oikeistolaisempi kongressi. Republikaanit saavuttivat marraskuun kongressivaaleissa selkeän vaalivoiton, minkä seurauksena heillä on nyt enemmistö kongressin edustajainhuoneessa äänin 246–188 ja enemmistö senaatissa äänin 54–46.

Enemmistö ei kuitenkaan ole niin ylivoimainen, että republikaanit voisivat kävellä suoraan demokraattien yli tai voittaa presidentin veton.

Seuraavan kahden vuoden aikana odotettavissa on monta yhteenottoa kongressin ja demokraattipresidentti Barack Obaman kanssa. Kansa on kuitenkin lopen kyllästynyt pattitilanteeseen Washingtonissa. Siksi on molempien osapuolten etujen mukaista saavuttaa kompromisseja.

Sekä republikaanit että demokraatit ajattelevat jo marraskuuta 2016. Silloin Yhdysvalloissa valitaan sekä uusi presidentti että uusi kongressi, ja nykyisten toiminta vaikuttaa äänestäjien päätökseen.

Obama haluaa kahden viimeisen vuotensa aikana nimensä historiaan. Hän on viime kuukausina ohittanut kongressin ja tehnyt omavaltaisesti isoja päätöksiä, ja hänen kannatuslukunsa ovat nousseet. Hän pyrkii myös ottamaan kunnian parantuneesta taloustilanteesta, jotta äänestäjät valitsisivat demokraatin uudelleen Valkoiseen taloon.

Republikaanit tekevät parhaansa vesittääkseen Obaman perinnön. Republikaanijohto pyrkii kuitenkin suitsimaan oikeistolaisimpia jäseniään, jotta nämä eivät käyttäisi kaikkea energiaansa Obaman vastustamiseen. Republikaanit tarvitsevat myös omia selkeitä saavutuksia.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat