Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virossa asuu 86 000 ihmistä ilmaan mitään kansalaisuutta

Maassa asuu neuvostoajan jäljiltä yhä 86 000 ihmistä vailla minkään valtion kansalaisuutta

Ulkomaat
 
Aleksandr Žigarev sai Viron kansalaisuuden
Aleksandr Žigarev sai Viron kansalaisuuden
Aleksandr Žigarev syntyi Virossa neuvostoaikana 1977. Viron kansalaisuustodistuksen hän sai joulun alla juhlallisessa seremoniassa Tallinnassa. Žigarev kertoo, miksi kansalaiseksi tulo kesti niin kauan. Toimittaja: Kaja Kunnas, kuvaus ja editointi: Marko Mumm

Jokaista kieli- ja yhteiskuntakokeen suorittanutta uutta kansalaista juhlistetaan Virossa.

" Aleksandr Žigarev ", juontaja kuuluttaa Tallinnan Kukkapaviljongissa.

Kansalaisuudeton hitsaaja, Žigarev, nousee yleisön keskeltä ja kävelee juhlasalin eteen aplodien saattelemana. Pääministeri Taavi Rõivas puristaa hymyillen kättä ja ojentaa hänelle mustan kansion. Sen sisällä on kansalaisuustodistus.

Oikeusministeri Hanno Pevkur ojentaa sini-musta-valkoisen pöytälipun ja poliisi- ja rajavartiolaitoksen varajohtaja Joosep Kaasik valkoisen ruusun.

Yleisöön vaimonsa viereen palaa Viron kansalainen Aleksandr Žigarev. Juontaja kuuluttaa jo seuraavaa.

Marko Mumm
Aleksandr Žigarev (vas.) sai Viron kansalaisuuden juhlassa, jossa häntä onnittelivat Viron pääministeri Taavi Rõivas, oikeusministeri Hanno Pevkur sekä poliisi- ja rajavartiolaitoksen varajohtaja Joosep Kaasik.
Aleksandr Žigarev (vas.) sai Viron kansalaisuuden juhlassa, jossa häntä onnittelivat Viron pääministeri Taavi Rõivas, oikeusministeri Hanno Pevkur sekä poliisi- ja rajavartiolaitoksen varajohtaja Joosep Kaasik.

Kansalaisuudettomia asuu Virossa edelleen 86 000, mikä on seitsemän prosenttia väestöstä. He ovat kaikkialla maailmassa ulkomaalaisia, 23 vuotta sitten kadonneen Neuvostoliiton entisiä kansalaisia ja näiden jälkeläisiä.

Suurin osa heistä on neuvostomiehityksen aikana Venäjältä muuttaneita, näiden lapsia, lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia.

Žigarevin isä muutti valtion määräämän työpaikan perässä Koillis-Viroon Kohtla-Järvelle Venäjältä, äiti Ukrainasta. Itse hän syntyi Virossa 1977.

Pääministeri Rõivas korostaa juhlapuheessaan jokaisen uuden kansalaisen merkitystä:

"Tänään on varmasti tärkeä päivä teidän elämässänne. Yhtä tärkeä se on Viron valtiolle. Meitä on 45 000 neliökilometrin alueella niin vähän, että jokainen kansalainen on erityinen, kunnioitettu, korvaamaton", sanoo Rõivas.

"Harmaa (muukalais)passi tarkoittaa, että olet ei-kukaan", Žigarev sanoo juhlallisuuksien jälkeen.

Silti Viron kieli- ja kansalaisuuskokeiden suosio on hiipunut viime vuosina.

Kansalaisuudettomien harmaalla passilla voi matkustaa viisumitta niin EU:n alueelle kuin Venäjälle. Neljännes Viron kansalaisuudettomista ei ano kansalaisuutta tämän vuoksi, kävi ilmi Baltian tutkimusinstituutin laajassa kyselyssä pari vuotta sitten.

Yli puolet sanoi kyselyssä, ettei hae kansalaisuutta huonon viron taitonsa vuoksi.

Lasnamäen lähiön reunalla rapistuvan kerrostalon huoneistossa tunnelma on päinvastainen kuin Kukkapaviljongin juhlassa. Siellä kokoontuu sunnuntaisin ryhmä tyytymättömiä kansalaisuudettomia.

"Tuntuu, että meiltä on varastettu kansalaisuus", sanoo hitsaaja Dmitri Gorban, 38.

"Kävin kahdesti kurssit, mutta en suoriutunut kielikokeesta", sanoo työtön Ljudmila Andronova, 54.

Dmitri Gorbanin ja Ljudmila Adronovan passissa lukee "ulkomaalaisen passi", vaikka he ovat syntyneet Virossa.
Dmitri Gorbanin ja Ljudmila Adronovan passissa lukee "ulkomaalaisen passi", vaikka he ovat syntyneet Virossa.

Gorban ja Andronova perustivat vuosi sitten Viron ulkomaalaisten yhdistyksen, joka vaatii muutosta kansalaisuuslakiin.

Viron kansalaisuudettomilla on sama sosiaaliturva kuin muilla, mutta poliittisia oikeuksia on rajoitettu. He eivät saa äänestää valtakunnallisissa vaaleissa.

"Maksan veroja, olen syntynyt ja kasvanut täällä. Miksi minun on todistettava kokeilla, että olen kansalainen?", Gorban sanoo.

Perusteet ovat historiassa.

Kun Viro palautti itsenäisyytensä 1991, kansalaisuus palautettiin vuoden 1940 neuvostomiehitystä edeltäneille kansalaisille ja näiden jälkeläisille.

Neuvostoaikana Viroon muuttaneilta ja näiden jälkeläisiltä alettiin vaatia kieli- ja kansalaisuuskokeiden läpäisyä. Taustalla oli pelko, että he voisivat olla turvallisuusriski sekä uhka kielelliselle identiteetille.

"Olemme lojaaleja Viron valtiolle", sanoo Gorban.

"Jos haluaisimme Venäjän passin, olisimme jo ottaneet sen."

Kansalaisuudettomat ovat arka aihe niin ulko- kuin sisäpoliittisesti.

Venäjä arvostelee Viroa ja Latviaa säännöllisesti kansalaisuudettomien suuresta määrästä ja pitää sitä yhtenä todisteena venäläisten syrjimisestä.

Enemmistö Euroopan 680 000 kansalaisuudettomasta asuu entisen Neuvostoliiton alueella, yli puolet heistä Virossa ja Latviassa. Venäjälläkin heitä on noin 180 000.

Läntiset ihmisoikeusjärjestöt pitävät kansalaisuudettomuutta ongelmana.

Euroopan neuvoston latvialainen ihmisoikeuskomissaari Nils Muižnieks puhuu paljon etenkin kansalaisuudettomien lasten puolesta. Kansalaisuudettomuus lisää syrjäytymisriskiä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tavoite on, että kaikilla maailman ihmisillä olisi jonkin valtion kansalaisuus vuoteen 2024 mennessä.

Tämän vuoden aikana Viron kansalaisuuden sai 1 577 kieli- ja kansalaisuuskokeen suorittanutta. Se on hieman enemmän kuin viime vuosina, mutta nykyistä vauhtia Viro jää kauas YK:n tavoitteesta ja ilmeisesti omastakin tavoitteestaan.

Rõivasin hallitus on hitusen lieventämässä kansalaisuuslakia. Virossa syntyvien kansalaisuudettomien lapset alkavat saada kansalaisuuden automaattisesti, ja yli 65-vuotiaat voivat suorittaa kielikokeen suullisesti.

Tallinnan Kukkapaviljongissa yhdeksänkymmentä uutta Viron kansalaista perheineen siirtyy todistusten jaon ja musiikkiesitysten jälkeen nauttimaan coctail-tarjoiluja.

Aleksandr Žigarev olisi saanut kansalaisuuden jo vuosia aiemmin, sillä hän osaa viroa.

"Koin sisimmässäni, että minun pitäisi saada kansalaisuus ilman kokeita. Olen syntynyt täällä. Ei ole minun syyni, että täällä oli Neuvostoliitto."

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat