Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toyota vie paidattomat intialaiskaverukset miljoonien miesten pyhiinvaellukselle

Intiassa ikivanhat hindutraditiot ja moderni kulutuskulttuuri elävät sulassa sovussa. Miljoonat miehet suuntaavat hindujumala Ayyappanin temppeliin yllään pelkkä musta dhoti.

Ulkomaat
 
Prashanth Vishwanathan
Pyhiinvaelluksella olleet Prakash, 24, (vas.), Govardham Reddy, 28, Nagaraju Burla, 21, ja Y.K. Malla Reddy, 26, rukoilivat auton puskuriin asetettua Ayaappa-jumalan kuvaa kohti.
Pyhiinvaelluksella olleet Prakash, 24, (vas.), Govardham Reddy, 28, Nagaraju Burla, 21, ja Y.K. Malla Reddy, 26, rukoilivat auton puskuriin asetettua Ayaappa-jumalan kuvaa kohti. Kuva: Prashanth Vishwanathan

Neljä eteläintialaiseen mustaan kietaisuhameeseen dhotiin kietoutunutta paidatonta nuorta miestä rukoilee parkkipaikalla. Puolirinkiin asettuneet miehet rukoilevat kohti Toyota Innovan etupuskuria. Innova on Intian ylemmän keskiluokan suosima tila-auto.

Auton nokkaan on kiinnitetty muhkeita kehäkukkaseppeleitä, suitsukkeita ja kuva hindujumala Ayyappanista. Yksi miehistä johtaa laulua muistuttavaa pujaa, rukousta, ja muut toistavat perässä. Lopuksi jokainen koskettaa vuorollaan kaikkia muita molempiin paljaisiin jalkoihin.

Fakta

Hinduja on yli miljardi

 Maailmassa on runsaat miljardi hindua, joista noin 950 miljoonaa asuu Intiassa. Britanniassa hinduja on noin 800 000.

 Moniarvoisella hindulaisuudella ei ole yhtä perustajaa, perustavaa kirjaa kuten raamattu tai koraani, tai ylipäätään yhtä yhteisesti sovittua oppia.

 Hinduilla arvioidaan olevan satojatuhansia jumalia.

Ollaan Etelä-Intiassa, Thiruvananthapuramissa, Keralan osavaltion pääkaupungissa. Parkkipaikalla tehty seremonia kertoo jotain oleellista nyky-Intiasta, jossa ikivanhat hindutraditiot ja moderni kulutuselämä paiskaavat kättä.

Thiruvananthapura on jo aamuseitsemältä täynnä mustiin, oransseihin ja valkoisiin dhoteihin pukeutuneita uskovaisia ja pyhiinvaeltajia. Ilma on sakeanaan suitsukkeen tuoksua.

Toyota-miehet ovat juuri palanneet pyhiinvaellukselta Ayyappa-jumalalle pyhitetyltä Sabarimala-temppeliltä. Se sijaitsee aivan Keralan eteläkärjessä.

Tarkkoja lukuja ei ole, mutta arvioiden mukaan 5–50 miljoonaa hindua vierailee Sabarimalassa joka vuosi. Se tekee temppelistä yhden maailman suurimmista pyhiinvaelluskohteista.

Eikä kyse ole pelkästään kaikkein uskonnollisimmista hinduista, vaan myös ihan tavallisista intialaisista. Heistä jotkut tekevät matkan joka vuosi, jotkut kerran elämässään.

Monille pyhiinvaellus on samalla mahdollisuus matkustaa ja viettää aikaa ystävien kanssa.

"Tämä tuli vain mieleen. En oikein osaa selittää", sanoo autojen varaosia kauppaavan yrityksen omistaja Y. K. Malla Reddy, 26, Toyotan edessä. Hän on matkalla ensi kertaa.

Reddyn ystävä, 24-vuotias Prakash taas lähti pyhiinvaellukselle, koska hän sairastui ja joutui vaikeaan leikkaukseen.

"Päätin, että jos toivun leikkauksesta, lähden Sabarimalaan", hän sanoo.

Thiruvananthapuramin Sree Padmanabhaswamyn temppeli on viime vuodet ollut keskellä oikeustaistelua. Kyse on siitä, kenelle kuuluvat temppelistä löydetyt mittaamattoman arvokkaat aarteet.
Thiruvananthapuramin Sree Padmanabhaswamyn temppeli on viime vuodet ollut keskellä oikeustaistelua. Kyse on siitä, kenelle kuuluvat temppelistä löydetyt mittaamattoman arvokkaat aarteet.

Sabarimalan pyhiinvaellukseen liittyy enemmän monimutkaisia sääntöjä ja uskomuksia kuin yhteen lehtijuttuun on mahdollista kirjata.

Pääpiirteissään se menee niin, että jonakin hyväenteiseksi katsottuna päivänä, yleensä marraskuussa, uskovainen riisuu arkivaatteensa, pukeutuu dhotiin ja aloittaa 41 päivää kestävän puhdistautumisen, vrithamin. Sen tarkoitus on valmistautua vierailuun temppelissä. Vrithamin aikana ei saa syödä lihaa eikä käyttää kenkiä, ajaa partaa, polttaa tupakkaa tai nauttia alkoholia. Ei saisi myöskään ajatella pahaa muista ihmisistä.

"Aamulla saa lasin maitoa, iltapäivällä riisiä ja vihanneksia ja illalla kevyen illallisen, esimerkiksi [eteläintialaista ruokaa] idliä tai dosaa", Reddy selittää. "Emme saa käydä polttohautajaisissa, häissä tai ylipäätään olla tekemisissä naisten kanssa."

Suomeksi sanottuna kyse on siitä, että seksiä ei saa harrastaa. Reddy ei vain kehtaa sanoa sitä suoraan. Lisäksi ohjeiden mukaan 10–50-vuotiaat naiset eivät saa tehdä Sabarimala-reissua.

Hindulegendan mukaan Ayyappa-jumala on selibaatti. Siksi lisääntymisikäisten naisten ei sovi vierailla temppelissä.

Sääntöjä oikein kirjaimellisesti noudattavan pitäisi 41 päivän ajan omistautua rukoilulle, auttaa temppeleissä ja välttää turhaa sosiaalista seurustelua.

Tosiasiassa moni joustaa säännöistä.

"Kun olin nuori, sääntöjä oli helppo noudattaa", kertoo vastikään eläkkeelle jäänyt pankin korkea virkailija N.V.L. Ratan, joka on käynyt Sabarimalassa 20 kertaa. "Työelämässä olen töihin tullessa pukenut kengät, puvun ja solmion päälle. Partaa en kuitenkaan ole ajanut."

Myös varaosakauppias Reddyn mukaan kaverukset viettävät niin normaalia elämää kuin nyt pelkässä kietaisuhameessa paastoavan on mahdollista.

Lihaa miehet eivät myönnä edes kaipaavansa.

"Ei sellaista pysty ajattelemaankaan", Reddy väittää.

Temppeliin aikovien miesten on pukeuduttava perinteiseen dhoti- tai veshti-hameeseen.
Temppeliin aikovien miesten on pukeuduttava perinteiseen dhoti- tai veshti-hameeseen.

Läheisessä hindujen Ganesha-jumalalle pyhitetyssä temppelissä 36-vuotias myyntimies Gopikrishnan Nair odottaa vuoroaan. Hänet ottaa pian vastaan lattialla istuva pappi.

Nair on noudattanut 41 päivän vuotuista paastoa jo 20 vuoden ajan. "Työkiireiden vuoksi en tosin ole ihan joka vuosi käynyt Sabarimalassa", Nair myöntää.

Temppelin pappi auttaa Nairia tärkeän irumudi kettu -uhrilahjan valmistamisessa. Monipolvisessa seremoniassa Nair täyttää ensin kookospähkinän kirkastetulla voilla eli gheellä. Sitten pappi sinetöi kookoksen pienellä punaisella mezhuku-kynttilällä ja pyöräyttää sen hienossa tuhkassa. Lopuksi kookos viimeistellään sipauksella kurkumasta tai sahramista valmistetulla kumkuma-jauheella ja sujautetaan kangaspussiin.

Seremonia toistetaan banaanin kanssa. Kun molemmat uhrilahjat on laitettu pitkän kangaspussin eli irukudin molempiin päihin, päät köytetään yhteen ja uhrilahja kylvetetään vielä suitsukkeen savussa.

Uhrilahjan Nair ottaa mukaansa Sabarimala-temppeliin. Hän ojentaa papille kahdenkymmenen rupian (noin 20 senttiä) setelin, ja matka voi alkaa.

Joillekin raskain koettelemus alkaa vasta perillä. Siellä pyhiinvaeltajat kiipeävät paljain jaloin karun ja jyrkän maaston halki kukkulalla sijaitsevalle temppelille. Tunnollisimmat taittavat jalan 40 kilometriä, mutta matkan voi halutessaan nipistää myös kahdeksaan kilometriin.

Pankkivirkailija N.V.L. Ratanin mukaan pyhiinvaellusta edeltävä paasto on itse asiassa vain valmistautumista itsekuria vaativaan ja tärkeään nousuun temppelille. Tunnollisuus kannattaa, hän vakuuttaa.

"Joka kerta kun olen käynyt Sabarimalassa, minulle tapahtuu jotain hyvää. Jumala voi tulla ihmisen tai eläimen hahmossa, mutta aina hän auttaa."

Jos itsekuri pettää tai matkaan ei valmistaudu huolella, etujakin on turha odottaa, Ratan huomauttaa.

Pappi auttoi Gopikrishnan Nairia (vas.) Sabarimalan temppeliin vietävän uhrilahjan valmistamisessa.
Pappi auttoi Gopikrishnan Nairia (vas.) Sabarimalan temppeliin vietävän uhrilahjan valmistamisessa.

Inka Kovanen HS
Thiruvananthapura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat