Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätoimittajat: Hyökkäys ei muuta toimitusten linjaa

Risto Uimonen: Todella kova isku demokratialle ja sananvapaudelle

Ulkomaat
 
Charlie Hebdo julkaisi piirroksen Isis-johtajasta Twitterissä
Charlie Hebdo julkaisi piirroksen Isis-johtajasta Twitterissä
Vain tunti ennen kuolettavaa terrori-iskua Charlie Hebdo julkisti Twitterissä pilakuvan ääri-islamilaisesta Isis-johtajasta Abu Bakr Al-Baghdadista. Teksti kuului "Muuten, kaikkea hyvää ja erityisesti hyvää vointia". Kuvan yhteyttä iskuun ei tiedetä. Charlie Hebdon toimisto poltettiin runsas kolme vuotta sitten polttopulloiskuissa lehden julkaistua pilapiirroksen profeetta Muhammedista.

Suomalaisten tiedotusvälineiden linja pysyy ennallaan huolimatta Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdystä iskusta.

Päätoimittajat pitävät tärkeänä sitä, että tiedotusvälineet eivät taivu painostuksen edessä ja että journalistinen päätösvalta säilyy aina toimituksissa.

"Meillä on aikaisemminkin ollut linja, että emme anna uhkailun estää tiedonvälitystä", sanoo Yleisradion uutistoiminnan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen.

Yleisradio ei tietoisesti halua loukata tai käyttäytyä tarkoituksellisen uhmakkaasti, mutta se on kuitenkin julkaissut muun muassa tanskalaisen Jyllands-Posten-lehden Muhammed-pilakuvia, kun se on ollut journalistisesti perusteltua ja asian ymmärtämisen kannalta välttämätöntä.

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi pitää tärkeänä sitä, että tiedotusvälineet ovat yhteisrintamassa puolustamassa sananvapautta. "Se on vapaiden medioiden ja terveiden yhteiskuntien tehtävä. On tärkeää, että kaikki tuomitsevat selkeästi nämä kammottavat iskut. Myös ne ihmiset, joita Charlie Hebdo -lehti on ärsyttänyt", sanoo Niemi.

Isku ei hänen mukaansa vaikuta Helsingin Sanomien linjaan. "Tässäkin tapauksessa on välttämätöntä pitää päätöksenteko toimituksen omissa käsissä."

Niemen mukaan kysymys on isosta uutisesta, joten lukijoille on tärkeää kertoa Charlie Hebdosta tekstein ja kuvin kaikissa kanavissa. "Lukijoille on annettava tietoa siitä, millaisesta lehdestä on kysymys. Isku ei tiettävästi liity yksittäiseen kuvaan, vaan satiirilehden tapaan ja tyyliin käsitellä islamia. Lehden satiirista ovat kuitenkin saaneet osansa muutkin uskonnot."

Aamulehden vastaavan päätoimittajan Jouko Jokisen mukaan lehden linja pysyy ennallaan iskusta huolimatta.

"Muutenkin mietimme mikä on korrektia ja mikä arvo sinänsä on jonkin materiaalin julkaisemisella. Emme toimi niin, että ehdoin tahdoin julkaisemme ärsyttävää materiaalia, jos sille ei ole journalistisia perusteita. Mutta päätösvallan on aina pysyttävä toimituksessa."

"Tämä on demokratialle ja sananvapaudelle todella kova isku. Siinä kohtaavat kaksi demokratiakäsitystä, länsimainen ja islamilainen, jotka eivät ole yhteen sovitettavissa", sanoo Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.

Hän arvioi, että toimitukset ovat jonkin aikaa tavallista varovaisempia julkaisupolitiikassaan, mutta palaavat normaalikäytäntöihin.

"Kyyristely terrorin edessä on väliaikaista. Sananvapaus voittaa aina."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat