Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latvia sai Putinilta hankalan kutsun

Presidentti haluaa EU:lta yhteisen linjauksen siitä, pitäisikö voitonpäivän juhliin osallistua

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Varovaisena tunnettu Latvian presidentti Andris Berzins ei ota kantaa, tulisiko EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita löysätä. Muu ulkopoliittinen johto on väläyttänyt mahdollisuutta purkaa sanktioita.
Varovaisena tunnettu Latvian presidentti Andris Berzins ei ota kantaa, tulisiko EU:n Venäjään kohdistamia pakotteita löysätä. Muu ulkopoliittinen johto on väläyttänyt mahdollisuutta purkaa sanktioita. Kuva: Marko Mumm

Latvian presidentillä Andris Berzinsillä on ongelma.

Presidentti on saanut monien Euroopan johtajien tavoin kutsun toukokuussa Moskovassa järjestettäviin voitonpäivän juhlallisuuksiin, eikä hän tiedä mitä kutsuun pitäisi vastata.

Kuka?

Andris Berzins

 Syntynyt 1944 Latvian neuvostotasavallassa.

 Valmistui insinööriksi Riian teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1971.

 Kommunistisen puolueen jäsen ennen vuotta 1990. Tuki Latvian itsenäistymistä ja kuului Latvian kansanrintamaan 1990–1993.

 Vaurastui 1990-luvulla pankkialalla.

 Palasi politiikkaan vihreiden ja maanviljelijöiden liiton jäsenenä 2000-luvulla. Valittiin Latvian presidentiksi vuonna 2011.

"Tämä on EU:n kysymys, ei ainoastaan yhtä maata tai yhtä henkilöä koskeva kysymys", Berzins sanoo.

On tiistaiaamupäivä, ja presidentti istuu pyöreän pöydän ääressä väliaikaisessa toimistossaan, joka sijaitsee Mustapäiden talossa Riian vanhassakaupungissa. Talo toimi 1400-luvulla ja siitä eteenpäin naimattomien kauppiaiden juhlatilana, jossa he järjestivät villejä illanviettoja.

Venäjä järjestää toukokuun 9. päivä Moskovassa seremonian, joissa muistellaan liittoutuneiden voittoa Natsi-Saksasta toisessa maailmansodassa 70 vuotta sitten.

Monet länsimaiden johtajat, kuten Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, ovat kieltäytyneet presidentti Vladimir Putinin kutsusta vastalauseeksi Venäjän toimille Ukrainassa.

Myös Latvian naapurimaiden presidentit – Liettuan Dalia Grybauskaite ja Viron Toomas Henrik Ilves – ovat ilmoittaneet, ettei heitä nähdä juhlapaikalla.

Kollegoitaan paljon varovaisempana tunnettu Berzins vielä harkitsee päätöstään. Latvian presidentin osallistumisella on paljon symboliarvoa, sillä maa toimii kesäkuun loppuun saakka EU:n puheenjohtajana.

"Koska olemme vastuussa puheenjohtajuudesta, meidän täytyy noudattaa EU:n asettamia sääntöjä", Berzins sanoo.

Hänen mukaansa EU:n ulkoministerit keskustelevat asiasta Brysselissä 19. tammikuuta.

"Jos toimisimme ennen tätä kokousta, se olisi outoa."

Vuodenvaihteessa unionin puheenjohtajana aloittanut Latvia on joutunut EU:n etulinjaan Ukrainan kriisin ratkaisemisessa.

Ennen suomalaistoimittajan tapaamista presidentti on juuri kokoustanut ulkoministerin kanssa, ja latvialaiset toimittajat parveilevat Mustapäiden talon aulassa odottamassa ministerin kommentteja. Tapaamisen aihe on ollut se kiusallinen juhlakutsu ja ministerin perjantaina alkava matka Ukrainaan ja Venäjälle.

"Tämä on kaikista ajankohtaisin ja vakavin kysymys meille kaikille", presidentti sanoo.

"Mielipiteeni on hyvin selvä. Viattomien ihmisten tappaminen on saatava loppumaan."

Berzins ei halua ottaa kantaa Ranskan presidentin Francois Hollanden ehdotukseen, että EU voisi harkita Venäjän-vastaisten pakotteiden purkamista. Asia tulee ajankohtaiseksi Latvian puheenjohtajuuden aikana, sillä jäsenmaiden täytyy päättää sanktioiden jatkamisesta ensimmäisen kerran jo maaliskuussa.

Presidentin epäröinnistä huolimatta Latvian kanta vaikuttaisi selvältä. Sekä pääministeri että ulkoministeri ovat sitä mieltä, että sanktioiden purkamista voidaan harkita, jos tilanne kehittyy suotuisaan suuntaan.

Latvialla on myös vahvoja omia intressejä saada Ukrainan kriisiin ratkaisu. Baltiassa on pelätty, että myös siellä voisi tapahtua jotain Krimin kaltaista.

Latvian pääministeri Laimdota Straujuma sanoi viimeksi tällä viikolla, että uskoo Nato-jäsenyyden suojelevan Baltian maita. Presidentin mukaan uhkaa ei edes ole. Tämä johtuu siitä, että venäläisvähemmistö on integroitunut hyvin yhteiskuntaan.

"Me tunnemme olevamme sisäisesti vakaa maa. Meillä ei ole sellaista uhkaa, mitä jossain läntisessä mediassa on esitetty."

Virve Kähkönen HS
Riika

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat