Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afrikassa on talousbuumi – pysyvätkö mielikuvat perässä?

Nopein talouden kasvu tapahtuu Afrikassa. Muuttuuko maanosa nopeammin kuin siihen liitetyt mielikuvat, kysyy HS:n uusi Afrikan-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää.

Ulkomaat
 
Nikula&Aittokoski: Jokainen totuus Afrikasta on valhe
Nikula&Aittokoski: Jokainen totuus Afrikasta on valhe
Pohjoisen pallonpuoliskon johtavat intellektuellit Jone Nikula ja Heikki Aittokoski ovat pähkäilleet lopullisen totuuden Afrikasta. Toimittaja Nikulan mukaan sodista, sairauksista ja riistokapitalismista kärsivä Afrikka on, edelleen, inhimillisen kärsimyksen laboratorio. Toimittaja Aittokoski puolestaan linjaa, että 54 valtiota ja 1,1 miljardia ihmistä koskevat yleistykset ovat hankalia – jopa epätosia. Onneksi HS:n uunituore Johannesburgin-kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää tietää, mitä asioita Afrikassa juuri nyt todella kannattaa seurata.

Johannesburg. Missä kansantalous kasvaa yli kymmenen prosenttia vuodessa?

Ei Kiinassa, ei Brasiliassa, ei Intiassa. Ei todellakaan Yhdysvalloissa eikä missään Euroopan maassa.

Kuka?

Sami Sillanpää

Sami Sillanpää

 Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Sami Sillanpää, 40, työskentelee vuoden alusta alkaen Helsingin Sanomien Afrikan-kirjeenvaihtajana.

 Asemapaikkanaan hänellä on Johannesburg Etelä-Afrikassa.

 Edellisessä tehtävässään hän toimi HS:n ulkomaantoimituksen esimiehenä.

 Sillanpää oli vuodet 2003–2009 HS:n ulkomaankirjeenvaihtajana Pekingissä.

 Hän sai viime syyskuussa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon kirjastaan Kiinalainen rakkaustarina.

Vaan: Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Maailman kymmenestä nopeimmin kasvavasta taloudesta seitsemän on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Kongon lisäksi niitä ovat Mosambik, Etiopia, Nigeria, Mali, Tansania ja Ghana. Näin kertoo Kansainvälinen valuuttarahasto IMF talouskatsauksessaan.

Talousbuumi Afrikassa? Eivätkö ne siellä vain kärsi ja kuole?

Muutin vuoden alussa kirjeenvaihtajaksi Etelä-Afrikan Johannesburgiin, josta käsin matkustan tämän vuoden aikana eri puolille Afrikkaa raportoimaan HS:n lukijoille maanosan muutoksesta.

Vuoden aikana haluan etsiä vastauksia moniin kysymyksiin, mutta yksi olennaisimmista on: muuttuuko Afrikka nopeammin kuin siihen liittyvät mielikuvat?

Afrikka on ollut vuosikaudet pahassa mediakatveessa, niin Suomessa kuin laajemminkin Euroopassa. Käsitykset Afrikasta ovat silti alkaneet muuttua länsimaissakin.

Vuonna 2000 The Economist-lehti julisti kansiotsikossaan Afrikasta: Toivoton maanosa.

Viime syksyn otsikko talouslehti Forbesista: Afrikka vauhdittaa maailman talouskasvun seuraavaa vaihetta.

Akintunde Akinleye Reuters
Nigerian kansantuotetta ei ollut 15 vuoteen laskettu oikein. Kun laskutapaa korjattiin, selvisi, että talouden rakenne on paljon monipuolisempi kuin oli ymmärretty. Öljykaupan ohella isoa bisnestä on esimerkiksi Nollywoodina tunnettu elokuvateollisuus.
Nigerian kansantuotetta ei ollut 15 vuoteen laskettu oikein. Kun laskutapaa korjattiin, selvisi, että talouden rakenne on paljon monipuolisempi kuin oli ymmärretty. Öljykaupan ohella isoa bisnestä on esimerkiksi Nollywoodina tunnettu elokuvateollisuus.

Kasvuluvuista ei voi päätellä liikaa. Alhaiselta tasolta lähdettäessä luvut näyttävät helpommin komeilta. Saharan eteläpuolelta löytyvät yhä monet maailman puutteenalaisimmista maista. Ja talousbuumista huolimatta köyhyyden väheneminen on hidasta.

Mutta vaikka yleinen kehitystaso on yhä matala, Afrikka ei ole jämähtänyt. Maanosa on liikkeessä, eikä suunta ole ainakaan taaksepäin.

Runsaassa vuosikymmenessä Afrikassa on tapahtunut paljon.

Hyttysten levittämä malaria... virus on yhä riesa. Mutta vuodesta 2000 malariasta johtuvat kuolemat Afrikassa ovat vähentyneet 54 prosenttia, vaikka väestö on kasvanut, sanoo Maailman terveysjärjestö WHO.

Pitkään Afrikka oli irti muun maailman viestintäverkoista. Vuonna 2000 koko Afrikassa oli 15 miljoonaa kännykän käyttäjää. Tänä vuonna määrän arvioidaan nousevan noin 800 miljoonaan, arvioi Standard Bankin raportti.

Matkapuhelimet ovat tuoneet myös internetin. Langaton viestintä on mahdollistanut loikan yli huonon infrastruktuurin. On paljon maalaiskyliä, jonne ei tule sähköjohtoja tai vesiputkia, mutta ihmiset käyttävät internetiä, maksavat e-laskuja ja sopivat nettitreffejä.

Vanhoja ongelmia on kuitenkin paljon.

Useissa Afrikan maissa on ollut vallassa sama mies ihan liian pitkään, joissain maissa – kuten Kamerunissa ja Zimbabwessa – jopa pidempään kuin Urho Kekkonen hallitsi Suomea.

Tälläkin hetkellä kahdessa Afrikan maassa käydään sotaa: Somaliassa ja Etelä-Sudanissa. Pahoja aseellisia konflikteja on muutamilla muilla alueilla, kuten Keski-Afrikan tasavallassa, Libyassa, Nigeriassa ja Sudanin Darfurissa.

Sotia Afrikassa on silti vähemmän kuin parikymmentä vuotta sitten. Silloin monissa liekeissä ollut eteläinen Afrikka on nyt maanosan vakainta aluetta.

Afrikan suunnasta on vaarallista yleistää mitään. Afrikka on maa on mainion blogin nimi (Twitterissä @AfricasaCountry). Nimi ilkkuu lännen stereotypioille nähdä Afrikka yhtenä.

Afrikassa on 54 valtiota. Maanosassa elää noin 1,1 miljardia ihmistä – enemmän kuin EU:n 28 valtiossa, Yhdysvaltain 50 osavaltiossa ja Venäjällä yhteensä. Afrikassa puhutaan yli tuhatta kieltä.

Arabimaa Libyalla on suurin piirtein yhtä vähän yhteistä Etelä-Afrikan kuin Suomen kanssa. Tosin Suomi on sitä paljon lähempänä.

Mielikuvat aiheuttavat oikeita ongelmia.

"Tuntuu että länsimaissa ihmiset eivät uskalla nyt edes soittaa Afrikkaan, kun he luulevat saavansa ebolan", valitti eräs johannesburgilainen tuttava, joka työskentelee monille kansainvälisille järjestöille.

Ebola on valtava tragedia kolmessa Länsi-Afrikan maassa: Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa. Ebolaa ei ole 51:ssä Afrikan maassa.

Afrikan muutoksessa pariin maahan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Toinen on Nigeria. Yli 160 miljoonan asukkaan jättimaan isot ongelmat ovat ajankohtaisia monessa muussakin Afrikan maassa: väestönkasvu, äärimmäinen korruptio ja islamismi.

Silti Nigeria ponnahti viime vuonna Afrikan suurimmaksi taloudeksi ohi Etelä-Afrikan.

Nigerian kansantuotteen laskentatapaa ei ollut 15 vuoteen korjattu. Kun se tehtiin, selvisi, että talouden rakenne on paljon monipuolisempi kuin oli ymmärretty. Öljykaupan ohella erityisen isoa bisnestä ovat Nollywoodina tunnettu elokuvateollisuus ja teleala, jossa Nigerian markkinat ovat maailman kymmenenneksi suurimmat.

Toinen Afrikan kehityksen kannalta kiinnostava maa on Kiina. Afrikan kauppa Kiinan kanssa on vuodesta 2000 kasvanut yli 700 prosenttia. Kiinan Export-Import Bank investoi vuosikymmenessä Afrikkaan 63 miljardia dollaria, eli lähes viisi kertaa enemmän kuin Maailmanpankki.

Kun kauppareittejä etsinyt portugalilainen löytöretkeilijä Vasco da Gama 1400-luvun lopussa saapui Keniaan, hän löysi kiinalaisia. Nämä olivat saapuneet jo aikoja sitten kauppaa tekemään.

Nyt eurooppalaiset liikemiehet taitavat olla taas myöhässä.

Kirjeenvaihtaja Sami Sillanpään blogi Afrikan tähtiä osoitteessa hs.fi/blogi/afrikantahtia.
Häntä voi seurata myös Twitterissä: @samisillanpaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat