Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska jahtasi tappajia läpi yön

Naamioituneet asemiehet ampuivat ainakin 12 ihmistä ranskalaisen satiirilehden toimituksessa. Yöllä poliisi kertoi tunnistaneensa hyökkääjät. Heidän pidättämisestään liikkui ristiriitaisia tietoja.

Ulkomaat
 
Reuters
Raskaasti aseistautuneet hyökkääjät käyttäytyivät rauhallisesti ja asiantuntija-arvioiden mukaan tehokkaasti.
Raskaasti aseistautuneet hyökkääjät käyttäytyivät rauhallisesti ja asiantuntija-arvioiden mukaan tehokkaasti. Kuva: Reuters

Ranskassa oli torstain vastaisena yönä käynnissä valtava ihmisjahti satiirisen viikkolehden toimitukseen hyökänneiden terroristien löytämiseksi.

Ainakin 12 ihmistä sai surmansa ja 11 haavoittui keskiviikkona, kun asemiehet iskivät Charlie Hebdo -lehden toimitukseen. Hyökkäys oli pahin terroristi-isku Ranskassa neljään vuosikymmeneen.

Puolenyön jälkeen Suomen aikaa poliisi kertoi, että Reimsin kaupungissa, noin 130 kilometrin päässä Pariisista, oli käynnissä terrorisminvastainen operaatio.

Brittiläinen The Guardian ja eräät ranskalaisviestimet kertoivat, että Reimsissa olisi tehty pidätyksiä. Viranomaiset eivät vahvistaneet tietoja.

Poliisi oli jo alkuyöstä kertonut tunnistaneensa epäillyt hyökkääjät. Ranskalaismedia kertoi heidän olevan 18-, 32- ja 34-vuotiaita. Lehtien mukaan kaksi vanhempaa hyökkääjää olisivat Pariisissa syntyneet veljekset. Kolmannen hyökkääjän kansallisuudesta ei ollut tarkkaa tietoa.

Päivällä, hyökkäyksen jälkeen, Pariisi meni valmiustilaan. Metroasemia ja kadunkulmia vartioivat poliisit ja sotilaat.

Illalla kymmenettuhannet kerääntyivät Place de la Républiquelle osoittamaan tukeaan Charlie Hebdolle. Aukiolla kaikuivat iskulauseet vapauden ja demokratian puolesta. Monilla oli "Je suis Charlie" -kylttejä.

Lause tarkoittaa "minä olen Charlie", ja siitä tuli nopeasti sananvapautta puolustava iskulause ympäri maailmaa.

Opiskelija Nadia Duault, 21, ei hänkään voinut jäädä kotiin.

Hän tunsi päivän aikana kuvotusta kahdesti. Ensimmäinen kerta oli, kun hän näki videon ammutusta poliisista.

Toinen kerta oli, kun hän kirjautui Twitteriin. "En haluaisi leimata, mutta siellä oli viestejä pääosin musliminuorilta tyyliin 'Charlien turpa tukittu' tai 'Charlie kerjäsi tätä'".

Duault ja hänen opiskeluystävänsä Morgan Leroy, 21, ovat molemmat vakuuttuneita, että äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen on viimeistään tämän jälkeen presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 2017.

"Varsinkin kouluttamattomat pelkäävät ja kokevat, että vain Kansallinen rintama suojelee."

Charlie Hebdon toimituksessa oli käynnissä kokous, kun hyökkääjät marssivat sisään aamupäivällä.

Tapettujen joukossa olivat lehden päätoimittaja Stéphane Charbonnier ja kolme tunnettua pilapiirtäjää. Myös kaksi poliisia sai surmansa.

Sosiaalisessa mediassa levinneessä amatöörivideossa näkyy kaksi kasvonsa peittänyttä hyökkääjää.

Videolla näkyy, miten rauhallisesti käyttäytyneet hyökkääjät ampuivat kadulla poliisia ja pakenivat paikalta autolla.

Charlie Hebdo on tunnettu kaikenlaisen ääriajattelun pilkkaamisesta. Lehti on ollut jo pitkään ääri-islamistien tähtäimessä, sillä se on julkaissut pilakuvia profeetta Muhammedista. Silminnäkijät kertoivat hyökkääjien huutaneen "Jumala on suurin" ja että he ovat "kostaneet profeetan puolesta".

Hyökkääjien kuvailtiin toimineen rauhallisesti, määrätietoisesti ja tehokkaasti. Poliisilähde arvioi AFP:lle heidän saaneen sotilastyylisen koulutuksen.

Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkijan Teemu Sinkkosen mielestä teko viittaa Ranskan sisäiseen terrorismiin. Hän huomauttaa, että Charlie Hebdo on ollut ranskalaisten ääri-islamistien kohteena jo pitkään.

Isku poikkeaa esimerkiksi terroristiverkosto al-Qaidan aiemmista iskuista Euroopassa, sillä niissä on pyritty tappamaan summittaisesti paljon ihmisiä.

Keskiviikon iskun uhrit vaikuttivat tarkkaan valituilta.

Sinkkonen huomauttaa, että terrorismin määrä on viime vuosina ollut laskussa Euroopassa. Pienempiä iskuja on ollut – kuten viime vuonna juutalaiseen museoon Belgiassa – mutta tekijät ovat toimineet omillaan.

Tuhannet Syyriaan ja Irakiin lähteneet taistelijat ovat kuitenkin kasvattaneet pelkoa terrorismista. Ranska arvioi syksyllä, että Syyriassa taistelee ainakin 930 Ranskan kansalaista.

Syyriassa ja Irakissa toimivat ääri-islamilaisen Isis-järjestön terrorismi on kuitenkin toistaiseksi rajoittunut Lähi-itään.

Isku tuomittiin jyrkästi maailmalla. Muun muassa Saksan, Britannian, Saudi-Arabian ja Venäjän johtajat tuomitsivat iskun. Myös useat muslimioppineet tuomitsivat teon.

"Tämä oli hyökkäys demokratian kulmakiveä mediaa ja ilmaisunvapautta vastaan", sanoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.

Ranskan presidentti François Hollande julisti kansallisen surupäivän torstaiksi. "Vapaus on aina barbaarisuutta vahvempi", Hollande sanoi AFP:n mukaan.

Petja Pelli HS
Annamari Sipilä HS
Aishi Zidan HS
Pariisi/Helsinki

Eric Feferberg AFP
Tuhannet ihmiset osoittivat tukeaan Charlie Hebdo -lehdelle keskiviikkoiltana Pariisissa. He kantoivat "Minä olen Charlie" -kylttejä.
Tuhannet ihmiset osoittivat tukeaan Charlie Hebdo -lehdelle keskiviikkoiltana Pariisissa. He kantoivat "Minä olen Charlie" -kylttejä.
Jacky Naegelen Reuters
Palomiehet kantoivat terrori-iskun uhria Charlie Hebdon toimituksen edustalla.
Palomiehet kantoivat terrori-iskun uhria Charlie Hebdon toimituksen edustalla.
Pariisissa useita ihmisiä kuoli satiirilehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä
Pariisissa useita ihmisiä kuoli satiirilehden toimitukseen tehdyssä hyökkäyksessä
Useita ihmisiä kuoli ja loukkaantui Pariisissa keskiviikkona, kun aseistautuneet tunkeutujat hyökkäsivät satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen. Tekijät pakenivat. Toimituksen ulkopuolelta kuvatulla videolla näkyy, kuinka yhtä uhreista kannetaan paareilla. Poliisiauton ikkunoissa näkyy luotien tekemiä reikiä.
Poliisi: Hyökkääjät erittäin vaarallisia
Poliisi: Hyökkääjät erittäin vaarallisia
Ranskan poliisiliiton edustaja Emmanuel Quemener sanoi, että kaikki etsivät Charlie Hebdoon hyökänneitä terroristeja ja tarkastavat muun muassa Pariisin valvontakameroiden tallenteita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat