Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelolle ei saa antaa periksi

Ulkomaat
 
Kaius Niemi Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.
HSTV-studiokeskustelu – Mitä saa sanoa, mitä piirtää?
HSTV-studiokeskustelu – Mitä saa sanoa, mitä piirtää?
Ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon keskiviikkona tehty terrori-isku kertoo paljon sananvapauden, uskonnonvapauden ja jumalanpilkan merkityksestä. Onko kyse kohtalokkaasta väärinymmärryksestä vai kulttuurien sodasta? Ja miten rankasti ihmisten pyhiä arvoja saa ravistella? HSTV:n studiokeskustelussa aihetta pohtivat Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-puheenjohtaja Christian Sundgren, islam-tutkija Inka Nokso-Koivisto, huumorin ja uskonnon suhdetta analysoinut tietokirjailija Jaakko Heinimäki sekä päätoimittajat Kaius Niemi Helsingin Sanomista ja Tapio Sadeoja Ilta-Sanomista.

Pelko on yksi tehokkaimpia välineitä hallita ihmismieltä. Sen avulla ihmistä voi ohjailla jopa tämän itsensä huomaamatta.

Juuri siksi monet Ranskan murhenäytelmän jälkeiset reaktiot ovat olleet kannustavia. Pariisissa kadut ovat täyttyneet ihmisistä. Heidän sanomansa on selkeä: me emme pelkää. Sama tapahtui heinäkuussa 2005 Lontoon metroon kohdistuneiden terrori-iskujen jälkeen. Lontoolaiset pitivät suorastaan kunnia-asianaan, että paluu arkeen tapahtuisi heti. Ihmiset päättivät olla pelkäämättä metrolla matkustamista. Norjassakin reagoitiin päättäväisesti jatkamalla normaalia elämää demokratiaa vastaan suunnatun iskun jälkeen kesällä 2011.

Vaikka Pariisin kaduilla on selätetty pelkoa, iskut eivät voi olla jättämättä jälkiä. Nyt on tärkeää tunnistaa haitalliset jälkivaikutukset. Kärjistääkö pelko entisestään suoranaista vihaa ja väkivallan uhkaa? Hyödyntävätkö ääriainekset entistä enemmän pelkoa omiin tarkoituksiinsa?

Tätä keskustelua on tarpeen käydä aktiivisesti ja rehellisesti myös Suomessa. Pelon hyväksikäyttäjille ei saa antaa yliotetta.

Pariisin iskujen kohteena oli erityisesti sananvapaus. Suomi on ollut maailman lehdistönvapautta mittaavan listauksen ykkösenä jo vuosia. Parhaimmillaan sananvapaus on niin itsestäänselvä asia, että tätä demokratian tukijalkaa ei edes huomaa. Meillä onkin vaalittavanamme jotakin hyvin ainutlaatuista maailmassa.

Pariisin tapahtumien ei siksi saa antaa ajaa toimituksellista ja taiteellista työtä itsesensuurin tielle.

Se, että työ jatkuu samalla tavalla kuin ennenkin, on välttämätön kunnianosoitus Pariisin uhreille. Charlie Hebdo -lehden toimitus aikoo julkaista seuraavan lehden normaalissa aikataulussa. Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla (B 1–B 3) haastateltujen taiteilijoiden viestit huokuvat myönteistä rohkeutta.

Vapaassa yhteiskunnassa on tähdellistä hyväksyä, että ihmiset ovat erilaisia, erilaisine mielipiteineen. Erilaisuuden sietäminen ei aina ole helppoa, mutta sananvapauden näkökulmasta tympeiden ja vastenmielisiksikin koettujen asioiden ilmaisemista on puolustettava. Pahastua saa, mutta väkivaltaa ei voi hyväksyä. Väkivalta tai sillä uhkailu on sananvapaudelle myrkkyä.

Tämän myrkyn kanssa joutuvat elämään päivittäin lukemattomat ihmiset ympäri maailmaa. Viime vuonna lähes sata toimittajaa ja verkkoaktiivia sai surmansa.

Journalisteja murhataan jatkuvasti erityisesti itsevaltaisesti johdetuissa maissa, joiden vallanpitäjät kokevat rohkeiden toimittajien työn ja avoimen tiedonvälityksen vaarallisina.

Nämä ihmiset laittavat itsensä ja turvallisuutensa likoon päivittäin. He eivät suostu antamaan pelolle yliotetta.

Kaius Niemi
kaius.niemi@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n vastaava päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat