Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki alkoi Thaksinista

Ulkomaat
 
ThaksinShinawatra
ThaksinShinawatra

Thaimaan keltaiset ja punaiset ovat olleet vastakkain siitä asti, kun armeija vuonna 2006 syrjäytti pääministeri Thaksin Shinawatran keltaisten mielenosoitusten päätteeksi. Thaksin on ollut siitä asti paossa ulkomailla.

Keltaisia pidetään Bangkokin eliitin ja ylemmän keskiluokan edustajina. Punaisten puolestaan katsotaan edustavan lähinnä Pohjois-Thaimaan köyhiä maalaisia.

Punaiset eli Thaksinin kannattajat ovat voittaneet valtiolliset vaalit vuodesta 2011 lähtien.

Nykyiseen sotilasdiktatuuriin päädyttiin kuukausien sekasorron jälkeen.

Edellisen sotilasvallankaappauksen jälkeen sotilaat luovuttivat lopulta vallan siviileille ja maassa pidettiin 2011 parlamenttivaalit. Punapaidat voittivat ne, ja valtaan nousi Thaksinin pikkusisko Yingluck Shinawatra.

Keltapaidat alkoivat viime vuoden syksyllä osoittaa mieltään tämän hallitusta vastaan. Keltaiset raivostuivat, kun hallitus yritti säätää lain, joka voisi mahdollistaa Thaksinin paluun maanpaosta Yhdysvalloista. Populistina pidetty miljonääri Thaksin on yhä punapaitojen suosikki.

Sotilashallitus kaappasi vallan viime toukokuussa. Elokuussa pääministeriksi nousi kenraali Prayuth Chan-ocha.

Oikeudenkäynnin Yingluck Shinawatraa vastaan on määrä alkaa tänään perjantaina.

Armeija perustelee vallankaappausta sillä, että Thaimaa pitää vakauttaa, jotta uusi perustuslaki voidaan kirjoittaa ja vaalit pitää. Armeijaa on syytetty vakavista sananvapauden ja ihmisoikeuksien loukkauksista, ja monen mielestä se pelaa vain tiettyjen eliittiryhmien eduksi.

Tärkeä tekijä Thaimaan politiikassa on kuningas, jota kunnioitetaan syvästi. Kuningas on ilmoittanut hyväksyvänsä sotilashallituksen. Hän on 86-vuotias ja tiettävästi sairas. Thaimaan tilanne voi luisua vielä sekavammaksi, jos kuningas kuolee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat