Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supo: Terrorismin uhka kasvaa Euroopassa

Äärijärjestöt ovat onnistuneet propagandassaan, sanoo supon tutkija

Ulkomaat
 

Eurooppa elää terrorismin kasvun aikaa, sanoo suojelupoliisissa (supo) terrorismia ja radikalisoitumista analysoiva tutkija Pekka Hiltunen. Syinä ovat Lähi-idän laajentunut konflikti ja muun muassa äärijärjestö Isisin taitava tapa käyttää propagandaa.

"Radikalisoimaan pyrkivän viestin tavoittavuus ja leviäminen on nyt aiempaa suurempaa."

Syyrian sota on ruokkinut valtavasti radikaali-islamistista propagandaa. Terrorismista on saatu tehtyä houkuttelevaa, Hiltunen sanoo.

"Nyt on jihadistisia ryhmiä, joilla on hyvin kasattu tarina ja kyky tarjota tietynlaista utopiaa. Esimerkiksi Isis tekee laadukkaita tuotteita, jotka leviävät sosiaalisen median kautta siellä, missä ihmiset ovat."

Pariisin terrori-iskua Hiltunen arvioi hyvin varovaisesti, sillä tietoja ei ole vielä riittävästi. Isku satiirilehteen liittyy kuitenkin tavalla tai toisella Muhammed-pilapiirroksiin, Hiltunen sanoo. Ainakin terroristit ovat halunneet julkisesti kehystää pilakuvilla iskuaan.

Arabian niemimaan al-Qaidan julkaisema propagandalehti Inspire julkaisi vuonna 2013 kaikkiaan 11 nimen tappolistan. Sillä oli myös iskussa kuollut Charlie Hebdo -lehden päätoimittaja.

"Inspire ei kuitenkaan ole al-Qaidan sisäinen lehti, vaan tarkoitettu ulkopuolisille."

Muhammed-kuvia käytetäänkin monin tavoin luomaan otollista ilmapiiriä terrorin oikeutukselle, ja iskun takana voi olla monia muita päällekkäisiä ja monimutkaisiakin motiiveja.

Se, löytyykö Pariisin iskun tekijöiltä yhteys johonkin terroriverkostoon, vaikuttaa arvioon Eurooppaan kohdistuvasta terroriuhkasta, sanoo suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Vielä tietoja ei ole tarpeeksi, Portaankorva sanoo.

Vaikka isku näyttäisi yksittäisten toimijoiden tekemältä, se ei sitä välttämättä ole. Esimerkiksi Syyriassa toimivat tahot ovat uudistaneet al-Qaidan aikanaan lanseeraaman pienten yksittäisten toimijoiden vaikeasti ennakoitavien ja siten vaikeasti estettävien yksittäisten iskujen tekotavan, Portaankorva sanoo.

Pariisin iskulla ei ole tämänhetkisen tiedon mukaan kytköksiä Suomeen, Portaankorva sanoo. Siksi iskulla ei esimerkiksi ole välittömiä vaikutuksia arvioon Suomeen kohdistuvista terroriuhkista.

Pariisin isku ei vaikuta arvioon terroriuhkasta Suomessa
Pariisin isku ei vaikuta arvioon terroriuhkasta Suomessa
Pariisin terrori-iskulla ei ole yhteyksiä Suomeen ja suomalaisiin, eikä se siksi ainakaan juuri nyt vaikuta arvioon Suomen terroriuhkasta, sanoo Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva. Suomen terrori-uhka on yhä matala. Supo nosti kuitenkin viime kesänä ensimmäistä kertaa koskaan uhka-arviotaan. Toimittaja Anna-Liina Kauhanen HS, kuvaus Terhi Liimu HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat