Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisin terrori-iskun ristiriitainen vaikutus: oikeistopopulistit voivat vahvistua

Ääriliikkeet tarvitsevat toisiaan

Ulkomaat
 
Minna Nalbantoglu Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Pascal Rossignol Reuters
Ranskan Kansallisen rintaman Marine Le Pen vaati "sotaa ääri-islamisteja vastaan." Kuva on lokakuulta 2014.
Ranskan Kansallisen rintaman Marine Le Pen vaati "sotaa ääri-islamisteja vastaan." Kuva on lokakuulta 2014. Kuva: Pascal Rossignol Reuters

Keskiviikon terrori-isku Pariisissa voi vahvistaa ääriliikkeitä ja maahanmuuttovastaisia puolueita Euroopassa. Ja jos näin käy, sen tekijät ovat saavuttaneet tavoitteensa.

"Tällaisia iskuja tehdään, jotta eri uskonnolliset ja etniset ryhmät nousisivat toisiaan vastaan. Tavoitteena on radikalisoida Ranskan muslimit", sanoo muun muassa äärioikeistoa tutkinut Jean-Yves Camus ranskalaisesta Kansainvälisten ja strategisten suhteiden instituutista (IRIS).

Merkkejä välien kiristymisestä saatiin heti torstaina, kun Ranskassa raportoitiin useista iskuista moskeijoihin.

Ääriliikkeet tarvitsevat perverssillä tavalla toisiaan: islamin nimissä tehdyt raakuudet lisäävät pelkoa muslimeja kohtaan, tämä kasvattaa heidän tunnettaan syrjityksi joutumisesta, mikä puolestaan on omiaan lisäämään radikalisoitumista.

HSTV-studiokeskustelu: Pariisin isku kärjistää keskustelua myös Suomessa
HSTV-studiokeskustelu: Pariisin isku kärjistää keskustelua myös Suomessa
Ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon keskiviikkona tehty terrori-isku kärjistää maahanmuutosta ja uskonnoista käytävää keskustelua myös Suomessa. Näin uskovat HSTV:n studiokeskustelun osallistuneet Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-puheenjohtaja Christian Sundgren, islam-tutkija Inka Nokso-Koivisto, huumorin ja uskonnon suhdetta analysoinut tietokirjailija Jaakko Heinimäki sekä päätoimittajat Kaius Niemi Helsingin Sanomista ja Tapio Sadeoja Ilta-Sanomista.

HSTV-studiokeskustelu – Mitä saa sanoa, mitä piirtää?
HSTV-studiokeskustelu – Mitä saa sanoa, mitä piirtää?
Ranskalaiseen satiirilehteen Charlie Hebdoon keskiviikkona tehty terrori-isku kertoo paljon sananvapauden, uskonnonvapauden ja jumalanpilkan merkityksestä. Onko kyse kohtalokkaasta väärinymmärryksestä vai kulttuurien sodasta? Ja miten rankasti ihmisten pyhiä arvoja saa ravistella? HSTV:n studiokeskustelussa aihetta pohtivat Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen-puheenjohtaja Christian Sundgren, islam-tutkija Inka Nokso-Koivisto, huumorin ja uskonnon suhdetta analysoinut tietokirjailija Jaakko Heinimäki sekä päätoimittajat Kaius Niemi Helsingin Sanomista ja Tapio Sadeoja Ilta-Sanomista.

Ilmiö on sama kaikkialla Euroopassa. Monet asiantuntijat arvioivat tuoreeltaan, että puolueista esimerkiksi Ranskan äärioikeistolainen Kansallinen rintama (FN) ja Suomen oikeistopopulistinen perussuomalaiset voivat lisätä suosiotaan iskun myötä. Perussuomalaisten kannatus on ollut laskussa.

Ensimmäinen syy on iskujen pahentama turvattomuuden tunne, sanoo muun muassa Ranskaa ja äärioikeistoa tutkinut politiikan tutkija Laura Parkkinen Turun yliopistosta.

"Sekä Ranskassa, Suomessa että koko Euroopassa näkyy, että kun yleisteemaksi tulee turvattomuus, se herättelee äärioikeistoa ja populistisia liikkeitä."

Toinen oikeistopopulisteja tukeva tekijä on se, että yhden iskuista tehdyn tulkinnan mukaan niissä olisi kyse poliittisen islamin ja länsimaisen demokratian välisestä kamppailusta. Tällaista tulkintaa ovat tarjonneet populistiset maahanmuuttovastaiset puolueet, sanoo politiikan tutkija Erkka Railo Turun yliopistosta. Hänen mukaansa ne ovat myös tarjonneet tilanteeseen houkuttelevia, mutta lyhytnäköisiä ratkaisuja.

"Tällainen kauhistuttava terroriteko voi synnyttää suomalaisissakin vaikutelman, että pitää tehdä jotakin ennen kuin on liian myöhäistä", hän kuvaa.

Tulkintaa edustaa esimerkiksi perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho.

"Toivon, että ihmiset tekevät tästä johtopäätökset ja ymmärtävät, että islamismi on suuri ongelma Euroopassa", hän toteaa.

Halla-ahon mukaan iskuun tulisi reagoida kolmella tavalla: pitämällä tarkemmin silmällä sitä, mitä moskeijoissa saarnataan, koventamalla rangaistuskäytäntöä ja tutkimalla mahdollisuutta peruuttaa kansalaisuus esimerkiksi sota-alueille matkustavilta jihadisteilta.

Myös Ranskan FN:n johtaja Marine Le Pen vaati torstaina kovia otteita.

"Ranskan on ryhdyttävä sotaan ääri-islamisteja vastaan, koska he ovat sodassa meitä vastaan", hän sanoi Ranskan aamu-tv:ssä.

Railon mukaan iskut saattavat myös vahvistaa Halla-ahon ja muiden maahanmuuttoon nihkeästi suhtautuvien asemaa perussuomalaisten sisällä. Halla-aho vaati vain muutama päivä ennen iskuja, että kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon pitäisi nostaa perussuomalaisten kärkiteemaksi. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini ei ole pitänyt aihetta yhtä tärkeänä.

Torstaina iskut tuominneessa blogikirjoituksessaan Soini ei maininnut islamia tai maahanmuuttoa sanallakaan.

"Ihmisten sieluista käydään kovaa ja jatkuvaa propagandasotaa", hän kirjoitti.

Pariisin iskuista ainoa mahdollinen tulkinta ei olekaan, että kyse olisi kahden maailmankuvan sovittamattomasta yhteentörmäyksestä. Jos verityöt tulkitsee yksittäiseksi rikokseksi, johtopäätökset ovat toiset.

"Kyse on nyt siitä, miten ranskalaiset suhtautuvat tavallisiin muslimeihin, tekevätkö he eron heidän ja radikaalien välillä", tutkija Camus sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat