Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel hillitsi toiveikkuutta Ukrainan-ratkaisussa

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk sai Saksalta takauksen puolen miljardin lainaan

Ulkomaat
 
John MacDougall Afp
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk tapasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin.
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk tapasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin. Kuva: John MacDougall Afp

Ukrainan kriisin tilanne näyttää Angela Merkelin puheen perusteella yhtä puuroisen harmaalta kuin Berliinin sumuinen talvisää.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä torstaina.

Merkel hillitsi yhteisessä tiedotustilaisuudessa toiveita, että Ukrainan sodan ratkaisussa oltaisiin lähellä ratkaisua. Ensi viikon torstaille Kazakstanin Astanaan on suunniteltu Ukrainan, Venäjän, Ranskan ja Saksan johtajien tapaamista.

"Tapaaminen ei tule myöskään johtamaan siihen, että kaikki asiat olisi seuraavana päivänä ratkaistu", Merkel sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kummatkin korostivat, että lähtökohta on Minskissä syyskuussa allekirjoitetun sopimuksen noudattaminen. Minskissä Venäjä ja Ukraina sopivat rauhanprosessista, mutta tulitaukoa rikotaan jatkuvasti.

Merkelin mukaan seuraavat päivät näyttävät, onnistuuko Kazakstanin-tapaaminen. Perjantaiksi Berliiniin sitä pohjustamaan on tulossa Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev.

Arseni Jatsenjuk vetosi Saksan länsimaihin, että nämä pysyisivät yhtenäisinä. "Me voimme onnistua vain, jos neuvottelemme yhdessä, jos EU, USA ja Ukraina pysyvät yksimielisinä."

Venäläismielinen, ukrainalainen hakkeriryhmä CyberBerkut teki ennen Jatsenjukin Saksan-vierailua laajanverkkohyökkäyksen Saksan hallituksen ja liittokanslerin verkkosivuille.

Ukrainan pääministeri sai Saksalta takauksen puolen miljardin euron jälleenrakennuslainaan.

EU-komissio puolestaan ehdotti uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina Ukrainalle 1,8 miljardin euron keskipitkän aikavälin lainaa tämän ja ensi vuoden alkupuolen aikana. Ehdotus vaatii kuitenkin EU-parlamentin ja -maiden hyväksynnän.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat