Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romanian erikoisvirasto narauttaa ryvettyneitä päättäjiä ja liikemiehiä

Korruption vastainen virasto DNA on saavuttanut kymmenessä vuodessa kansalaisten luottamuksen

Ulkomaat
 
Christian T. Jørgensen
Romanian korruption vastaisen viraston yleinen syyttäjä Laura Codruta Kövesi on tyytyväinen, että EU:ssa on huomattu viraston tekemä työ.
Romanian korruption vastaisen viraston yleinen syyttäjä Laura Codruta Kövesi on tyytyväinen, että EU:ssa on huomattu viraston tekemä työ. Kuva: Christian T. Jørgensen

Televisioyhtiön lähetysauto on pysäköinyt Romanian korruption vastaisen viraston sivuoven eteen. Teknikko on asettunut ohjaamoon sen näköisesti, että keikka kestää tuntitolkulla.

Bukarestin keskustassa sijaitsevan korruption vastainen viraston (DNA) sivuoven edustasta on tullut romanialaisten olohuoneissa tuttu näyttämö. Täällä toimittajat odottavat harva se päivä lausuntoja tutkinnanjohtajilta ja syyttäjiltä.

Fakta

Virastolla on omat poliisit ja tullityöntekijät

 Romanian korruptionvastainen virasto DNA perustettiin vuonna 2002.

 Virastoon sanoo luottavansa 56 prosenttia romanialaisista, mikä on paras tulos julkisten laitosten ja virastojen joukossa.

 DNA:lla on omat poliisit ja työntekijät tullissa.

 Aloitteet korruptiotutkimuksiin voivat lähteä DNA-viraston työntekijöiltä, kansalaisten vinkeistä tai median esiin nostamista epäilyistä.

 Romanian uuden presidentin Klaus Iohannisin vaalikampanjan kärkenä oli korruption kitkeminen.

Viraston nappaamat kuuluisat poliitikot, virkamiehet ja liikemiehet ovat nostaneet sen tiedotustilaisuudet romanialaisten suuren mielenkiinnon kohteiksi.

Virasto on keskittynyt keskisuuren ja suuren tason korruptioepäilyihin. Se muutti kymmenen vuotta sitten toimintatapojaan. Sen jälkeen tulosta on syntynyt ja kansalaisten luottamus virastoon on moninkertaistunut.

"Me olemme Romanian ainoa viranomainen, joka on erikoistunut laajan korruption tutkintaan. Viime vuosina työmme on johtanut erittäin keskeisissä asemissa olevien ihmisten ministereiden, senaattoreiden ja valtionyhtiöiden johtajien syytteisiin ja tutkintaan", sanoo DNA:ta johtava yleinen syyttäjä Laura Codruta Kövesi.

Codruta Kövesi oli kahdeksan vuotta sitten 33-vuotiaana Romanian ensimmäinen naispuolinen yleinen syyttäjä. Hän on entinen huippukoripalloilija, joka aloitti työuransa Transilvaniassa järjestäytyneeseen rikollisuuteen erikoistuneena tutkinnanjohtajana.

Mutta mitä Codruta Kövesin virastossa on nyt meneillään? Vuonna 2014 marraskuun loppuun mennessä sen tutkimusten tuloksena 1 035 ihmistä päätyi oikeuteen. Heistä noin yksi kymmenestä sai lopulta tuomion.

Syytteen saaneiden joukossa oli muiden muassa kahdeksan kansanedustajaa, yksi ministeriön valtiosihteeri ja 21 pormestaria.

Viime vuoden kuuluisin korruption takia vankeuteen tuomittu oli Romanian entinen pääministeri Adrian Nastase.

Nastase sai vuosina 2001–2004 rakennusyrittäjä Irina Jianulta lahjuksina kiinalaisia rakennustarvikkeita 630 000 euron arvosta. Pääministeri puolestaan nosti Jianun rakennusvalvontaviraston johtoon.

Juuri nyt virasto selvittää uusi haaroja niin sanotussa ministeriöiden Microsoft-tapauksessa. Viisi eri kausien opetus- ja viestintäministeriä näyttää ottaneen lahjuksia Microsoftin romanialaisilta ohjelmistojen myyjiltä.

"Tyypillisiä tapauksia ovat epäselvyydet kommunistiajalta peräisin olevan maan ja kiinteistöjen kaupoissa. Toinen yleinen juttutyyppi liittyy siihen, että kaupunkien poliitikot tai viranomaiset käyttävät julkista rahaa väärin", viraston viestintäpäällikkö Livia Saplacan sanoo.

DNA-viraston työ ei Romaniassa miellytä kaikkia, sillä korruptio tunkeutunut yhteiskunnan kaikille tasoille.

Romanian sijoitus Transparency Internationalin korruptioindeksissä oli 175 maan joukossa 69. vuonna 2014.

Kuitenkin esimerkiksi EU on ottanut maan esimerkiksi hyvästä, läpinäkyvästä hallinnosta.

Livia Saplacan myöntää, että välillä poliitikot ovat pyrkineet vaikuttamaan syyttäjänimityksiä. Syksyllä parlamentissa oli vireillä myös lakiesitys, joka olisi armahtanut lahjusten otosta tuomittuja poliitikkoja. Laki ei tullut voimaan.

Lisäksi korruption vastaisen viraston budjettia yritettiin leikata, mutta uuden korruptionvastaisen presidentin valinnan myötä virasto sai 25 miljoonaa euroa vuodelle 2015.

"Viraston syyttäjillä on hyvät palkat, ja se vaikuttaa työhön sitoutumiseen", Saplacan sanoo.

 

Kirjoittaja ja kuvaaja vierailivat Romaniassa joulukuussa.

Tiina Rajamäki HS
Bukarest

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat