Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva uskoo demokratian palaavan pian

Thaimaassa katuja vallanneet keltapaidat ovat olleet hiljaa sotilasvallankaappauksen jälkeen

Ulkomaat
 
Benjamin Suomela
Thavin Chatjuthamard on entinen keltapaita. Hän uskoo, että sotilasjuntta lopulta sallii vaalit, jotta kansa ei suuttuisi.
Thavin Chatjuthamard on entinen keltapaita. Hän uskoo, että sotilasjuntta lopulta sallii vaalit, jotta kansa ei suuttuisi. Kuva: Benjamin Suomela

Bangkokilaisen ostoskeskuksen yläkerrassa 11 ihmistä istuu katsomassa televisiota.

Tulkinnasta riippuu, onko se laitonta. Thaimaassa on voimassa poikkeuslaki, ja yli viiden ihmisen poliittiset kokoontumiset on kielletty.

Tästä on kyse

 Thaimaan armeija kaappasi vallan viime toukokuussa ja voi nyt päättää kaikesta.

 Laadittavana on uusi perustuslaki poliittisen kahtiajaon lopettamiseksi.

 Vaalit pidettäneen aikaisintaan vuonna 2016. Kansan ei todennäköisesti anneta valita koko parlamenttia.

Peace TV -kanavan katsomista ostoskeskuksessa 11 henkilön porukalla voisi ehkä pitää sellaisena, koska kanava on poliittinen. Se edustaa syrjäytetyn hallituksen kannattajia, jotka pitivät mielenosoituksissa punaisia paitoja.

Oli tulkinta mikä tahansa, siitä päättää lopulta armeija.

Viime toukokuussa vallan kaapannut sotilasjuntta pitää Thaimaan tiukasti kurissa poikkeustilan turvin. Laki antaa armeijalle käytännössä kaiken mahdollisen vallan.

Hallitusta vastustavat voidaan esimerkiksi tuomita sotilastuomioistuimessa, jonka istunnot eivät ole julkisia, eikä sen tuomioista voi valittaa.

Pääministeriksi noussut kenraali Prayuth Chan-ocha on ilmoittanut, että tiukka komento on tarpeen, jotta epävakauden kierre voidaan lopettaa ja uusi perustuslaki laatia.

Thaimaan suosittujen turistikohteiden lämpöön talvilomallaan suuntaava matkailija ei kuitenkaan poikkeustilaa juuri huomaa. Sotilaita ei paljon näy, ja tavalliselle perhelomailijalle uusi komento ilmenee lähinnä pienenä muutoksena uimarantojen palveluissa.

Sotilashallituksen toimeenpanema yleinen kurinpalautus on häätänyt myös yleisten rantojen luvattomat ravintolat ja aurinkovarjojen vuokraajat. Jäljellä ovat enää luvalliset palvelut. Myös lentokenttätaksit ovat nyt useammin laillisia.

Artikkeliin liittyvät

Thaimaassa moni näyttää uskovan, ettei demokratiaan ole kovin pian paluuta. Vapaissa vaaleissa voittajiksi nousisivat todennäköisimmin punapaitojen kannattajat, ja monet uskovat, ettei se sovi tämänhetkisille vallanpitäjille.

Uudesta perustuslaista ei odoteta erityisen kansanvaltaista ainakaan ostoskeskukseen rakennetuissa Peace TV:n toimitiloissa, missä punapaitojen silmäätekevät odottelevat tv-keskustelun alkamista.

"Perustuslain kirjoittaa ilman muuta sotilasjuntta. Historia on opettanut, ettei armeija koskaan luovu vallastaan vaan vahvistaa valtaansa", sanoo Weng Tojirakarm, yksi punapaitojen järjestön UDD:n johtajista.

"Vaikka meille tulisi vaalit, niistä tulee armeijan säätelemät", sanoo Nisit Sindhuprai, punapaitojen Rak Thai -puolueen entinen kansanedustaja. "Hallitus ei kuuntele maaseudun thaimaalaisia. Se tukee bangkokilaisia, jotka eivät ole Thaimaan enemmistö."

Nisit arvioi, että "kansa" eli ainakin punapaidat alkavat taas osoittaa mieltään, jos tuleva perustuslaki ei tuo demokratiaa.

"Kansa ei pelkää hallitusta. He odottavat oikeaa hetkeä nousta vastarintaan."

Punapaitojen vastapuolena ovat keltapaidat, joiden nimitys tulee heidän mielenosoituksissa pitämistä yhdenmukaisista paidoista.

Sotilasvallankaappaus oli seurausta keltapaitojen aloittamista mielenosoituksista, ja Thaimaassa moni arvelee heidän suorastaan toivoneen vallankaappausta.

Oletuksena oli, että sotilaat järjestäisivät vallan keltaisille.

Nyt keltapaidaksi tunnustautuvia on vaikea löytää. He ovat vallankaappauksen jälkeen pitäneet matalaa profiilia. Keltapaitojen väitetään olevan pettyneitä, kun sotilasjohto ei näytäkään kuuntelevan heitä.

Isossa perheyrityksessä työskentelevä hyvin toimeentuleva bangkokilainen Thavin Chatjuthamard sanoo pettyneensä keltapaitoihin jo vuosia sitten. Hän on entinen keltapaita ja seuraa politiikkaa yhä tarkkaan.

"Minusta tuli keltainen, koska [entinen pääministeri] Thaksin Shinawatra oli puolidiktaattori. Nyt vastustan keltaisia, mutta en ole punainen."

Chatjuthamard arvioi, että sotilaat sallivat Thaimaahan vaalit ennen pitkää, ettei kansa raivostu. Mutta kansan ei anneta valita koko parlamenttia.

Keltapaidaksi ei tunnustaudu edes bangkokilainen elokuvaohjaaja ja professori Chin Tangsakulsathaporn, vaikka hän kertookin pitäneensä keltaista paitaa koko joulukuun.

"En pidä keltaista poliittisista syistä. Osoitan vain kunnioitusta kuninkaalle."

Joulukuun alkupuolella oli Thaimaan kuninkaan syntymäpäivä. Chin on melko tyytyväinen sotilasdiktatuuriin.

"Tuleeko demokratia ensi vuonna vai ei? En oikeastaan välitä, kunhan on rauhallista."

Mikko Paakkanen HS
Bangkok/Phuket

Punapaitoja edustava Nisit Sindhuprai valmistautui televisioväittelyyn Peace TV -kanavan tiloissa Bangkokissa.
Punapaitoja edustava Nisit Sindhuprai valmistautui televisioväittelyyn Peace TV -kanavan tiloissa Bangkokissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat