Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Sananvapautta on käytettävä vastuullisesti"

Ulkomaat
 

Helsingin Sanomat pyysi suomalaisia luterilaisten, muslimien, juutalaisten ja ortodoksien edustajia kommentoimaan Pariisin terrori-iskua.

Jyri KomulainenPiispainkokouksen pääsihteeri"Kun puhutaan uskonnon pilkkaamisesta tai kritisoimisesta satiirin tai vastaavan keinoin, näkisin, että omaa traditiota voi kritisoida. Mutta ulkopuolelta toisen tradition pilkkaamisessa on eettinen dilemma. Jos haluaa kritisoida, on parempi kritisoida omaansa.""Kristinuskoon liittyy kiinnostava piirre verrattuna moniin muihin uskontoihin, sillä sen keskuksessa on pilkattu hahmo. Jeesus on pilkattu, häväisty ja ristiinnaulittu. Siinä on sisäinen logiikka, että Jumala on jo pilkattu.""Kristittynä olen ensimmäisenä puolustamassa muiden uskontojen oikeuksia, mutta samaan aikaan tuomitsen muslimien väkivallankäytön, jossa satiirisesta pilakuvasta seuraa verenvuodatus."
Jyri Komulainen
Piispainkokouksen pääsihteeri
"Kun puhutaan uskonnon pilkkaamisesta tai kritisoimisesta satiirin tai vastaavan keinoin, näkisin, että omaa traditiota voi kritisoida. Mutta ulkopuolelta toisen tradition pilkkaamisessa on eettinen dilemma. Jos haluaa kritisoida, on parempi kritisoida omaansa."
"Kristinuskoon liittyy kiinnostava piirre verrattuna moniin muihin uskontoihin, sillä sen keskuksessa on pilkattu hahmo. Jeesus on pilkattu, häväisty ja ristiinnaulittu. Siinä on sisäinen logiikka, että Jumala on jo pilkattu."
"Kristittynä olen ensimmäisenä puolustamassa muiden uskontojen oikeuksia, mutta samaan aikaan tuomitsen muslimien väkivallankäytön, jossa satiirisesta pilakuvasta seuraa verenvuodatus."
Arkkipiispa LeoKarjalan ja koko Suomen arkkipiispa, ortodoksinen kirkko"Sananvapauden raja pitäisi suhteuttaa mihin tahansa asiaan. Oleellinen kysymys on ihmisten oman vapauden, ajattelun, kulttuurin, filosofian, minkä tahansa kunnioittamisen arvostamisesta tai arvostamattomuudesta, millä loukkaamme ja millä emme.""Sekulaarinen (maallinen) maailma ei tahdo aina ymmärtää pyhyyden käsitystä, ja mitä se maailmassa miljoonille ja miljoonille merkitsee. Pitäisi puhua myös pyhyyden loukkaamisista, ei pelkästään sananvapauden loukkaamisesta. On muutakin pyhää kuin sananvapaus.""Pilakuvia on ollut aina, ei tämä lehti ole ainoa maailmassa. Kyllä pilkkaaminen herättää pahaa mieltä hänessä, joka tuntee olevansa loukattu. Silloin kannattaa miettiä, lyödäkö takaisin vai kääntääkö toinenkin poski. Toinen ei ehkä silloin enää lyökään."
Arkkipiispa Leo
Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa, ortodoksinen kirkko
"Sananvapauden raja pitäisi suhteuttaa mihin tahansa asiaan. Oleellinen kysymys on ihmisten oman vapauden, ajattelun, kulttuurin, filosofian, minkä tahansa kunnioittamisen arvostamisesta tai arvostamattomuudesta, millä loukkaamme ja millä emme."
"Sekulaarinen (maallinen) maailma ei tahdo aina ymmärtää pyhyyden käsitystä, ja mitä se maailmassa miljoonille ja miljoonille merkitsee. Pitäisi puhua myös pyhyyden loukkaamisista, ei pelkästään sananvapauden loukkaamisesta. On muutakin pyhää kuin sananvapaus."
"Pilakuvia on ollut aina, ei tämä lehti ole ainoa maailmassa. Kyllä pilkkaaminen herättää pahaa mieltä hänessä, joka tuntee olevansa loukattu. Silloin kannattaa miettiä, lyödäkö takaisin vai kääntääkö toinenkin poski. Toinen ei ehkä silloin enää lyökään."
Anas HajjarSuomen islamilaisen yhdyskunnan imaami"Tappamalla ihmisiä ei saavuteta mitään muutoksia. Tällainen tappaminen toimii vastoin islamin perimmäistä tarkoitusta, joka on ihmisen pelastuminen. Se mitä Pariisissa tapahtui, oli rikollista terrorismia, jota ei voi hyväksyä. Huolimatta siitä mitä he (uhrit) tekivät tai mitä mieltä he ovat jostakin olleet, ei oikeuta oman käden oikeutta.""Uskonnon kannalta, sielullisesti, se joka pilkkaa Jumalaa, saa siitä Jumalan rangaistuksen tuomiopäivänä. Se on Jumalan kädessä. Jumala on sallinut tapahtuvan maan päällä sen, että joku pilkkaa Jumalaa tai ei usko Jumalaan, vaikka Jumala ei hyväksy sitä.""Mutta aina pitää olla vastuullinen puheessa toisista, siitä on jokainen vastuussa joko lain tai tuomiopäivänä Jumalan edessä. En ole nähnyt lehden piirroksia, mutta en pidä siitä, että minun uskontoani pilkataan.""Jos sananvapauden käytön tarkoitus on synnyttää keskustelua, siinä pitää toimia vastuullisesti. Jotkut ihmiset haluavat yllyttää sanojen kautta, silloin ei saavuteta rauhallista keskusteluilmapiiriä."
Anas Hajjar
Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami
"Tappamalla ihmisiä ei saavuteta mitään muutoksia. Tällainen tappaminen toimii vastoin islamin perimmäistä tarkoitusta, joka on ihmisen pelastuminen. Se mitä Pariisissa tapahtui, oli rikollista terrorismia, jota ei voi hyväksyä. Huolimatta siitä mitä he (uhrit) tekivät tai mitä mieltä he ovat jostakin olleet, ei oikeuta oman käden oikeutta."
"Uskonnon kannalta, sielullisesti, se joka pilkkaa Jumalaa, saa siitä Jumalan rangaistuksen tuomiopäivänä. Se on Jumalan kädessä. Jumala on sallinut tapahtuvan maan päällä sen, että joku pilkkaa Jumalaa tai ei usko Jumalaan, vaikka Jumala ei hyväksy sitä."
"Mutta aina pitää olla vastuullinen puheessa toisista, siitä on jokainen vastuussa joko lain tai tuomiopäivänä Jumalan edessä. En ole nähnyt lehden piirroksia, mutta en pidä siitä, että minun uskontoani pilkataan."
"Jos sananvapauden käytön tarkoitus on synnyttää keskustelua, siinä pitää toimia vastuullisesti. Jotkut ihmiset haluavat yllyttää sanojen kautta, silloin ei saavuteta rauhallista keskusteluilmapiiriä."
Simon LivsonSuomen juutalaisten seurakuntien ylirabbiini"Pilapiirtäjän pitäisi pystyä elämään yhteiskunnassa, jossa ei tarvitse pelätä henkensä puolesta. Se on huolestuttavaa, jos sananvapaus ei ilmene täydellisesti ja pitää pelätä tällaisia hyökkäyksiä. Kaikki radikaalitoiminta, olkoon missä uskonnossa hyvänsä, on tuhoisaa. Mikään piirros ei oikeuta tuollaista.""Juutalaisuus on itsensä kanssa väittelevää keskustelua, jossa sananvapaudesta on pidetty kiinni. Koko Talmud-kirjallisuus on täynnä rabbien eriäviä mielipiteitä, osin äärimielipiteitäkin. Jos joku ajattelee meistä jotakin, kuuntelemme ja vastaamme sen mukaan, mutta tärkeintä on vastata rauhanomaisesti.""Esimerkiksi holokaustin kieltäminen sananvapauden nimissä on yllättävää, siinä mennään rajan yli. Sen kieltäminen loukkaa minua, koska sukulaisiani menehtyi holokaustissa."
Simon Livson
Suomen juutalaisten seurakuntien ylirabbiini
"Pilapiirtäjän pitäisi pystyä elämään yhteiskunnassa, jossa ei tarvitse pelätä henkensä puolesta. Se on huolestuttavaa, jos sananvapaus ei ilmene täydellisesti ja pitää pelätä tällaisia hyökkäyksiä. Kaikki radikaalitoiminta, olkoon missä uskonnossa hyvänsä, on tuhoisaa. Mikään piirros ei oikeuta tuollaista."
"Juutalaisuus on itsensä kanssa väittelevää keskustelua, jossa sananvapaudesta on pidetty kiinni. Koko Talmud-kirjallisuus on täynnä rabbien eriäviä mielipiteitä, osin äärimielipiteitäkin. Jos joku ajattelee meistä jotakin, kuuntelemme ja vastaamme sen mukaan, mutta tärkeintä on vastata rauhanomaisesti."
"Esimerkiksi holokaustin kieltäminen sananvapauden nimissä on yllättävää, siinä mennään rajan yli. Sen kieltäminen loukkaa minua, koska sukulaisiani menehtyi holokaustissa."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat