Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radikaaliveljekset olivat seurannassa vuosia

Saïd Kouachin epäillään käyneen Jemenissä al-Qaidan koulutettavana

Ulkomaat
 
AFP
Ranskan poliisi julkisti torstain vastaisena yönä kuvat terrori-iskusta epäillyistä Chérif (vas.) ja Saïd Kouachista.
Ranskan poliisi julkisti torstain vastaisena yönä kuvat terrori-iskusta epäillyistä Chérif (vas.) ja Saïd Kouachista. Kuva: AFP

Kaksi päivää jatkuneen takaa-ajon aikana on käynyt ilmi, että veljekset Saïd ja Chérif Kouachi ovat olleet viranomaisten seurannassa jo vuosia.

Siitä huolimatta isku satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen näytti tulleen yllätyksenä poliiseille.

Veljesten varhaisista vaiheista tiedetään melko vähän. Molemmat ovat Pariisissa syntyneitä Ranskan kansalaisia, mutta heidän vanhempansa ovat lähtöisin Algeriasta.

Ainakin Chérifin tiedetään kasvaneen lastenkodissa Rennesin kaupungissa. Joidenkin tietojen mukaan he joutuivat nuorena vanhempiensa hylkäämiksi, toisten mukaan veljekset olivat orpoja.

Veljeksistä nuorempi, Chérif Kouachi, 32, on poliisin tuttu monen vuoden ajalta. Entisen asianajajan Vincent Ollivierin kuvailujen mukaan Chérif ei vielä 2000-luvun alkupuolella ollut radikaali uskovainen.

Hän joi, poltti hasista ja seurusteli ennen avioliittoa, asianajaja kuvaili vuonna 2005 sanomalehti Libérationin mukaan.

Entinen asianajaja Vincent Ollivier kuvaili Chérifin olleen eksynyt nuori, joka työskenteli pitsakuskina voidakseen kustantaa pilven polttamisensa.

"Hän oli tietämätön lapsi, joka ei tiennyt mitä tehdä elämällään. Sitten hän tapasi ihmisiä, jotka antoivat vaikutelman, että hän on tärkeä", Ollivier kuvaili Le Parisien -lehdelle.

Jossain vaiheessa Chérif alkoi käydä pariisilaisessa moskeijassa, jossa vaikutti radikaalisaarnaaja Farid Benyettou.

Sanomalehti The Wall Street Journalin mukaan muutamia Benyetton oppilaita päätyi al-Qaidan koulutusleireille Irakiin. Jihadistit taistelivat silloin Irakissa amerikkalaisjoukkoja vastaan.

Myös Chérif suunnitteli Irakiin lähtöä vuonna 2005. Libérationin mukaan hän oli jo ostanut lentolipun Syyriaan, mistä matkaa oli tarkoitus jatkaa Irakiin.

Poliisi ehti kuitenkin pidättää hänet ennen lähtöä.

Kolme vuotta myöhemmin Chérif tuomittiin kuulumisesta Buttes Chaumont -verkostoon, joka värväsi jihadisteja Irakiin. Hän ehti istua 18 kuukautta vankeudessa.

Vuonna 2010 Chérif pidätettiin jälleen. Tällä kertaa hänen epäiltiin sekaantuneen yritykseen auttaa terrorismista tuomittu Smaïn Aït Ali Belkacem pakoon vankilasta. Chérif oli vangittuna kuukausia, mutta häntä vastaan ei ollut riittävästi todisteita.

Näissä samoissa yhteyksissä poliisin tutuksi on tullut ilmeisesti myös Amedy Coulibaly, jonka epäillään ampuneen torstaina poliisin ja ottaneen panttivankeja košer-kaupassa perjantaina.

Uutistoimistojen haastattelemien poliisilähteiden mukaan Coulibaly sai tuomion samasta vankilapakotapauksesta, josta myös Chérifiä epäiltiin. AFP:n haastatteleman poliisin mukaan Chérif on tavannut Coulibalyn ainakin tässä yhteydessä.

Myös Saïd Kouachin, 34, nimi oli noussut esille hänen veljeään koskevissa tutkinnoissa. Hänellä ei tiettävästi ole kuitenkaan rikosrekisteriä.

Useat viranomaislähteet ovat kertoneet Saïdin viettäneen kuukausia Jemenissä vuonna 2011. Sanomalehti The New York Timesin haastatteleman amerikkalaisviranomaisen mukaan Saïd sai siellä muutaman kuukauden ajan taistelukoulutusta Arabian niemimaan al-Qaidalta (AQAP).

Arabian niemimaan al-Qaidaa pidetään terroristiverkoston vaarallisimpana haarana.

Ranskan oikeusministerin Christiane Taubira kertoi CNN:lle toisen veljeksistä käyneen Jemenissä jo vuonna 2005. Hän ei tarkentanut kumpi.

Amerikkalaisten viranomaisten mukaan Kouachin veljekset oli listattu Yhdysvaltain turvallisuustietokantoihin. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien lähteiden mukaan he olivat terrorismista epäiltyjen rekisterissä Tidessä sekä amerikkalaisviranomaisten lentokieltolistalla.

Saïdin palattua Jemenistä he eivät sekaantuneet näkyvästi toimintaan, joka olisi kiinnittänyt poliisin huomion, kertoivat tiedustelulähteet Reutersille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat