Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova talvi uhkaa Lähi-idän pakolaisia

Lumisateet ovat vaikeuttaneet pakolaisten auttamista

Ulkomaat
 
MOHAMED AZAKIR Reuters
Syyrialainen pakolainen lapioi lunta väliaikaisen asumuksen katolta Libanonissa Bar Eliaksen kaupungissa sijaitsevassa leirissä.
Syyrialainen pakolainen lapioi lunta väliaikaisen asumuksen katolta Libanonissa Bar Eliaksen kaupungissa sijaitsevassa leirissä. Kuva: MOHAMED AZAKIR Reuters

Kovat lumisateet ja kylmyys ovat piinanneet tällä viikolla Syyrian pakolaisia Lähi-idässä.

Syyrian naapurimaihin on paennut yli kolme miljoonaa syyrialaista. Heidän auttamisensa käy talvisissa oloissa entistä hankalammaksi.

Jordaniassa talvinen sää on aiheuttanut vaikeuksia Punaisen Ristin ylläpitämälle sairaalalle, joka toimii Azrakin pakolaisleirin yhteydessä.

Lumisade on katkaissut tiet monin paikoin. Myös perjantaina lunta satoi ainakin Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.

"Sairaalassa on kyllä ruokaa, mutta hoitajamme eivät pääse kotiin", kertoo Suomen Punaista Ristiä edustava hoitaja Eeva Matsuuke puhelimitse.

Hän kertoo paikallisten hoitajien painaneen töitä jo monta päivää. Vuoronvaihto ei onnistu sään vuoksi. Kun tiet ovat poikki, eivät Ammanissa asuvat hoitajat pääse töihin ja töissä olevat ovat jumissa sairaalalla.

Azrakin leirissä syyrialaiset asuvat kylmissä konteissa. Heille jaetaan pieni määrä kaasua kuukausittain. Lämmittämiseen se riittää korkeintaan muutamaksi tunniksi päivässä.

"Etenkin yöt ovat kylmiä."

Matsuuke kertoo, että sairaalaan tuli pari päivää sitten kymmeniä asiakkaita. Monilla on flunssaa, yskää ja keuhkotauteja.

"Nyt on hiljentynyt, sillä on vaikeaa liikkua, ja ihmiset eivät tule heti ensimmäisinä sairaspäivinä", sanoo Matsuuke.

Tilanne on ollut erityisen vaikea Libanonissa, jonka yli pyyhki lumimyräkkä keskiviikkona. Libanonissa ei ole virallisia pakolaisleirejä, joten monet ovat asettuneet epävirallisiin telttakyliin.

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan ainakin kolme syyrialaista on kuollut Libanonin lumimyrskyssä. Monien teltat ovat vahingoittuneet.

Myös Libanonissa lumi oli katkonut teitä, mikä vaikeutti avun toimittamista pakolaisille ainakin Bekaan laakson alueella.

"Meillä ei ole ruokaa, ei leipää, ei öljyä lämmittämiseen, emme tiedä mitä tehdä", sanoi Um Abdoksi esittäytynyt nainen uutiskanava Al Jazeeralle.

Hän sanoi pakolaisten pelkäävän kuolleeksi jäätymistä.

Pohjois-Irakissa on syyrialaisten pakolaisten lisäksi myös pakolaisia maan sisältä. Yli kaksi miljoonaa irakilaista joutui viime vuonna pakenemaan ääri-islamistien ja hallituksen taisteluja maan sisällä.

Monet heistä asuvat hylätyissä tai kesken jääneissä rakennuksissa, jotka eivät välttämättä pidä sadetta tai tuulta. Siksi avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa niitä kovenevan talven varalle.

Norjalaisjärjestö Norwegian Refugee Councilin Irakin ohjelmajohtaja Rebecca Dibb kertoo, että he jakavat nyt huopia ja lämmityslaitteita vauhdilla.

Pelkona on, että talviolosuhteet katkovat tiet pakolaisten luo etenkin vuoristoisilla seuduilla.

"Kyse on henkien pelastamisesta", Dibb kertoo puhelimitse Erbilin kaupungista.

Pakolaisleirien olosuhteet vaihtelevat.

Vanhemmat leirit on ehditty valmistella paremmin kestämään talvea, mutta uudemmilla tilanne on vaikeampi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat