Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terroristiepäillyt surmattiin

Ranskan terroristijahti päättyi kahteen piiritystilanteeseen ja erikoisjoukkojen operaatioon

Ulkomaat
 
Panttivankitilanne päättyi: Poliisi hyökkäsi ruokakauppaan Pariisissa
Panttivankitilanne päättyi: Poliisi hyökkäsi ruokakauppaan Pariisissa
Pariisilaisessa ruokakaupassa panttivankitilanne päättyi poliisin hyökkäykseen.

Ranskan pääkaupunkia Pariisia ja sen lähiympäristöä kolmatta päivää ravistellut terroristijahti päättyi perjantaina kahteen piiritystilanteeseen ja veriseen lopputulokseen, uutistoimistot ja ranskalaismedia raportoivat turvallisuuslähteisiin viitaten. Myös ranskan hallitus vahvisti asian.

Poliisin erikoisjoukkojen operaation seurauksena kolme terroristiepäiltyä tapettiin. Lisäksi ainakin neljä panttivankia kuoli ja useita loukkaantui. Kaikkiaan keskiviikkona Charlie Hebdo -lehden toimitukseen tehdystä terrori-iskusta alkanut kaaos vaati kolmen terroriepäillyn lisäksi ainakin 17 siviilin ja poliisin hengen.

Poliisi iski perjantaina hämärän tullen lähes samanaikaisesti pieneen painotaloon Dammartin-en-Goëlen pikkukaupungissa Pariisin ulkopuolella sekä juutalaiseen košer-ruokakauppaan Itä-Pariisin Porte de Vincennesissä.

Painotaloon olivat linnoittautuneet veljekset Saïd ja Chérif Kouachi, joiden uskotaan hyökänneen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisissa ja tappaneen 12 ihmistä. Košer-ruokakauppaan oli perjantaina tunkeutunut aseistettu mies, joka otti jopa 20 panttivankia.

Tapauksien uskottiin liittyvän ainakin osittain toisiinsa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan poliisin erikoisjoukot rynnäköivät painotaloon noin kello 18 Suomen aikaa ja surmasivat Saïd ja Chérif Kouachin. Uutistoimiston turvallisuuslähteen mukaan epäillyt tulivat ulos rakennuksesta ja ampuivat poliiseja kohti. Yksi poliisi loukkaantui.

Aiemmin ranskalaismedia raportoi veljesten sanoneen, että he haluavat "kuolla marttyyreinä".

Muutama tunti rynnäkön jälkeen kadut Dammartin-en-Goëlen olivat yhä hiljaisia. Läheisen Carrefour-marketin edessä valtavat jouluvaloasetelmat välkkyvät pimeässä yössä jotenkin epätodellisina.

Kaupan edessä paikalliset ihmiset eivät vieläkään tahdo uskoa, että se, mikä yleensä aina tapahtuu jossain muualla, tapahtui nyt heidän silmiensä alla, pikkukylässä Pariisin laitamilla.

"Tämä on pieni kylä ja maaseutua, emme ole tottuneet tällaiseen. Kaikki asukkaat ovat täysin šokissa, kertoi Dammartinista kotoisin oleva 24-vuotias Guillaume epäuskoisena HS:lle. "Mutta olemme helpottuneita, että tilanne on ohi ja heidät pysäytettiin."

Ranskalaisen France24-televisiokanavan toimittajan mukaan kaikki alkoi aivan yhtäkkiä ja päättyi yhtä nopeasti.

"Kuulimme ammuskelua ja 4–5 räjähdystä. Sitten tuli täysin hiljaista ja kaikki oli ohi minuutissa tai kahdessa", toimittaja kertoi.

Lähikylästä kotoisin olevan Mélanie Aufroyn, 32, mukaan hyökkäys rikkoi turvallisuuden tunteen eikä pelko lähde helposti, vaikka tilanne on ohi. "Terrorismi tapahtuu yleensä jossain kaukana, nyt se tuli kotiovelle", Aufray päivitteli matkalla kotiin.

Hän pelkää, että ennakkoluulot ja pelot muslimeita kohtaan lisääntyvät alueen kylissä. "Kylissä asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, joille terrorismi on yhtä kuin muslimit. Se on surullista."

"Pelkään, että tämä ei lopu tähän. Olen töissä Roissyn lentokentällä kuten 80 prosenttia kylän asukkaista. Ja jos terroristit haluavat hyökätä jonnekin, lentokenttä voi olla kohde."

Ranskan ja maailman huomion ollessa vielä keskittynyt Kouachin veljesten jahtiin, aseistautunut mies hyökkäsi ruokakauppaan Itä-Pariisissa ja otti panttivankeja. AFP ja ranskalaislehti Le Monde kertoivat, että hyökkääjä oli 32-vuotias Amedy Coulibaly, jonka epäillään tappaneen poliisin torstaina.

Uutistoimistot kertoivat Coulibaly kuolleen poliisin rynnäkössä. Kymmenkunta panttivankia pääsi pakenemaan paikalta. Neljä panttivankia kuoli.

Coulibaly oli aiemmin kertonut ranskalaiselle BFMTV-kanavalle olevansa äärijärjestö Isisin jäsen ja sopineensa iskusta Chérif Kouachin kanssa.

Chérif oli puolestaan oli puolestaan kertonut saaneensa tukea ja rahoitusta terroristiverkosto al-Qaidalta.

Ranskan presidentti François Hollande kuvasi illalla pitämässään puheessa tapahtunutta "tragediaksi kansalle". Hollande peräänkuulutti kansallista yhtenäisyyttä ja sanoi, että Ranskan tulisi pysyä "leppymättömänä" rasismin ja antisemitismin edessä.

Hollande sanoi AFP:n mukaan, että vaikka terroristit oli nujerrettu, Ranskaan kohdistuu yhä uhkia.

Pariisissa on määrä järjestää sunnuntaina terrori-iskuissa kuolleiden muistoksi "tasavaltalaismarssi", johon odotetaan satojatuhansia ihmisiä ja useita eurooppalaisia valtionpäämiehiä.

Suomen pääministeri Alexander Stubb ilmoitti perjantai-iltana Twitterissä osallistuvansa marssille.

Inka Kovanen HS
Leo Pugin HS
Dammartin-en-Goële/Helsinki

Thomas Samson AFP
Ranskan poliisi evakuoi panttivankeja košer-ruokakaupasta Pariisin Porte de Vincennesissä perjantaina.
Ranskan poliisi evakuoi panttivankeja košer-ruokakaupasta Pariisin Porte de Vincennesissä perjantaina.
Dominique Faget AFP
Poliisit asettuivat asemiin perjantaina Dammartin-en-Goëlessa, jossa kaksi terroriepäiltyä oli linnoittautunut painotaloon.
Poliisit asettuivat asemiin perjantaina Dammartin-en-Goëlessa, jossa kaksi terroriepäiltyä oli linnoittautunut painotaloon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat