Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopassa on käynnissä terroristeja ruokkiva pahan kierre

Ulkomaat
 
Jean-Philippe Ksiazek Afp
Ranskalainen muslimi osoitti mieltään Pariisin terrori-iskua vastaan perjantaina Itä-Ranskassa. Miehen kyltissä lukee suomeksi "Ei minun nimissäni".
Ranskalainen muslimi osoitti mieltään Pariisin terrori-iskua vastaan perjantaina Itä-Ranskassa. Miehen kyltissä lukee suomeksi "Ei minun nimissäni".

Tämä on pirullinen häpeä. Sana on ase.

Tällaisia muistolappuja kirjoitettiin Hollannissa vuonna 2002 salamurhatun oikeistopopulistin Pim Fortuynin muistoksi.

Fortuynin poliittinen urakiito oli ollut häikäisevän nopeaa. Karismaattinen ja sanavalmis Fortuyn saavutti suosiota puhumalla siitä, mistä oli aiemmin Hollannissa vaiettu: siirtolaisista ja erityisesti muslimeista. Aiheelle oli kansalaisten keskuudessa selvästi kysyntää.

Liika on liikaa, oli Fortuynin motto.

Hänen mukaansa Hollantiin ei mahtunut enää siirtolaisia – eikä erityisesti muslimeja. Populistiset näkemykset upposivat aiemmin vapaamielisenä ja suvaitsevaisena pidettyyn äänestäjäkuntaan.

Hän niputti yhteen koko islamilaisen kulttuurin ja syytti uskontoa takapajuisuudesta sekä sopeutumattomuudesta länsimaiseen yhteiskuntaan.

Fortuyn on yksi niistä Euroopan lähihistorian merkkihenkilöistä, jotka ovat johtaneet maahanmuuttovastaista ideologiaa vaalivoitosta toiseen. Fortuyn – kuten hänen aiemmat ja myöhemmät hengenheimolaisetkin – näkevät maailman jakona "meihin" ja "niihin".

Fortuynille Hollanti tarkoitti individualismia, yksilökeskeistä maailmaa, kun taas islam edusti hänelle yhteisöllisyyttä, jolle yksittäiset ihmiset ovat alisteisia. Tästä asetelmasta seuraa väistämättä kulttuurien kamppailua ja yhteentörmäyksiä, Fortuyn päätteli.

Samankaltainen arvojen vastakkainasettelu nousi esille Euroopassa esimerkiksi 2005, kun tanskalainen Jyllands-Posten-lehti julkaisi pilapiirroksia Muhammedista. Tanskalaisten mielestä piirrosten julkaiseminen kuului eurooppalaiseen sananvapauteen, vaikka profeetan kuvien tiedettiinkin loukkaavan muslimeja. Piirroksista loukkaantuneet muslimit sytyttivät mellakoita eri puolilla maailmaa, ja kuvien piirtäjä joutuu elämään edelleen poliisin suojeluksessa.

Maahanmuuton ja islamin vastaiset näkemykset saivat lisää kannatusta ääri-islamistien Madridissa 2004 ja Lontoossa 2005 tekemien terroristihyökkäysten jälkeen. Islamistit ovat tehneet lisäksi pienempiä iskuja Euroopassa, ja monet suunnitelmat on saatu paljastettua ennen niiden toteuttamista.

Aina, kun islamistiterroristit ovat iskeneet, ovat uskonoppineet ja poliitikot yrittäneet muistuttaa, ettei terroristeilla ole mitään tekemistä islamin kanssa ja että tavalliset muslimit rakastavat rauhaa siinä missä "me" muutkin.

Viesti on totta, mutta se ei mene kaikilla perille. Monille on edelleen vaikeaa erottaa muslimia ja terroristia toisistaan. Tätä – osin tahallisestikin ylläpidettyä mielikuvavääristymää – ovat populistiset ja maahanmuuttovastaiset ääriliikkeet käyttäneet hyväkseen. Populistisissa puolueissa ei olla oltu pahoillaan siitä, että maahanmuuttajasta, muslimista ja terroristista on tullut monille lähes synonyymeja.

Kuluneella viikolla suruaika ei ehtinyt edes loppua Charlie Hebdo -satiirilehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun jälkeen, kun ranskalaisen, maahanmuuttovastaisen Front National (FN) -puolueen johtaja Marine Le Pen käytti tilanteen poliittisesti hyväkseen.

"Ranskan on ryhdyttävä sotaan ääri-islamisteja vastaan, koska he ovat sodassa meitä vastaan", Le Pen sanoi ranskalaistelevisiossa.

Hän kertoi myös muistuttaneensa vuosia ääri-islamistien uhasta.

"Meidän täytyy alkaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Tämä oli ääri-islamilainen isku. Murhaavan ideologian ilmentymä."

Le Pen kuulosti samalta kuin Pim Fortuyn 12 vuotta sitten.

Saksassa tilannetta käytti hyväkseen nopeasti kannatusta kasvattanut Pegida-liike, joka nimensä mukaisesti vastustaa Euroopan "islamisaatiota".

"Pegida on varoittanut islamisteista jo 12 viikon ajan. Islamistit osoittivat Ranskassa, että he eivät kykene elämään demokratiassa, vaan näkevät väkivallan ja kuoleman ratkaisuna", järjestö kirjoitti sivullaan Facebookissa.

Suomessa perussuomalaisten euroedustaja Jussi Halla-aho pohti puolestaan Parisiin iskun tekijöiden motiiveja ja yhteyttä islamiin.

"Epäilemättä tekijöiden maailmankäsitys on kieroutunut, mutta onko se todella vain heidän omansa? Samantapainen maailmankäsitys lienee Madridin ja Lontoon pommittajilla, Toulousen ampujalla, Brysselin ampujalla, Theo van Goghin murhaajalla, Sydneyn kahvilajihadistilla, niillä henkilöillä, jotka joulun alla kaahasivat Ranskassa autolla väkijoukon päälle ja puukottivat kolmea poliisia allahu akbaria huutaen, tai ovat vuosien saatossa yrittäneet murhata ruotsalaisia ja tanskalaisia pilapiirtäjiä tai palopommittaa pilapiirroksia julkaisseiden sanomalehtien toimituksia. Monissa islamilaisissa maissa, myös sellaisissa, joissa lakia säätävä elin on kansan demokraattisesti valitsema, jumalanpilkasta on säädetty kuolemanrangaistus", Halla-aho kirjoittaa blogissaan.

Ääriliikkeiden nousun imussa maahanmuuttovastaisuus on levinnyt myös eurooppalaisen politiikan valtavirtaan. Syy on yksinkertainen: pelolla ja viholliskuvien luomisella saa ääniä. Pelossa on voimaa.

Valtavirran vanhat puolueet ovat osin syyllisiä tilanteeseen, sillä monet ongelmat ovat syntyneet niiden valtakaudella.

Maahanmuuttajia ei ole esimerkiksi usein kyetty integroimaan uuteen yhteiskuntaan. Työttömyys, ulkopuolisuuden tunne ja näköalattomuus ovat ruokkineet kotisyntyistä ääri-islamismia. Esimerkiksi Lontoon iskujen tekijät olivat brittejä ja Pariisin verilöylystä vastasivat ranskalaiset.

Sama työttömyys, ulkopuolisuuden tunne ja näköalattomuus kuitenkin vaivaavat myös monia kantaväestöön kuuluvia eri puolilla Eurooppaa. Moni heistä kokee maahanmuuton uhkaksi tai vähintään maahanmuuttajat kilpailijoiksi. Usein juuri he myös kokevat arjessaan maahanmuuton lieveilmiöt, kuten rikollisuuden.

Useissa Euroopan maissa surkea taloustilanne vain pahentaa asiaa. Samalla pakolaisvirrat Eurooppaan kasvavat muun muassa Syyrian sodan vuoksi.

Yhteiskunnallisesti heikossa asemassa olevat musliminuoret ovat helppoja kohteita ääri-islamilaiselle propagandalle. Esimerkiksi Syyriassa ja Irakissa riehuva Isis-järjestö on rohkaissut muslimeja hyökkäämään länsimaita vastaan. Isisin ei tarvitse itse tehdä mitään muuta, sillä miljoonien eurooppalaisten muslimien joukosta löytyy aina joku häiriintynyt yksilö, joka saattaa iskeä Isisin propagandan sumentamana.

Iskut Länsi-Euroopassa kasvattavat entisestään maahanmuuttokriittisten kannatusta ja ennakkoluuloja muslimeja kohtaan. Yhteiskunnan marginaaliin jääneet muslimit kokevat tämän jälkeen olevansa yhä ahtaammalla, ja jotkut saattavat langeta terrori-iskuihin, mikä taas lisää maahanmuutto- ja islamkriittisten kannatusta. Pahan kierre on päässyt hyvään vauhtiin.

Jos Pew-tutkimuslaitoksen arviot muslimien määrän kasvusta Euroopassa pitävät paikkansa, saattaa pahan kierre hoitamattomana vain pahentua.

Tutkimuslaitoksen vuonna 2011 tekemän arvion mukaan muslimien määrä tulee kasvamaan noin kymmeneen prosenttiin väestöstä 2030 mennessä Itävallassa, Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Ruotsissa ja Britanniassa.

Ääriliikkeiden tulevaisuus on taattu.

Petteri Tuohinen HS
petteri.tuohinen@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat