Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin porvarit aloittavat uuden ajan heikkoina

Uusi puheenjohtaja Anna Kinberg Batra vaatii, että Ruotsi tekisi selvityksen Nato-jäsenyydestä

Ulkomaat
 
Henrik Montgomery TT
Anna Kinberg Batra on Ruotsin maltillisen kokoomuksen ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja.
Anna Kinberg Batra on Ruotsin maltillisen kokoomuksen ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja. Kuva: Henrik Montgomery TT

Ruotsin porvarileirissä alkoi lauantaina uusi, Fredrik Reinfeldtin jälkeinen aika. Voimapoppi soi ja puolueväki osoitti seisaaltaan suosiota, kun Anna Kinberg Batra, puolueen entinen valtiopäiväryhmän johtaja, nimitettiin virallisesti puoluejohtajaksi ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Tarkoin käsikirjoitettu riemujuhla tukholmalaishotellissa ei silti peittänyt alleen puolueen alhoa. Maltillinen kokoomus on syksyn vaalitappion ja Ruotsin ylimääräiset vaalit välttäneen "joulukuun sovun" jälkeen heikko ja sisäisesti hajallaan.

Kuka

Anna Kinberg Batra

 Anna Kinbgerg Batra on 44-vuotias maltillisen kokoomuksen kansanedustaja.

 Valmistunut diplomiekonomiksi Tukholman kauppakorkeakoulusta.

 Valtiopäiväedustajana 2006 alkaen ja 2000–2002. Työskennellyt muun muassa viestintäalan yrittäjänä ja Tukholman kauppakamarin viestintäjohtajana sekä Carl Bildtin neuvonantajana tämän pääministerivuosina.

 Naimisissa koomikko David Batran kanssa. Pariskunnalla on tytär.

"Koskaan minun aikanani puolueen sisällä ei ole kuulunut näin paljon kritiikkiä", sanoi danderydiläinen kolmannen kauden valtiopäiväedustaja Isabella Hökmark ennen kokousta.

Ehkä suurin Kinberg Batran haasteista koskee juuri välipäivinä solmittua joulukuun sopua ja siitä seuraavaa opposition uutta roolia. Silloin porvarioppositio ja punavihreä hallitus sopivat siitä, että ne äänestävät seuraavien kahdeksan vuoden ajan valtiopäivillä niin, että heikkokin vähemmistöhallitus saa budjettinsa läpi.

Sopimuksella on tarkoitus estää se, ettei valtiopäivillä vaa'ankieliasemassa oleva puolue ruotsidemokraatit tekisi kuten joulukuussa. Se kaatoi hallituksen budjetin ja uhkasi tehdä saman aina vain uudelleen, jollei sen vaatimuksia maahanmuuton rajoittamisesta kuunnella.

Moni näkyvä kokoomuspoliitikko arvostelee nyt sopua kysyen, eikö oppositio ole tieten tahtoen luopunut aseistansa. Kärjistäen, jos punavihreät päättäisivät kansallistaa pankit, istuisi oppositio aseettomana, koska se on antanut pois oikeutensa horjuttaa budjettia.

Kyseessä on "antautuminen ilman ehtoja", sanoi puolueen entinen valtiopäiväryhmän johtaja Mikael Odenberg Dagens Nyheterin mielipidekirjoituksessaan.

"Minusta on kummallista, että jo ennalta sitoudutaan äänestämään tyhjää budjettikysymyksessä", sanoi puolestaan valtiopäiväedustaja Hökmark sovusta.

Kinberg-Batran ensimmäinen tehtävä on koota rivit ja vakiinnuttaa paikkansa puoluejohdossa. Sen jälkeen on korjattava puolueen kurssia. Maltillinen kokoomus menetti viime vaaleissa hallitusvallan ja noin seitsemän prosenttiyksikköä äänistään edellisiin vaaleihin verrattuna. Esimerkiksi maahanmuutto- ja puolustuspolitiikkaa on arvosteltu.

Kinberg Batra viestitti lauantaina jatkavansa pitkälti Reinfeldtin linjalla. Hän kertoi silti myös joistakin muutoksista. Kinberg Batra vaati muun muassa, että Ruotsissa tehtäisiin ensimmäinen todellinen selvitys Nato-jäsenyyden edellytyksistä. "Nyt on aika", hän sanoi puheessaan.

"Ruotsin pitää ottaa tärkeitä askelia lähemmäksi Natoa."

Maltillinen kokoomus on tähänkin saakka puolustanut Nato-jäsenyyttä, mutta ei ole ajanut asiaa aktiivisesti lähinnä kansan nihkeän suhtautumisen takia. Kinberg Batran puhe viittasi nyt siihen, että suunta voisi olla muuttumassa.

Perimmäinen haaste puolueelle ovat lopulta äänestäjät. Rankaisevatko he joulukuun sovusta?

Valtio-opin professori Tommy Möller Tukholman yliopistosta uskoo, että moni äänestäjä yllättyy vielä siitä, että porvarit eivät nyt voi samalla tavalla vaikuttaa budjetin kautta.

"Uskon, että tästä syystä porvarikansanedustajilla on kova paine tulevissa budjettikäsittelyissä haastaa hallitusta kovin sanoin. Kyse on vähän kuin poliittisen ilmakitaran soittamisesta."

Möllerin on ylipäätään vaikea tajuta sopua porvarien kannalta.

"Minun mielestäni se on käsittämätön opposition näkökulmasta katsottuna. Mielestäni se on myös onneton demokratian näkökulmasta. Jokainen hyvin toimiva parlamentaarinen demokratia edellyttää vahvaa oppositiota ja tässä on vapaaehtoisesti luovuttu vahvan opposition kaikkein voimakkaimmasta vallan välineestä."

Elina Kervinen HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat