Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paluu arkeen on paras kosto terroristeille

Terrori-iskusta toipuminen vie suurkaupungiltakin aikaa

Ulkomaat
 
Paco Serinelli AFP
Lontoon terrori-iskuissa heinäkuussa 2005 kuoli yli 50 ihmistä.
Lontoon terrori-iskuissa heinäkuussa 2005 kuoli yli 50 ihmistä. Kuva: Paco Serinelli AFP

Heinäkuun 7. päivänä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun islamistiterroristit iskivät Lontooseen.

Neljä itsemurhapommittajaa iski Lontoon maanalaiseen ja bussiin, ja uhreja kertyi 52. Se oli kamala päivä Lontoolle, joka oli juuri juhlinut valintaa vuoden 2012 olympiakaupungiksi.

Surutyön ja toipumisen keskeytti vain kaksi viikkoa myöhemmin tapahtunut uusi iskuyritys. Se jäi kuitenkin onneksi vain yritykseksi. Terroristit saatiin lopulta kiinni, ja päätekijät tuomittiin vähintään 40 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Olin kesällä 2005 Lontoossa ja raportoin siitä, kuinka suurkaupunki toipuu terrori-iskuista. Muistan hyvin heinäkuun 2005 tunnelmat: tavallista tyhjemmät maanalaisvaunut, oudon autiot kadut ja kaupat, raskaasti aseistetut poliisit kaikkialla. Tuntui kuin Lontoosta olisi hetkeksi puhallettu ulos osa sen energiasta.

Mutta vain hetkeksi.

Lontoolaiset ottivat kunnia-asiakseen palata normaaliin arkeen niin pian kuin mahdollista. Ylähuulikaan ei väpättänyt, kun työmatkalaiset täyttivät taas maanalaisen vaunut ja bussit.

"Miten muutenkaan pääsisin töihin", oli viileä vakiovastaus niille, jotka ihmettelivät lontoolaisten kylmiä hermoja.

Lontoon tunnelmat tulivat elävästi mieleen viime keskiviikkona, kun seurasin Pariisin keskustassa Tasavallan aukiolle kerääntynyttä väkijoukkoa.

Terroristien hyökkäyksestä Charlie Hebdo -lehden toimitukseen oli kulunut vain kuutisen tuntia. Pystypäiset pariisilaiset olivat kuitenkin jo kaduilla osoittamassa mieltään sananvapauden ja demokratian puolesta.

Paluu arkeen onkin tavallisen ihmisen paras kosto terroristeille.

Terroristit haluavat huojuttaa normaalia elämänmenoa ja ohjailla näin ihmisten käyttäytymistä. Jos sille antaa periksi, antaa periksi myös terrorismille.

Iskujen jälkeen kymmenen vuotta sitten päättäjät ja muut mielipidevaikuttajat kannustivat lontoolaisia ottamaan kaupungin taas omakseen. Ihmisiä usutettiin ulos tapaamaan toisiaan.

Sanoma oli sama myös New Yorkissa syyskuussa 2001. Olin kaupungissa vajaa viikko terrori-iskujen jälkeen. Yhä järkyttyneitä newyorkilaisia kehotettiin lähtemään ostoksille ja osoittamaan näin voimansa. Ja naisethan lähtivät – ostamaan matalakorkoisia kenkiä, joilla pääsee tarvittaessa nopeasti pakoon.

Myös Pariisi ja koko Ranska tarvitsevat aikaa surutyöhön. Uskon, että sen jälkeen Pariisi on entistäkin elinvoimaisempi. Sen aisti jo keskiviikkoiltana.

Arjen korostaminen ei tietenkään tarkoita sitä, että terrori-iskujen jälkeinen maailma olisi se vanha tuttu. Uusien iskujen estäminen vaatii perusteellista työtä niin Ranskassa kuin koko Euroopassa. Yhteistyö on välttämätöntä, eikä uhan edessä saa olla sinisilmäinen. Iskuja voi tapahtua missä vain.

Ennen pitkää leimahtaa myös keskustelu siitä, kuinka paljon lisää valvontaa turvallisuuden ylläpitäminen edellyttää. Poliittiset liikkeet oikealta ja vasemmalta voivat käyttää tilannetta omiin tarkoituksiinsa.

Pariisin ja Lontoon iskuissa oli kuitenkin yksi suuri ero. Lontoon iskut kohdistuivat summanmutikassa satunnaisiin lontoolaisiin, kun taas Pariisissa kohteet oli valikoitu kylmäverisesti: satiirilehden toimitus ja juutalaiset.

Pariisin juutalaisyhteisöille paluu arkeen onkin muita vaikeampaa, ellei mahdotonta. Myös Britanniassa juutalaisten turvallisuuselin ilmoitti perjantaina tehostavansa synagogien vartiointia ja saavansa tähän poliisilta lisäapua.

Kenenkään ei pitäisi pelätä arkeaan muita enemmän.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat