Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä useampi muuttaa Israeliin

"Juutalaisilla ei ole tulevaisuutta Ranskassa", kolmannen polven ranskanjuutalainen sanoo

Ulkomaat
 
Pariisilainen Jerôme Atlani osasi odottaa iskua juutalaisia vastaan
Pariisilainen Jerôme Atlani osasi odottaa iskua juutalaisia vastaan
Verinen isku Itä-Pariisissa sijaitsevaan juutalaiseen kosher-ruokakauppaan järkyttää Pariisin historiallisen juutalaiskorttelin Marais'n asukkaita. Falafel-kaupan omistava Jerôme Atlani ei yllättynyt iskusta. Toimittaja: Inka Kovanen, kuvaus: Maria Pleshkova, leikkaus: Kristiina Marttinen

Ranska saattaa lähiaikoina menettää jälleen yhden juutalaisen Israeliin. Noin 7 000 juutalaista muutti Ranskasta Israeliin viime vuonna, mikä nosti Ranskan Israeliin muuttavien juutalaisten suurimmaksi lähtömaaksi. Nyt muuttoa "luvattuun maahan" suunnittelee kolmannen polven ranskanjuutalainen Yvan Gluckman, 42.

"Juutalaisilla ei ole tulevaisuutta Ranskassa", silminnähden kiihtynyt Gluckman puuskahtaa Pariisin historiallisessa Marais'n juutalaiskorttelissa.

Kiihtymyksen taustalla on keskellä Pariisia Porte de Vincennessä perjantaina tapahtunut hyökkäys juutalaisten košer-kauppaan, jossa kuoli neljä panttivankia. Radikaali-islamismin tukijaksi ilmoittautunut hyökkääjä sai useita tunteja kestäneen piirityksen päätteeksi surmansa poliisin rynnäkössä.

Isku järkytti juutalaisia ympäri Ranskaa, vaikka yllätyksenä se ei tuntunut tulevan. Ei ainakaan täällä Marais'ssa.

"Jo useiden vuosien ajan hyökkäykset juutalaisia siviilejä kohtaan ovat lisääntyneet. -- Kyse ei ole mistään uusnatsien antisemitismistä -- vaan Ranskan muslimiyhteisöön kuuluvien jäsenten hyökkäyksistä", sanoo Falafel-ravintolan omistaja Jerôme Atlani, juutalainen hänkin.

Le Monde -lehden mukaan juutalaisvastaiset hyökkäykset kaksinkertaistuivat viime vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana. Muslimien ja juutalaisten suhteet kiristyivät äärimmilleen viime kesänä käydyn Israelin ja palestiinalaisten sodan jälkeen.

Muistissa on myös vuoden 2012 verilöyly, jossa jihadisti Mohammed Merah tappoi Toulousessa ja sen lähistöllä seitsemän ihmistä.

Koko Ranskaa viime viikolla järkyttäneiden terrori-iskujen jälkeen sadattuhannet ranskalaiset eri puolilla maata ovat osoittaneet järkähtämättä tukeaan iskujen uhreille ja maan yhtenäisyyden puolesta. Iskuissa satiirisen viikkolehden Charlie Hebdon toimitukseen ja košer-kauppaan kuoli 20 ihmistä, joukossa kolme islamistiterroristia.

Moni kuitenkin pelkää, ettei kansallinen yhtenäisyys tule kestämään kasvavaa politikointia iskujen varjolla. Äärioikeiston Kansallinen rintama on jo kyseenalaistanut koko yhtenäisyyden olemassaolon sen jälkeen, kun se suljettiin pois tänään järjestettävältä "tasavaltalaismarssilta". Esiin on pulpahdellut myös kipeää keskustelua siitä, onko Ranska epäonnistunut maahanmuuttajien sopeuttamisessa. Keskustelu ei ole uusi, mutta se on saanut uutta nostetta radikaali-islamistien iskuista.

Ranskassa on Euroopan suurin muslimivähemmistö, arviolta viisi miljoonaa muslimia. Myös Ranskan juutalaisvähemmistö on Euroopan suurin noin 600 000 jäsenellään.

Ranska on perinteisesti ajanut tasavaltalaisen perinteensä mukaista sekulaaria maahanmuuttopolitiikkaa, jossa uskonnon katsotaan kuuluvan yksityiselämän piiriin. Tähän liittyen Ranska kielsi muslimien kasvot peittävien huivien käyttämisen vuonna 2010.

Samaan aikaan moni Ranskassa on varoittanut, ettei viime viikon hyökkäyksiä saa typistää uskonnollisen islamismin ja sekulaarin Ranskan yhteenotoksi.

"Sitähän [terroriverkosto] al-Qaida juuri haluaa. Se hyökkäsi tällä kertaa juutalaisia vastaan saadakseen kaikki Ranskan eri ryhmittymät nousemaan toisiaan vastaan", sanoo Marais'ssa yli 20 vuotta asunut Caroline Chaubard, 53.

Jos ennakkoarvioita on uskominen, ihan helposti ranskalaiset eivät ääri-islamistien toiveeseen suostu. Tänään sunnuntaina järjestettävästä jättimarssista odotetaan historiallista voimannäyttöä siitä, ettei ranskalaisia ole nujerrettu.

Inka Kovanen HS
Pariisi

Maria Pleškova
Jerôme Atlani syyttää muslimeja lisääntyneistä hyökkäyksistä ranskanjuutalaisia vastaan.
Jerôme Atlani syyttää muslimeja lisääntyneistä hyökkäyksistä ranskanjuutalaisia vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat