Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostoskeskukset nousevat Etelä-Afrikan kuuluisimpaan slummiin

Rotusorron symboli, rikollisten pesäke, slummi. Soweton kaupunginosaan Johannesburgin kyljessä yhdistyvät Etelä-Afrikan ikävimmät puolet. 20 vuoden demokratian aikana Sowetoon on syntynyt musta keskiluokka, jolle rakennetaan kimaltelevia ostoskeskuksia. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää tutustui uuteen Sowetoon.

Ulkomaat
 
Eva-Lotta Jansson
Etelä-Afrikan pahamaineinen Soweto elää ostoskeskusbuumia
Etelä-Afrikan pahamaineinen Soweto elää ostoskeskusbuumia
Soweton kaupunginosa tunnetaan rikollisuudesta ja köyhyydestä. Mutta uuden mustan keskiluokan nousu on tuonut Sowetoon monia hulppeita osotoskeskuksia. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää raportoi Etelä-Afrikasta. Toimittaja: Sami Sillanpää, kuvaus ja leikkaus: Eva-Lotta Jansson.
Fakta

Etelä-Afrikan kuuluisin slummi

 Soweto on kuuluisin Etelä-Afrikan rotusorron aikana luoduista townshipeistä, joihin karkotettiin kaupungeista maan ei-valkoihoinen väestö.

 Soweto tulee sanoista South Western Township, eli lounainen township.

 Mustien vastarintaliike rotusortoa vastaan syntyi Sowetossa. Merkittävä käänne kamppailussa oli Soweton kansannousu vuonna 1976.

 Vilakazi Street -kadulla sijaitsevat ex-presidentti Nelson Mandelan ja arkkipiispa Desmond Tutun kotitalot. Se on maailman ainoa katu, jolla on asunut kaksi Nobelin rauhanpalkinnon voittajaa.

 Jalkapallon MM-kisojen avaus- ja loppuottelut pelattiin Soweton laidalla sijaitsevalla Soccer City -stadionilla vuonna 2010.

Nyt taisi tulla hieman törsättyä.

"Oh, tiedäthän, me naiset", sanoo sowetolainen Pem Zikalala naurahtaen. "Minun täytyi saada tämä laukku."

Zikalala vilauttaa kassista 300 randin laukkua. Ja 300 randin puseroa, joka on tyttärelle vuoden ensimmäistä kirkkokäyntiä varten. Lauantaiostoksilla kului kaikkiaan noin 50 euroa. Ei valtava summa, mutta paljon rahaa Sowetossa, joka tunnetaan lähinnä hökkeleistä ja puutteesta.

Zikalala, 32, on tullut keskellä Sowetoa sijaitsevaan Maponya Mall -ostoskeskukseen tyttärensä kanssa elokuviin ja shoppailemaan, kuten usein viikonloppuisin.

"Uskon siihen, että elämme kerran. Jos ei nauti elämästä nyt niin koska sitten", hän sanoo.

Viileäksi ilmastoidun käytävän varrella moni muukin nauttii ostoksilla käynnin iloista: on kultakellomyymälä, pukukauppa, kansainvälisiä brändejä myyviä muotiliikkeitä ja hintava retkeilykauppa. Terassilla tarjoillaan mojitoja kesäpäivän raikastukseksi.

Kaikki asiakkaat ovat mustaihoisia.

Soweto syntyi, kun mustat häädettiin. Heidät ajettiin pakolla kodeistaan Johannesburgin keskustasta, kun Etelä-Afrikan valkoisen vähemmistön muodostama hallitus alkoi toteuttaa rotuerottelupolitiikka apartheidia vuodesta 1948.

Hallitus luokitteli väestön erillisryhmiksi: mustiin, värillisiin ja aasialaisiin sekä valkoisiin. Vain valkoisia kohdeltiin ihmisinä.

Joka puolella Etelä-Afrikkaa miljoonia mustia siirrettiin elämään kaupunkien ulkopuolelle joutomaille, joita alettiin kutsua townshipeiksi.

Sowetosta tuli niistä kuuluisin. Se oli valtava parakkien ja peltimajojen slummi vailla sähköä, viemäreitä, asuntoja. Sowetosta sai poistua vain luvan kanssa – töihin orjamaisiin oloihin valkoisten omistamiin kaivoksiin tai maatiloille.

Zikalala kohentaa kesämekkoaan, ottaa kännykällään selfie-kuvan muotiliikkeen edessä ja lähtee sitten kävelemään kohti parkkipaikkaa, joka on täynnä komeita autoja.

Zikalala on tullut ostoksille taksilla. Sowetolainen taksi tarkoittaa pakettiautoa, johon matkustajat ahtautuvat kimppakyytiin. Vastaanottovirkailijana työskentelevä Zikalala ei ole rikas, enemmänkin tavallista keskiluokkaa.

Etelä-Afrikan rotusorto päättyi vasta yli puolen vuosisadan jälkeen vapaisiin vaaleihin keväällä 1994. Vapauden ja demokratian 20 vuotta ovat olleet suhteellisen vakaata aikaa, ja aiemmin sorretun enemmistön elintaso on kohonnut.

Sowetostakin on tullut luokkayhteiskunta.

Pohjalla ovat peltimajojen asukkaat – usein muualta Afrikasta tulleita siirtolaisia.

Keskiluokkaan kuuluvat ne, jotka asuvat omissa pienissä tiilitaloissaan – Soweton tavallisin asuintapa.

Yläluokalla on isoimmat talot, ympärillä aidat, piikkilankaa ja hälytinjärjestelmät – aivan kuin valkoisten alueilla.

Kulutuskykyisiä ihmisiä on yli miljoonan asukkaan joukossa jo sen verran, että Sowetoon on muutaman viime vuoden aikana noussut useita suuria ostoskeskuksia ja lisää on tekeillä.

Uusi elämäntapa herättää myös närää. Kyynikot näkevät materialismin tekevän pilkkaa vapaustaistelun ihanteista. Ekonomistit varoittavat, että kulutusluotot romahduttavat kotitalouksia.

Ostoskeskuksia rakastavan Zikalalan mielestä kuluttamisessa on kyse itseilmaisusta.

"Köyhyys on myös mielentila. Jos kerromme jatkuvasti itsellemme olevamme köyhiä, niin sitä me olemme."

Eva-Lotta Jansson
Pem Zikalala ja hänen tyttärensä Ntokozo tekivät ostoksia Maponya Mall -ostoskeskuksessa Sowetossa lähellä Johannesburgia.
Pem Zikalala ja hänen tyttärensä Ntokozo tekivät ostoksia Maponya Mall -ostoskeskuksessa Sowetossa lähellä Johannesburgia.

Eva-Lotta Jansson
Benji-hyppääjä syöksyi 100 metrin korkeudesta Soweton vanhoille voimalaitoksen torneille perustetussa hyppypaikassa. Voimalaitoksen torneihin (Orlando Towers) maalatuissa graffiteissa kunnioitetaan Etelä-Afrikan vapaustaistelun sankareita.
Benji-hyppääjä syöksyi 100 metrin korkeudesta Soweton vanhoille voimalaitoksen torneille perustetussa hyppypaikassa. Voimalaitoksen torneihin (Orlando Towers) maalatuissa graffiteissa kunnioitetaan Etelä-Afrikan vapaustaistelun sankareita.

Musta mies syöksyy taivaalta pää edellä. Hyvissä ajoin ennen maata köysi joustaa ja nykäisee miehen taas takaisin yläilmoihin.

Benji-hypyt kahdella vanhalla voimalaitoksen jäähdytystornilla, Soweton maamerkeillä, alkoivat vuonna 2010. Silloin Sowetossa myös pelattiin jalkapallon MM-kisojen loppuottelu. MM-kisat toivat uudelle Sowetolle näkyvyyttä ja ulkomaisia turisteja, myös benji-hyppääjiä.

"Sowetolaisille benji on vielä uusi juttu", sanoo hyppykeskuksen apulaisjohtaja Lawrence Sithole. "Kun paikallisia sowetolaisia tulee hyppäämään, kyse on yleensä erityistapauksesta, synttäreistä tai polttareista. Mutta heidän määränsä kasvaa."

Sowetolaiset hyppääjät ovat sitä uutta joukkoa, joiden kaikki rahat eivät mene selviytymiseen. Benji-hyppy maksaa noin 50 euroa.

Joskus hyppypaikalle tulee mahtailemaan mustia timantteja, black diamonds. Se on lempinimi mustille menestyjille. Yleensä timantit muuttavat pois Sowetosta Johannesburgin mukaviin esikaupunkeihin, myös pääosin valkoisten asuttamille alueille. Viikonloppuisin joillain heistä on tapana ajella Audeillaan ja Porscheillaan kotikulmille Sowetoon autostereot huutaen.

Eva-Lotta Jansson
Dineo, 8, ja Brian, 11, Madikizela leikkivät isoäitinsä kodin pihalla Sowetossa Etelä-Afrikassa.
Dineo, 8, ja Brian, 11, Madikizela leikkivät isoäitinsä kodin pihalla Sowetossa Etelä-Afrikassa.

Entisiltä jäähdytystorneilta näkee sinne, mistä kapina alkoi. Sowetossa allekirjoitettiin vuonna 1955 Vapauden peruskirja, joka julisti Etelä-Afrikan kuuluvan kaikille roduille. Myöhemmin Sowetosta tulivat valkoisten poliisijoukkojen väkivallasta kertoneet uutiskuvat, jotka herättivät maailman huomaamaan Etelä-Afrikan rasistisen sorron.

Eva-Lotta Jansson
Tazvipedza Kwari teki benji-hypyn vanhan voimalaitoksen tornin huipulta Sowetossa.
Tazvipedza Kwari teki benji-hypyn vanhan voimalaitoksen tornin huipulta Sowetossa.

29-vuotiaan Sitholen elämässä vapauden toi työpaikka benji-hyppykeskuksessa. Säännöllisillä tuloilla hän kustantaa pikkusiskonsa koulunkäynnin, elättää vanhempiaan ja harrastaa kalliokiipeilyä.

"Valtava muutos on, että nyt monet sowetolaiset löytävät töitä Sowetosta. He elävät, työskentelevät ja huvittelevat Sowetossa."

Työvoimareservaatiksi perustetulle Sowetolle on muodostunut oma taloutensa. Siitä on tullut oma kaupunkinsa.

Sowetossa sijaitsee myös yliopiston kampus ja iso sairaala. Paikallisen vitsin mukaan siihen sairaalaan kannattaa mennä, jos tulee ammutuksi – missään muualla lääkäreillä ei ole niin paljon kokemusta luodinreikien hoitamisesta.

Ryöstöt, raiskaukset ja aids eivät ole kadonneet Sowetosta talouskasvusta huolimatta.

Entinen vapautusliike Afrikan kansalliskongressi ANC on hallinnut Etelä-Afrikkaa apartheidin lopusta alkaen, mutta puolue on nyt epäsuositumpi kuin koskaan. Sowetossakin on paljon niitä, joiden mielestä demokratia on ollut muuten kiva juttu, mutta 20 vuodessa se ei ole tuonut taloon vettä eikä sähköä.

Rotusorto päätettiin hämmästyvästi ilman sotaa, neuvottelemalla. Sopimukseen kuului, että valkoiset saivat pitää omistuksensa. Nyt 54 miljoonasta eteläafrikkalaisesta on valkoisia noin yhdeksän prosenttia. Valtaosa varallisuudesta, etenkin kaivosteollisuus että maanomistus, on yhä heidän hallinnassaan.

Siksi politiikassa kuohuu. Etelä-Afrikan työikäisistä nuorista jopa 60 prosenttia on työttömiä. Mustaan nuorisoon vetoaa nyt radikaalipoliitikko Julius Malema, joka johtaa Economic Freedom Fighters -puoluetta. Malema on väläytellyt tavoittelevansa kaivosten kansallistamista ja maan uudelleenjakoa. Ne tarkoittaisivat talouden vallankumousta ja uuden Etelä-Afrikan periaatteiden romuttamista.

Eva-Lotta Jansson
Rotusorron aikana luodusta Sowetostakin on tullut luokkayhteiskunta. Pohjalla ovat peltimajojen asukkaat, keskiluokkaan kuuluvat ne, jotka asuvat omissa pienissä tiilitaloissaan. Yläluokalla on isoimmat talot.
Rotusorron aikana luodusta Sowetostakin on tullut luokkayhteiskunta. Pohjalla ovat peltimajojen asukkaat, keskiluokkaan kuuluvat ne, jotka asuvat omissa pienissä tiilitaloissaan. Yläluokalla on isoimmat talot.

Eva-Lotta Jansson
Ostoksilla olleet Leticia Sebaetlelo (vas.) ja Gertrude Malgas odottivat taksia Maponya Mall -keskuksen ulkopuolella Sowetossa.
Ostoksilla olleet Leticia Sebaetlelo (vas.) ja Gertrude Malgas odottivat taksia Maponya Mall -keskuksen ulkopuolella Sowetossa.

Madikizelan perheen kotona on yksi huone, pieni piha ja ympärillä betoniaita. Talossa on silti juhlaviikot: äiti Princess, isä Mathews ja kolme lasta ovat yhdessä.

Asunto on niin pieni, että tavallisesti äiti ja lapset asuvat suvun kotiseudulla Itä-Kapmaassa, parin päivän juna- ja bussimatkan päässä.

Perhe elää vaatimattomissa oloissa, vaikka suvussa on vaikutusvaltaisia henkilöitä. Mathewsin täti on Winnie Mandela, edesmenneen presidentti Nelson Mandelan entinen vaimo.

"Mandelat asuivat tuossa ihan lähellä. Kävimme siellä kylässä, kun hän (Nelson Mandela) oli vapautunut vankilasta", sanoo Mathews Madikizela, 58.

Madikizela ei ole kuitenkaan katkera elinoloistaan. Hänen mielestään pitää olla kiitollinen siitä, mihin asti Soweto on päässyt.

Madikizela muutti Sowetoon 1990-luvun alussa, kun apartheid kävi lopputaistoaan. Valkoiset poliisit pamputtivat mielenosoittajia, mustien poliittiset ryhmittyvät tappelivat keskenään. Ihmisten arkea hallitsivat summittaiset pidätykset, ulkonaliikkumiskiellot ja öiset ratsiat.

"Poliisit saattoivat rynnätä sisään keskellä yötä koputtamatta ja huutaen. Mikä on nimesi? Missä on lupakirjasi?" Madikizela muistelee.

Usein kotikortteleita piirittivät poliisin tai armeijan panssarivaunut.

"Nythän meitä ympäröivät ostoskeskukset."

Oikaisu: Artikkelissa mainitut hyppytornit ovat entisiä voimalaitoksen jäähdytystorneja, ei vesitorneja.

Sami Sillanpää HS, teksti
Eva-Lotta Jansson, kuvat
Soweto

Eva-Lotta Jansson
Elefanttipatsas komeilee Maponya Mall -ostoskeskuksen kupeessa Sowetossa lähellä Johannesburgia.
Elefanttipatsas komeilee Maponya Mall -ostoskeskuksen kupeessa Sowetossa lähellä Johannesburgia.

Eva-Lotta Jansson
Dikeleid, 6, piileskelee äitinsä Princess Madikizelan selän takana. He asuvat vaatimattomissa oloissa Sowetossa, perheellä on käytössään vain yksi huone.
Dikeleid, 6, piileskelee äitinsä Princess Madikizelan selän takana. He asuvat vaatimattomissa oloissa Sowetossa, perheellä on käytössään vain yksi huone.

Eva-Lotta Jansson
Keskellä Sowetoa sijaitsevan Maponya Mall -ostoskeskuksen kaikki asiakkaat ovat mustaihoisia.
Keskellä Sowetoa sijaitsevan Maponya Mall -ostoskeskuksen kaikki asiakkaat ovat mustaihoisia.

Eva-Lotta Jansson
Soweton maamerkit, kaksi vanhaa voimalaitoksen tornia, näkyvät kauas. Soweto on kuuluisin rotusorron aikana luoduista townshipeistä, joihin karkotettiin ei-valkoihoinen väestö.
Soweton maamerkit, kaksi vanhaa voimalaitoksen tornia, näkyvät kauas. Soweto on kuuluisin rotusorron aikana luoduista townshipeistä, joihin karkotettiin ei-valkoihoinen väestö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat