Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haiti viettää vuosipäivää kriisin ja koleran varjossa

Vuoden 2010 tuhoisasta maanjäristyksestä kulunut viisi vuotta

Ulkomaat
 

Haitin tuhoisasta maanjäristyksestä tulee maanantaina kuluneeksi viisi vuotta, mutta rutiköyhän maan kehitys ei ole omiaan herättämään toivoa.

Karibianmeren valtiota riivaavat poliittinen kaaos ja sinnikäs koleraepidemia, jonka arvellaan lähteneen leviämään vuosia sitten YK:n tukikohdasta.

Tuhoisa maanjäristys ravisteli Haitia 12. tammikuuta 2010. Järistys oli voimakkuudeltaan 7,0 magnitudia ja siinä kuoli ainakin 230 000 ihmistä.

Vielä paljon suurempi määrä, ehkä jopa puolitoista miljoonaa, jäi kodittomaksi. Haiti oli jo ennen maanjäristystä maailman köyhimpiä maita. Sen väkiluku on kymmenisen miljoonaa.

Poliittinen kriisi vaikeuttaa entisestään toimia Haitin kehittämiseksi. Viikonloppuna pääkaupunki Port-au-Princessä mellakoitiin presidentti Michel Martellya vastaan, kertoi brittikanava BBC. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja vesitykeillä.

Kriisissä on kyse siitä, että Haitin lainsäätäjien valtakirjat umpeutuvat maanantaina. Vaalit ovat Haitissa lykkääntyneet kerta toisensa jälkeen muun muassa vaaliluetteloiden puutteessa.

Maanjäristyksen jälkeen Haiti sai riesakseen myös mittavan koleraepidemian. Uutistoimisto AFP:n mukaan tautiin on kuollut noin 8 000 ihmistä.

Epidemian uskotaan saaneen alkunsa nepalilaisten YK-rauhanturvaajien leiristä. Sen likavedet vuotivat jokeen, jota pitkin kolera levisi ympäri Haitia.

Epidemian hillitsemistä haittaavat Haitin köyhyys ja siitä koituva hygienian surkea taso.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat