Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrori ravistelee jo valmiiksi jakautunutta Ranskaa

Ulkomaat
 

Meidän täytyy nyt osoittaa olevamme yhtenäinen maa.

Tämä oli Ranskan presidentin François Hollanden viesti järkyttyneille kansalaisille, kun hän viime keskiviikkona vain hetki terrori-iskun jälkeen saapui tapahtumapaikalle Charlie Hebdo -lehden toimituksen luo.

Vaikka tiedot iskun raakuudesta olivat vielä hajanaisia, Hollande tiedosti, kuinka vakavia seurauksia hyökkäyksellä voi olla, jos se saa ihmiset nousemaan toisiaan vastaan.

Leimaako isku kaikki muslimit? Kasvaako epäluulo niitä kohtaan, joilla on eri uskonto tai ihonväri?

Terrori ravistelee Ranskaa tilanteessa, jossa maa on yhä jakautuneempi. Se tekee kriisistä selviytymisestä kaksin verroin vaikeampaa. Talouskriisi ja sen tuoma korkea työttömyys ovat viime vuosina lisänneet vastakkainasettelua eri ihmisryhmien välillä. Osa valtaväestöstä on sitä mieltä, että maahanmuuttajat ja maahanmuuttajataustaiset ihmiset vievät työt, jotka kuuluisivat heille.

Työpaikkojen lisäksi kasvava maahanmuutto uhkaa joidenkin mielestä Ranskan kansallista identiteettiä. Keskustelu käy kuumana muslimien uskonnollisten tapojen, kuten rituaaliteurastuksen, ympärillä.

Moni kokee, etteivät poliittiset päättäjät kuuntele heidän huoliaan: luottamus vallanpitäjiin ei ole Ranskassa ollut miesmuistiin yhtä heikko. Samalla islamisaatiolla pelottelevasta äärioikeistolaisesta Kansallisesta rintamasta on tullut puolue, jota kannattaa neljäsosa ranskalaisista.

Poliitikkojen asennoituminen iskun jälkihoitoon ei ole toistaiseksi herättänyt luottamusta siihen, että he kykenisivät yhdistämään ranskalaisia. Vain päivä iskun jälkeen vasemmisto ja oikeisto alkoivat kiistellä siitä, saako Kansallinen rintama osallistua surumarssille, joka järjestettiin eilen sunnuntaina Pariisissa.

Monelle vallassa olevan sosialistipuolueen poliitikoista äärioikeiston rinnalla marssiminen oli sula mahdottomuus.

Vasemmistossa vedottiin siihen, että yhteinen kulkue tekisi myös äärioikeiston ajamista asioista hyväksyttäviä. Sosialistipresidentti Hollande yritti tehdä kiistasta lopun ilmoittamalla, että "kaikki kansalaiset voivat osallistua marssille".

Hollanden kanta on ainoa mahdollinen: eristäminen kriisin hetkellä vain syventäisi jakolinjoja. Toisilta ei voi viedä oikeutta suruun sen takia, että on eri mieltä.

Antti Ämmälä antti.ammala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat