Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi kiistelee Nato-selvityksestä

Sosiaalidemokraatteja edustava ulkoministeri hermostui porvariblokin vaateesta selvittää Nato-jäsenyyttä

Ulkomaat
 
Pontus Lundhal TT
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tyrmäsi vaatimuksen Nato-selvityksestä Sälenissä sunnuntaina.
Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tyrmäsi vaatimuksen Nato-selvityksestä Sälenissä sunnuntaina. Kuva: Pontus Lundhal TT

Nato. Nato. Nato.

Ikuisuusteemasta ei päästy mihinkään, kun puolustuspolitiikan vuotuinen korkean tason "talvileiri", pääsi sunnuntaina vauhtiin Ruotsin Sälenissä. Keskustelu sotilasliiton jäsenyydestä oli päällimmäisenä esimerkiksi Pariisin terrori-iskusta ja sen käynnistämästä keskustelusta huolimatta.

Artikkeliin liittyvät

Ruotsissa Nato-väittelyä kiihdyttää nyt porvaripuolueiden vaatimus siitä, että Nato-jäsenyyden edellytyksistä pitäisi tehdä virallinen selvitys. Sellaista ei ole tehty aiemmin Ruotsissa toisin kuin Suomessa.

Maltillisen kokoomuksen uusi puheenjohtaja Anna Kinberg Batra vaati selvitystä jo lauantaina, kun hänet nimitettiin virallisesti tehtäväänsä ylimääräisessä puoluekokouksessa. Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf puolestaan otti asian esiin sunnuntaina Sälenin kokouksessa.

Myös kaksi muuta porvaripuoluetta tukevat selvityksen tekemistä. Kansanpuolueen puheenjohtaja, äänekäs Naton kannattaja, Jan Björklund painotti, että nyt on aika. "Se sellainen, että tietoa lisäävän selvityksen tekeminen olisi vaarallista – se on uusi ajatustapa Ruotsissa."

Osa Ruotsin porvaripuolueista on suhtautunut jo pidempään myönteisesti Natoon. Esimerkiksi suurin porvaripuolue maltillinen kokoomus ei kuitenkaan ajanut jäsenyyttä aktiivisesti viime hallituskaudella ollessaan pääministeripuolueena. Taustalla oli pitkälti kansalaisten kielteinen suhtautuminen Natoon.

Nyt into vaatia ainakin selvitystä Natosta näyttää entistä suuremmalta. Myös Nato-kannatus on kasvanut viime aikoina Ruotsissa.

Hallituksen riveistä ja vasemmistopuolueesta ajatus selvityksestä silti torjuttiin oitis sunnuntaina. Sosiaalidemokraatteja edustava ulkoministeri Margot Wallström kiihtyi silminnähden aiheesta. Wallström toisti Ruotsin halun pysyä liittoutumattomana. "En näe, mikä on ongelma liittoutumattomuudessa."

Hänen mielestään selvitys lähettäisi ulkomaailmalle väärän signaalin Ruotsin aikeista, minkä hän toisti useaan kertaan lehdistötilaisuudessa. "Jos tekee näin, lähettää hyvin vahvan signaalin, joka vain luo epävarmuutta."

Ruotsin hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei Ruotsi hae Naton jäsenyyttä.

Ruotsissa turvallisuus- ja puolustuspolitiikka kuuluu kysymyksiin, joissa hallituksen ja porvariopposition puolueet ovat halukkaita tekemään yhteistyötä. Asiasta sovittiin viimeksi uudet vaalit välttäneejoulukuun sovun yhteydessä.

Yhteisiä neuvotteluja puolustuspolitiikan suunnasta käydään paraikaa, ja päätös vuosien 2016–2020 linjauksista on määrä tehdä kevään aikana.

Wallström on nyt sitä mieltä, että porvarien vaatimus Nato-selvityksestä on omiaan heikentämään keskusteluilmapiiriä.

"Nyt heitetään peliin se kysymys, joka jakaa puolueita eniten ja joka lisäksi saattaisi johtaa kansanäänestykseen."

Myös vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedt vastusti kiivaasti selvitystä. Hänestä sellaista vaativat vain ne, jotka haluavat Natoon, ja sitä Sjöstedt ei halua.

Suomen puolustusministeri, Nato-jäsenyyttä puoltava Carl Haglund, oli tyytyväinen kuulemaansa Sälenissä.

"Tämä oli aika virkistävä keskustelu."

Hänen mielestään Ruotsin selvitys vaikuttaisi myös Suomeen muun muassa paineena käydä tiiviimpää keskustelua Nato-kysymyksestä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja puolestaan tulkitsee, että selvityksen vaatimisessa on kyse myös Ruotsin porvaripuolueiden välisten erojen peittelemisestä.

"Nämä puolueet ovat erimielisiä Natosta, mutta he pystyvät nyt kuittaamaan sen sillä, että halutaan jotakin selvitystä."

Elina Kervinen HS
Sälen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat