Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisi – koko maailman pääkaupunki

Ainakin 1,5 miljoonaa ihmistä marssi Pariisissa, koko Ranskassa jopa neljä miljoonaa. "Terrorismi ei voi horjuttaa tasavallan perusteita", mukana marssinut Ludovic Boumbas sanoi.

Ulkomaat
 
Eric Gaillard Reuters
Puolitoista miljoonaa ihmistä osallistui viime viikon terrori-iskujen uhrien muistoksi järjestettyyn suurmarssiin Pariisissa sunnuntaina. Noin kolmen kilometrin mittaista reittiä suojasi noin 2 200 turvallisuusjoukkojen jäsentä, joista 150 oli siviiliasuisia poliiseja.
Puolitoista miljoonaa ihmistä osallistui viime viikon terrori-iskujen uhrien muistoksi järjestettyyn suurmarssiin Pariisissa sunnuntaina. Noin kolmen kilometrin mittaista reittiä suojasi noin 2 200 turvallisuusjoukkojen jäsentä, joista 150 oli siviiliasuisia poliiseja. Kuva: Eric Gaillard Reuters

Ainakin 1,5 miljoonaa Pariisin keskustaan Place de Républiquelle kerääntynyttä ranskalaista lähetti sunnuntaina terveiset koko maailmalle ja erityisesti väkivaltaa mahdollisesti hautoville terroristeille: Pelottelulla ja väkivallalla Ranskaa ei voi nujertaa.

"Tulin tänne osoittaakseni, että terrorismi ei voi horjuttaa tasavallan perusteita, päinvastoin, uskon, että Ranska nousee tästä entistä vahvempana!" sanoi marssille osallistunut 38-vuotias kongolaistaustainen Ludovic Boumbas, 38.

Fakta

Pariisin historian suurimpia joukkotapahtumia

 26. elokuuta 1944: Noin miljoona juhli Champs-Elysées'llä Pariisin vapauttamista natsi-Saksan miehityksestä.

 Toukokuu 1968: sadattuhannet marssivat eri mielenosoituksissa, kun opiskelijamellakat ja suurlakko lamauttavat Pariisin.

 24. kesäkuuta 1984: Ainakin 850 000, ehkä yli 1,5 miljoonaa ihmistä osoitti mieltä yksityisopetuksen puolesta.

 12. heinäkuuta 1998: yli 1,5 miljoonaa juhli Champs-Elysées'llä, kun Ranska voitti jalkapallon MM-kultaa.

Solidaarisuuttaan ranskalaisille osoittivat myös noin 40 valtion päämiehet- ja naiset sekä ministerit. Käsikynkkää yhdessä rintamassa astelivat Ranskan presidentti François Hollande, Saksan liittokansleri Angela Merkel, palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keita. Suomea marssilla edusti pääministeri Alexander Stubb.

"Pariisi on tänään maailman pääkaupunki," marssia johtanut presidentti Hollande julisti.

Mielenosoituksiin osallistui eri puolilla Ranskaa jopa neljä miljoonaa ihmistä. Sisäministeriön mukaan näin suuri joukko ei ole koskaan ollut kaduilla yhtaikaa Ranskassa.

Radikaali-islamistit tappoivat viime viikolla kolmen päivän aikana 17 ihmistä, joukossa Ranskan tunnetuimpia pilapiirtäjiä, poliiseja ja neljä juutalaista.

Hyökkäykset ensin keskiviikkona satiirisen Charlie Hebdo -lehden toimitukseen ja kaksi päivää myöhemmin juutalaiseen kosher-ruokakauppaan olivat suora isku ranskalaisten vaalimia arvoja, sananvapautta ja demokratiaa, vastaan.

Suuri osa jättimielenilmaukseen osallistuneista ei sunnuntaina ottanut askeltakaan itse marssilla, sillä väenpaljous tukki suunnitellun reitin. Ihmiset seisoivat tuntien ajan tiiviissä sumpussa, mutta tunnelmaa se ei tuntunut haittaavan.

Ranskalaisten yhtenäisyyden tunnusmerkiksi nousseet Charlie-huudot raikuivat ja spontaanit taputukset vyöryivät aaltojen lailla yleisön seassa. Je suis Charlie -kylttien ja rintanappien lisäksi osallistujat kantoivat Ranskan vähemmistöjä puolustavia kylttejä. "Je suis musulman, pas terroriste" (olen muslimi, en terroristi), luki République-aukion patsaan päälle kavunneiden mielenosoittajien lakanassa.

Islamistien tekemien terrori-iskujen on pelätty lyövän kiilaa Ranskan muslimien ja muun väestön väliin. Siksi erittäin symbolisena pidetty sunnuntain marssi oli sitäkin tärkeämpi.

"Jos annamme pelolle periksi, terroristit ovat voittaneet", sanoi marssille osallistunut pariisilainen Fréderic Joublin.

Terrorismin uhka ei ole Ranskassa vielä ohi, presidentti Hollande on korostanut. Lauantaina maan hallitus päätti säilyttää terrorismiuhasta kertovan hälytystason korkeimmalla tasollaan.

Vaikka sunnuntain marssi oli kiistatta historiallinen yhtenäisyyden osoitus, nyt ranskalaisilla on edessään vaikea paluu arkeen. Ranska oli entuudestaan syvästi jakautunut talousvaikeuksien ja äärioikeiston kasvavan vaikutusvallan takia.

Marssille osallistunut 18-vuotias opiskelija Siloé Hermile oli kuitenkin optimistinen.

"Helppoa se ei tule olemaan, mutta uskon, että löydämme tavan ylläpitää nyt virinnyttä keskustelua", Hermile sanoi.

Moni kuitenkin pelkää, ettei iskujen jälkeen virinneestä yhtenäisyyden tunteesta ole vastustamaan jo alkanutta politikointia ja keskinäistä syyttelyä.

"Yhtenäisyys ei kestä, se on päivänselvää", sanoi 70-vuotias Denys Azan.

Sosialisteja viime vaaleissa äänestäneen Azanin mukaan vasemmistopuolueet tekivät virheen estäessään äärioikeiston Kansallista rintamaa osallistumasta marssille.

"Se edustaa neljännestä väestöstä", Azan huomautti.

EU-maiden sisäministerit kokoontuivat sunnuntaina hätäistuntoon ja vaativat unionin ulkorajojen vahvistamista, jotta Syyriassa ja Irakissa taistelemassa olleiden jihadistien paluu Eurooppaan voidaan estää. Ministerit keskustelivat myös lentomatkustajatietojen laajemmasta jakamisesta, uutistoimistot kertoivat.

Viranomaisilla pitää olla keinot torjua terrorismia, mutta ylilyöntejä on varottava, korosti aiemmin päivällä toimittajille puhunut pääministeri Stubb.

"Avointa yhteiskuntaa pitää puolustaa avoimuudella. Olisi väärä signaali sulkeutua ja rakentaa uusia muureja Euroopan sisällä", Stubb sanoi.

Maria Pleškova
Sunnuntaina Pariisin-marssille osallistuneen Fréderic Joublinin julisteessa oli terroristihyökkäysten myötä tunnetuksi tullut iskulause "Minä olen Charlie".
Sunnuntaina Pariisin-marssille osallistuneen Fréderic Joublinin julisteessa oli terroristihyökkäysten myötä tunnetuksi tullut iskulause "Minä olen Charlie".
Philippe Wojazer Reuters
Useat poliittiset johtajat osallistuivat mielenosoitukseen sunnuntaina Pariisissa ilmaistakseen solidaarisuuttaan Ranskalle. Ranskan presidentin François Hollanden (kesk.) käsipuolessa kulkivat Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vas.), Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keïta, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.
Useat poliittiset johtajat osallistuivat mielenosoitukseen sunnuntaina Pariisissa ilmaistakseen solidaarisuuttaan Ranskalle. Ranskan presidentin François Hollanden (kesk.) käsipuolessa kulkivat Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu (vas.), Malin presidentti Ibrahim Boubacar Keïta, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat