Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pariisiin matkusti monenlaista marssijaa

Ulkomaat
 
Jussi Niemeläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Kun mielenosoitus on tarpeeksi iso, kaikki eivät enää osoita mieltään ihan samasta asiasta.

Näin kävi myös sunnuntaina Pariisissa, jossa 1,5 miljoonaa ranskalaista marssi terrorismia vastaan rinnallaan yli 40 maan johtaja tai ministeri.

On vaikea uskoa, että esimerkiksi Bahrainin ulkoministeri, sheikki Khaled ben Ahmed Al Khalifa ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov olivat marssimassa sananvapauden puolesta tai Qatarin sheikki Mohamed Ben Hamad Ben Khalifa Al Thani ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán puolustamassa oikeutta poliittiseen satiiriin, toisin kuin monet tavalliset ranskalaiset.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö ehtikin ihmetellä, miten satiirilehti Charlie Hebdon surmattuja toimittajia kunnioittaneeseen marssiin sai osallistua esimerkiksi toimittajia vangitsevan Egyptin edustaja.

On kuitenkin hankala alkaa rajata osallistujia terrorismin uhreja kunnioittavaan tilaisuuteen. Eivätkä Ranskankaan iskuissa murhatut 17 ihmistä kaikki kuolleet satiirilehteen tehdyssä iskussa. Toinen isku tehtiin selvästi juutalaisia vastaan. Osa tavallisistakin ihmistä oli vain vastustamassa terrorismia.

Erityisen hankalaa rajaaminen on viikolla, jolloin ääri-islamistinen Boko Haram -liike surmasi Nigeriassa jopa 2 000 ihmistä. Pariisin ensimmäisen iskun kanssa samana päivänä ääri-islamistien iskussa Jemenissä kuoli 35 ihmistä.

Jos haluaa olla oikein hyväntahtoinen, voi ajatella Pariisin sunnuntaisessa marssissa kunnioitetun myös heitä. Tai viime kuussa Pakistanissa surmattua yli 130 koululaista. Heidän puolestaanhan ei ole marsseja aiemmin järjestetty.

Tosin tuskin moni käsikynkkää johtajariveissä kulkenut heitä ajatteli.

Järjestöt olivat silti oikeassa kiinnittäessään huomiota listaan Pariisissa marssineista johtajista. On suuri vaara, että osa heistä käyttää tilannetta poliittisesti hyväkseen.

Terrorismin torjunnan nimissä moni maa jo nyt pidättää, kiduttaa tai tappaa poliittista oppositiota. Osa pidätyksistä on oikeita, ja niillä saadaan estettyä terrori-iskuja, mutta epäiltyjen on vaikea puolustautua, jos kotimaa ei ole oikeusvaltio.

Ollaan peruskysymysten äärellä. Suljemmeko me eurooppalaiset taas silmämme hiukan tiiviimmin "kumppaniemme" rumilta toimilta?

Jussi Niemeläinen jussi.niemelainen@hs.fi
@JNiemelainen
Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimituksen esimies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat