Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistanilaislapset palasivat kouluun terrori-iskun jälkeen

USA:n ulkoministeri John Kerry vieraili iskun kohteeksi joutuneella koululla

Ulkomaat
 
Hasham Ahmed AFP
Turvamies tarkisti pakistanilaiseen kouluun saapuneiden laukut opintojen jälleen käynnistyessä maanantaina.
Turvamies tarkisti pakistanilaiseen kouluun saapuneiden laukut opintojen jälleen käynnistyessä maanantaina. Kuva: Hasham Ahmed AFP

Koulut avautuivat Pakistanissa maanantaina ensimmäistä kertaa joulukuun tuhoisan terroristi-iskun jälkeen.

Pakistanin Taleban-järjestön taistelijat hyökkäsivät 16. joulukuuta kouluun Peshawarissa. Iskussa kuoli 150 ihmistä, joista 134 oli lapsia. Juuri tässä hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa koulussa opintojen aloittaminen oli tunteikkainta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan koulu on ehditty korjata ja maalata vasta osittain.

Esimerkiksi koulun auditorio, jossa suurin osa uhreista tapettiin, oli maanantaina vielä kiinni. Hyökkäyksen aikaan auditoriossa olleelle 16-vuotiaalle Shahrukh Khanille kouluun palaaminen oli vaikeaa. Häntä oli ammuttu molempiin jalkoihin, mutta Khan oli selvinnyt hyökkäyksestä esittämällä kuollutta.

"Menetin 30 ystävääni. Miten voin istua tyhjässä luokassa ja katsoa heidän tyhjiä penkkejään?" Khan totesi uutistoimisto AFP:lle.

Pakistanilaislasten talvilomaa pidennettiin iskun vuoksi. Viranomaiset vakuuttivat parantaneensa loman aikana koulujen turvallisuutta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Peshawarin julkisten koulurakennusten ympärille oli rakennettu aitoja. Sadat vapaaehtoiset vahtivat kouluja.

Kouluiskun jälkeen Pakistan vannoi käyvänsä terroristien kimppuun entistä kovemmalla tarmolla. Heti iskun jälkeen maa alkoi toteuttaa kuolemantuomioita terrorismiin liittyvissä rikoksissa. Pakistanissa on voimassa kuolemantuomio, mutta tuomioita ei ole pantu käytäntöön vuoden 2008 jälkeen. Pakistan ilmoitti myös perustavansa sotilastuomioistuimia käsittelemään terrorismitapauksia.

Pakistania on syytetty valikoivasta asenteesta aseryhmiä vastaan. Maa aloitti kesällä sotilasoperaation Pakistanin Talebania vastaan Pohjois-Waziristanin heimoalueella.

Arvostelijoiden mukaan Pakistan suosii niitä ryhmiä, joista sillä on hyötyä. Esimerkiksi Pakistanin Talebaneista erillinen järjestö Afganistanin Taleban on toiminut Pakistanin heimoalueilla. Pakistan kiistää syytökset.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry saapui maanantaina Pakistaniin. Kerryn oli tarkoitus käydä matkansa aikana vierailulla hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa koulussa Peshawarissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat