Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n reportaasi Marseillesta

Marseillen köyhissä kortteleissa kaikki eivät usko terrori-iskuun – "Se on elokuvakäsikirjoitus!"

Pariisin veriteot olivat isku Ranskan perustuksiin. Erilaisten todellisuuksien tilkkutäkki, satamakaupunki Marseille on otollinen paikka pohtia, millaisesta yhteiskunnallisesta tilanteesta Ranskaa järisyttäneet rikokset kumpusivat.

Ulkomaat
 
Miten Ranska muuttuu terrori-iskujen jälkeen?
Miten Ranska muuttuu terrori-iskujen jälkeen?
Ranska järkyttyi viime viikolla Pariisin terrori-iskuista, jotka olivat monen mielestä hyökkäys koko valtion keskeisimpiä arvoja vastaan. HS kysyi monikulttuurisessa Marseillessa, mitä seurauksia ranskalaiset uskovat terrori-iskuilla olevan maalleen. Kysymykseen vastasi juutalaisjärjestön edustaja, elokuvateatterin johtaja, imaami, äärioikeistolaispuolueen poliitikko, pilapiirtäjä ja lukiolainen. Kuvaus ja leikkaus Sami Kero HS, toimittaja Minna Nalbantoglu HS

Näkymätön rintamalinja kulkee keskellä Boulevard Nationalia Pohjois-Marseillessa, lähellä satamaa.

Tien toisella puolella on tiukasta islamin tulkinnastaan tunnettu Sounna-moskeija, jonne uskovaiset kulkevat perjantairukoukseen. Toisella puolella seisoo poliiseja yllään paksut luotiliivit.

Moskeijan edessä vartioi valkoiseen djellaba-kaapuun ja nyppyyntyneeseen villatakkiin pukeutunut mies, joka ei ole juttutuulella. Eikä ole muukaan moskeijan väki, hän vakuuttaa.

"Vääristelette vain asioita", partasuu sanoo ja antaa ymmärtää, että on aika poistua.

Pian perään saapuvat poliisit tien toiselta puolelta, yhtä kivikasvoisina. Hekin haluavat tietää, mitä asiaa toimittajilla on tänne.

Poliisi, joka ei kerro nimeään, sanoo virkavallan olevan paikalla joka perjantai estääkseen rukoilijoiden levittäytymisen tielle. Rintapielessä videokamera nauhoittaa keskustelua. Poliisin mukaan uskovaiset ovat aiemmin yrittäneet rukoilla tiellä ja estää läpikulkua.

Tunnelma on jännittynyt, vastakkainasettelu lähes käsin kosketeltava.

Marseillen köyhässä 15. kaupunginosassa notkuvat Cheikh (vasemmalla) ja François eivät usko, että Pariisissa tapahtui mitään terrori-iskuja. Heidän mukaansa kaikki on lavastusta.
Marseillen köyhässä 15. kaupunginosassa notkuvat Cheikh (vasemmalla) ja François eivät usko, että Pariisissa tapahtui mitään terrori-iskuja. Heidän mukaansa kaikki on lavastusta.

Tämän jutun voisi aloittaa toisellakin tavalla. Vaikkapa näin:

"Marseille on ollut vuosituhansia ihmisten sekoitus", sanoo algerialaistaustainen Moktar Senouci ihmistungoksen keskellä Estaquen kulttuuritalossa. Kivenheiton päässä kimmeltää Välimeri. Se on aina tuonut erilaisia ihmisiä Marseilleen.

Fakta

Marseille

 Ranskan toiseksi suurin kaupunki, väkiluku noin 860 000.

 Työttömyysaste 13 %

 Suhteellisessa köyhyydessä eläviä 25 % väestöstä.

 Rikollisten välienselvittelyissä kuoli 13 vuonna 2014.

 Välimeren suurin satama.

 Yksi Ranskan vanhimmista kaupungeista, jonka kreikkalaiset perustivat noin vuonna 600 ennen ajanlaskun alkua.

Marseilleen kuuluvassa Estaquen rantakylässä järjestettiin viime syksynä vuosittaiset pilapiirrosjuhlat, joiden vieraana oli myös pariisilaisen Charlie Hebdo -satiirilehden piirtäjä Tignous, oikealta nimeltään Bernard Verlhac.

Viime keskiviikkona hän kuoli lehtensä toimitukseen tehdyssä terrori-iskussa yhdessä neljän muun pilapiirtäjän kanssa. Tappajilla oli kytköksiä ääri-islamilaiseen Jemenin al-Qaidaan.

He ampuivat myös Ahmed Merabet'n, ranskalaisen poliisin, joka sattui olemaan muslimi.

Myöhemmin Pariisissa kuoli neljä juutalaista hyökkäyksessä košer-ruokakauppaan.

Nyt Estaquen kulttuurikeskuksessa on esillä Tignousin piirroksia. Niiden ympärille on kokoontunut marseillelaisia, joiden taustat ovat kirjavat. Käytännössä kaikki ovat kuitenkin heitä, joita Ranskassa sanotaan boboiksi: porvarillisia boheemeja.

Jos viime viikon tragedia alkaa myrkyttää eri ryhmien välisiä suhteita, Ranskan tasapaino on vaarassa järkkyä entisestään. Siellä on sekä Euroopan suurin muslimi- että juutalaisväestö.

Senouci ei usko, että ainakaan Marseillessa tätä tarvitsee pelätä.

"Lopulta rakkaus voittaa. Ja aurinko."

Kylläpä se paistaakin, vahvana ja kirkkaana, jopa tammikuussa. Pihalle plataanin alle kannetaan pahvipakkaus viiniä ja muovimukit. On apéron, lounasta edeltävän pikku lasillisen aika.

Tiukasta islamintulkinnastaan tunnetun Sounna-moskeijan väki ei ole juttutuulella.
Tiukasta islamintulkinnastaan tunnetun Sounna-moskeijan väki ei ole juttutuulella.

Molemmat kuvat, niin Sounna-moskeijan kireä tunnelma kuin Estaquen lämpökin, ovat yhtä totta.

Marseille on erilaisten todellisuuksien tilkkutäkki. Jopa Ranskan mittakaavassa se on poikkeuksellisen kirjava kaupunki.

Marseille on otollinen paikka pohtia, millaisesta yhteiskunnallisesta tilanteesta Ranskaa viime viikolla ravistellut verinen kaaos kumpusi ja mitä seurauksia sillä voi olla – mutta yhtä totuutta on turha kuvitella löytävänsä.

Marseillelaisista on epävirallisten arvioiden mukaan ainakin neljäsosa muslimeita. Suurella osalla on juuret Pohjois-Afrikassa tai Komoreilla, mutta maahanmuuttajiksi läheskään kaikkia ei voi sanoa: monet perheet ovat muuttaneet Ranskaan jo sukupolvi tai kaksi sitten.

Marseillessa asuu myös noin kymmenesosa Ranskan juutalaisista.

Kaupunki on kuuluisa rumista rikos- ja väkivaltatilastoistaan. Se on tunnettu myös siitä, että kun vuonna 2005 Pariisin ja monen muun ranskalaisen suurkaupungin lähiöitä ravistelivat rajut mellakat, Marseille pysyi rauhallisena. Kaupungissa ei ole varsinaisia lähiöitä, vaan köyhät alueet vuorottelevat kaupungin nielaisemien vauraampien kylämäisten kaupunginosien kanssa.

Monet sen asukkaat ovat ylpeitä "hyvästä yhteiselosta" eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien välillä.

BBC:n mukaan Marseillesta voi tulla ensimmäinen länsieurooppalainen kaupunki, jonka asukkaista valtaosa on islaminuskoisia.

Myös Marseillessa kymmenettuhannet ihmiset osoittivat viikonloppuna mieltään terrorismia vastaan. Mielenosoitukset tulkittiin osoitukseksi kansallisesta yhtenäisyydestä.
Myös Marseillessa kymmenettuhannet ihmiset osoittivat viikonloppuna mieltään terrorismia vastaan. Mielenosoitukset tulkittiin osoitukseksi kansallisesta yhtenäisyydestä.

Murhat Charlie Hebdon toimituksessa ja košer-marketissa sapatin alla järkyttivät Ranskaa kahdesta syystä. Ne olivat isku vapauden, veljeyden ja tasa-arvon nimiin vannovan valtion perustuksiin. Samalla ne olivat osoitus siitä, että nämä perustukset eivät ehkä olleetkaan niin vahvat kuin ranskalaiset ovat halunneet uskoa.

Tragedioiden jälkeen monet toivoivat, että niiden aiheuttama järkytys yhdistää maan. Media tulkitsi sunnuntain ennennäkemättömät mielenosoitukset kauniiksi osoitukseksi siitä, että kansa nousi yhdessä terroria vastaan.

Marseillen köyhistä kortteleista katsottuna matka yhtenäisyyteen näyttää kuitenkin toivottoman pitkältä.

Edes faktoista ei ole yhteisymmärrystä.

15. kaupunginosassa kourallinen miehiä tappaa aikaa aukiolla, joka on töhryjen peittämän kirkon edessä. Joku käärii kannabissätkää.

Täällä noin 40 prosenttia ihmisistä elää suhteellisessa köyhyydessä, saman verran on alle 25-vuotiaista työttömiä.

"Ai oletteko tekin Charlie?" miehet naureskelevat. Olen Charlie, je suis Charlie -aihetunnisteesta tuli solidaarisuuden symboli satiirilehden verilöylyn jälkeen.

Ruskeaan djellabaan pukeutunut Moustapha on vakuuttunut siitä, että mitään terrori-iskua lehteen ei tapahtunut eivätkä juutalaiset kuolleet ruokakaupassaan. Kaikki on vain valtaapitävien ja juutalaisten juonta, jota tehtävään valjastettu länsimedia syöttää.

"Se on elokuvakäsikirjoitus!" Moustapha sanoo.

"Tarkoituksena on vain lietsoa vihaa muslimeita vastaan."

Algerialaistaustainen Rayan Ibdela on tullut viettämään lauantai-iltaa Busserinen kaupunginosaan. Hän pelkää, että poliisi tulee entistä kovaotteisemmaksi Pariisin terrori-iskujen jälkeen. "He laittavat kaikki arabit samaan pussiin", hän sanoo. "FN kerää tästä pisteet."
Algerialaistaustainen Rayan Ibdela on tullut viettämään lauantai-iltaa Busserinen kaupunginosaan. Hän pelkää, että poliisi tulee entistä kovaotteisemmaksi Pariisin terrori-iskujen jälkeen. "He laittavat kaikki arabit samaan pussiin", hän sanoo. "FN kerää tästä pisteet."

Moustapha ei ole ainoa, joka uskoo internetin salajuoniin mieluummin kuin valtavirtamediaan. Taustaltaan italialais-algerialainen mies on syntynyt Ranskassa, mutta hänen luottamuksensa synnyinmaahansa on olematon.

Tavallaan se ei ole ihme.

"Ei meitä järkyttänyt se, mitä tapahtui Pariisissa", sanoo Yannis toisessa köyhässä kaupunginosassa, Busserinessa. Ilta hämärtää kerrostalojen välisellä pihalla, kissat etsivät ruokaa haisevista roskiksista. Jonkin alle livahtaa pulska rotta.

"Täällä tapahtuu vastaavaa koko ajan, olemme kasvaneet väkivallan keskellä."

Iso syy väkivaltaan on huumekauppa. Marseillessa on myös paljon laittomia aseita.

Kaupungissa kuoli virallisten tietojen mukaan viime vuoden aikana 13 ihmistä huumekauppiaiden välienselvittelyissä. Busserine ei ole alueista pahamaineisin, mutta sielläkin kuoli yksi.

Pariisin veritöiden paljastamat ongelmat liittyvät lähes kaikkien muiden paitsi äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman (FN) mielestä yksittäisiin rikollisiin eivätkä muslimeihin sinänsä. Terrorismin kitkemiseen tarvitaan poliiseja ja oikeusjärjestelmää.

Yksin ne eivät kuitenkaan riitä. Vieraantuneisuuden juuret ovat siinä yhteiskunnallisessa todellisuudessa, jossa osa Ranskan maahanmuuttajataustaisesta väestöstä elää.

Virallisen ideologiansa mukaan Ranska tarjoaa vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa kaikille kansalaisilleen ihonväriin ja uskontoon katsomatta.

Usein se tässä onnistuukin. Eihän vaikkapa Ahmed Merabet'tä hänen taustansa estänyt puolustamasta tasavallan arvoja aina kuolemaan asti.

Monin paikoin arki korulauseiden takana on kuitenkin karu.

"Marseillessa on kortteleita, joissa tasavalta ei ole enää olemassa lainkaan", sanoo Estaquessa elokuvateatteria johtava William Benedetto. Alhambra-niminen teatteri on ainoa elokuvateatteri koko Pohjois-Marseillessa, johon köyhimmät alueet kuuluvat.

Benedetto tuntee kovien kortteleiden lapset ja nuoret, sillä hänen teatterissaan käy vuosittain 8 000 alueen koululaista. Hän on nähnyt, miten todellisuudet ovat liukuneet yhä kauemmas toisistaan.

Tyhjyys on sana, jota Benedetto ja moni muu käyttää köyhien kortteleiden tilanteesta. Niiden asukkaat tuntevat elävänsä eristyksissä, ilman näköalaa paremmasta. He kokevat olevansa syrjittyjä, avuttomia, uhreja.

"Tämän tyhjyyden valtaa rikollisuus – ja uskonto."

Busserinessa asuvaa Bilhairat Moindjieta, 14, ärsytti, että kouluissa pidettiin torstaina hiljainen hetki Pariisissa kuolleiden muistoksi. "Ei Palestiinalle ole pidetty hiljaista hetkeä!"
Busserinessa asuvaa Bilhairat Moindjieta, 14, ärsytti, että kouluissa pidettiin torstaina hiljainen hetki Pariisissa kuolleiden muistoksi. "Ei Palestiinalle ole pidetty hiljaista hetkeä!"

Vaikka valtava enemmistö Marseillen muslimeista on maltillisia, islam vaikuttaa Benedetton mukaan saavan yhä enemmän sijaa varsinkin nuorten arjessa. Pahimmillaan tyhjyyden täyttävät ääri-islamilaiset väkivaltafantasiat – sellaiset, joiden seurauksena Pariisissa kuoli 17 ihmistä.

Huolta Ranskassa herättävät varsinkin ne noin 500 ihmistä, jotka ovat turvallisuusviranomaisten mukaan lähteneet sotimaan Lähi-itään muun muassa ääri-islamilaisen Isisin riveissä.

Marseillesta lähtijöitä ei tiedetä olevan. Ei heitä tunne Moustaphakaan.

"Emmekä halua tuntea", lisää hänen kaverinsa Samir.

Tiukkaa islamintulkintaa saarnaavan Sounna-moskeijan lisäksi Marseille on täynnä maltillisia moskeijoita ja Pariisin veritöistä syvästi järkyttyneitä imaameja – sellaisia kuin Busserinen Farid Amri.

"Minä uskon, että he olivat psykopaatteja. He eivät voi olla normaaleja ihmisiä", imaami Amri sanoo Pariisin iskujen tekijöistä.

"Mitä he tekivät, on täysin vastoin kaikkea sitä, mitä islam opettaa."

Hänen mielestään ääriajatuksia torjutaan parhaiten koulutuksella, opettamalla suvaitsevaista ja Ranskan yhteiskuntaan sopivaa islamintulkintaa nuorille. Sitä hän toivoo voivansa tehdä entistä paremmin, jos Busserinen uusi moskeija saadaan valmiiksi.

William Benedetton elokuvateatterissa on ollut viime päivinä katsojia niukanlaisesti. "Samaan aikaan on ollut meneillään ihan toinen filmi."
William Benedetton elokuvateatterissa on ollut viime päivinä katsojia niukanlaisesti. "Samaan aikaan on ollut meneillään ihan toinen filmi."

Kovempia ratkaisuja on tarjonnut äärioikeisto. Moni uskoo, että FN hyötyy Pariisin terrori-iskuista.

Ranskan poliittinen valtavirta on perinteisesti kammoksunut FN:ää tasavallan arvojen vastaisena. Sen entinen johtaja Jean-Marie Le Pen tunnetaan juutalaisvastaisista puheistaan.

Puolueen toimistossa Marseillen vauraalla eteläpuolella kaupunginosapormestari Stéphane Ravier uhkuu voitonriemua.

"Monet sanovat nyt, että kun [puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen ] varoitti meitä maahanmuuton seurauksista, selvästi hän oli oikeassa", hän sanoo.

"Kyse ei ollut islamofobiasta vaan poliittisesta analyysista."

Ravierilla on tiukka resepti siihen, mitä nyt on tehtävä: Maahanmuutto on lopetettava. Taisteluihin ulkomaille lähteneet on karkotettava. Poliisille on annettava lisää valtuuksia. Kuolemanrangaistus on palautettava.

"On tehtävä siivous!"

Viime viikon tragedioiden jälkeen Ranskassa moni tuntee, että maa on järissyt peruuttamattomasti, mikään ei ole kuin ennen.

Tyhjässä elokuvateatterissaan William Benedetto pelkää, että Ranskassa eri todellisuuksien väliin auenneet kuilut vain syvenevät.

"En pelkää uusia iskuja, vaan sitä, mitä tämä tragedia on nostanut esiin. Se, mikä minua eniten pelottaa, on että koko valtio alkaa murentua", hän sanoo.

"Pelkään, että nämä tapahtumat ovat vaikean, mustan ajan alku. Ehkä meidän on mentävä sen läpi, jotta syntyisimme uudelleen, mutta olen hieman huolissani."

Amélie Lefoulon tuli Youn-poikansa kanssa katsomaan keskiviikkona murhatun Tignousin pilapiirroksia Estaquen kulttuurikeskukseen. Hän otti lapset mukaan välittääkseen heille tärkeitä arvoja. "Ei ollut helppoa selittää lapsille sitä, mitä on tapahtunut."
Amélie Lefoulon tuli Youn-poikansa kanssa katsomaan keskiviikkona murhatun Tignousin pilapiirroksia Estaquen kulttuurikeskukseen. Hän otti lapset mukaan välittääkseen heille tärkeitä arvoja. "Ei ollut helppoa selittää lapsille sitä, mitä on tapahtunut."
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat