Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säpo: Venäjän vakoilu Ruotsissa hyvin laajaa

Turvallisuuspoliisin mukaan toiminta on yhteydessä varustautumiseen

Ulkomaat
 

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon pääjohtaja Anders Thornberg sanoo, että Venäjän Ruotsiin kohdistuva tiedustelutoiminta on laajempaa kuin yleisesti käsitetään. Thornberg kuvaili Ruotsiin kohdistuvaa tiedustelua tiistaina Sälenin konferenssissa.

"Suurin tiedustelu-uhka Ruotsia vastaan on Venäjä, ja Venäjän vakoilu Ruotsissa on kattavampaa kuin yleisesti tunnetaan", hän sanoi.

Thornbergin mukaan noin kymmenen maata harjoittaa laitonta tiedustelua Ruotsissa ja Ruotsia vastaan. Maat keräävät tietoa Ruotsin politiikasta, EU-yhteistyöstä, tekniikasta, tieteestä, puolustuksesta tai pakolaisista. Lisäksi on valtiollisia toimijoita, jotka koettavat vaikuttaa poliittiseen päätökseen.

"He myös ostavat ruotsalaisia yrityksiä, jotta he saisivat haltuunsa tietoa ja teknologiaa", Thornberg sanoi.

Thornberg kuvaili lähemmin Venäjän sotilastiedustelun GRU:n toimintaa Ruotsissa.

"Huomaamme nyt kuten tavallisesti, että GRU:n toiminta Ruotsissa on suorassa yhteydessä Venäjän varustautumiseen. He muun muassa ostavat kalustoa, joka on vientirajoitusten alaista tai salaista. Tarkoituksena on kasvattaa Venäjän asevoimien teknisiä kykyjä."

Thornbergin mukaan joitakin yrityksiä hankkia vientiluvan vaativia tuotteita on viime aikoina saatu torjuttua.

"Kuten kaikki tiedusteluorganisaatiot, he yrittävät myös värvätä agentteja, tehdä tietomurtoja ja harjoittaa signaalitiedustelua."

Jo viime keväänä Säpo kertoi, että Venäjä on kasvattanut tiedustelutoimintaansa Ukrainan kriisin yhteydessä. Thornberg nimesi lisäksi Kiinan ja Iranin maina, jotka vakoilevat eniten Ruotsissa.

Elina Kervinen HS
Sälen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat