Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikatie lihaskimpuksi houkuttelee kärsimättömiä Britanniassa

Britanniassa ulkonäköpaineet ovat kovat, ja anabolisten steroidien takavarikot ovat kasvussa

Ulkomaat
 
Mark Earthy
Kuntosalin hoitajana toimiva Brian Joseph uskoo, että verkossa kauniita ja komeita kuuluisuuksia tuijottavat nuoret saavat turhia ulkonäköpaineita: "Televisiossakaan ei näe enää tavallisennäköisiä ihmisiä."
Kuntosalin hoitajana toimiva Brian Joseph uskoo, että verkossa kauniita ja komeita kuuluisuuksia tuijottavat nuoret saavat turhia ulkonäköpaineita: "Televisiossakaan ei näe enää tavallisennäköisiä ihmisiä." Kuva: Mark Earthy

Kaverukset Jay Sareen, 22, ja Hapz Malhotra, 22, sopisivat hyvin miesmalleiksi. Kummankin kapoisella varrella vaatteet istuvat kuin valetut.

Ulkonäkö ja hyvä kunto ovatkin heille tärkeitä. Britannian nuoret aikuiset elävät isojen ulkonäköpaineiden alla.

Fakta

Tullin haaviin jäi pari miljoonaa annosta steroideja

 Englannissa ja Walesissa takavarikoitiin kymmenen kuukauden jaksolla 2013–14 noin 2,5 miljoonaa annosta anabolisia steroideja.

 Edellisjaksoon verrattuna takavarikoitujen annosten lukumäärä lisääntyi 70 prosentilla, kertovat Britannian sisäministeriön luvut.

 Steroiditakavarikkojen määrä kasvoi samalla ajanjaksolla 35 prosentilla.

 Yli 90 prosenttia takavarikoista tehdään tullissa.

 Anaboliset steroidit kuuluvat Britanniassa C-luokan huumeisiin.

 Steroidien hallussapito omaan käyttöön on sallittu mutta myynti ja välitys muille ovat rikollista.

"On parempi olla kovassa iskussa", Sareen sanoo.

Nuoret miehet odottavat lontoolaisella punttisalilla, että Malhotran jäsenhakemus menisi läpi. Sareen on ollut jäsen jo vuoden ajan. Kumpikin on kokeillut myös muita kuntosaleja.

Kuinka tärkeää on saada isot lihakset?

Miehet vilkaisevat toisiaan ja naurahtavat. Lihaksien suuruus ei ole kuulemma pääasia. Kokonaisuus ja tyyli ratkaisevat.

"Kuka tahansa saa isot muskelit kolmessa kuukaudessa, jos nappaa oikeita aineita", Sareen kertoo.

Hän kertoo nähneensä monta kertaa, kuinka kuntosalien muskelikimput ruiskuttavat suoneen anabolisia steroideja. Itse hän ei ole kokeillut – eikä halua. Varoittavia esimerkkejä on liikaa:

"Yksikin aloitti steroidien käytön 19-vuotiaana ja paisui isoksi. Kun hän lopetti, katosivat lihakset ja iho roikkui kuin säkki."

Britannian rajoilla anabolisten steroidien takavarikot ovat lisääntyneet selvästi.

Sisäministeriön lukujen mukaan takavarikoituja annoksia kertyi vajaan vuoden aikana 2,5 miljoonaa. Lisäystä edellisjaksoon verrattuna on miljoona annosta.

On kuitenkin vaikea arvioida, kuinka moni rakentaa lihasmassaansa steroidien avulla.

Terveysministeriön alainen elin arvioi 2013, että 16–59-vuotiaita käyttäjiä oli Englannissa ja Walesissa noin 59 000. Samaan aikaan brittiviestimet uskovat, että steroidien käyttäjiä on moninkertaisesti enemmän. Sky uutisoi vuodenvaihteessa, että jopa miljoona brittiä on saattanut kokeilla steroideja.

Steroidien ottaminen suoraan suoneen on yleisempää kuin suun kautta nauttiminen. Tämä näkyy ruiskunvaihtopisteissä, joissa käy kehonrakentajia jo enemmän kuin varsinaisia narkomaaneja.

Kuntosalin hoitajana toisaalla Lontoossa toimiva Brian Joseph, 49, tunnistaa helposti steroidin käyttäjän, jos sellaisen näkee:

"Lihakset kasvavat huomiota herättävän nopeasti, ja käyttäjän mielialanvaihtelut ovat jyrkät."

Joseph on nähnyt salilla, kuinka ulkonäköpaineet saavat vallan, ja kärsimättömät valitsevat oikotien tullakseen lihaskimpuiksi. Hän kuitenkin uskoo, että nyt ollaan menossa entistä terveellisempään suuntaan.

"Uusi ihanne on atleettinen vartalo. Miehet eivät enää halua olla massiivisia, eivätkä naiset superlaihoja."

Josephin oma tausta on kickboxingissa eli potkunyrkkeilyssä. Siinä tarvitaan tekniikkaa ja mielenhallintaa lihaksiakin enemmän.

"Kuntosalilla on jopa eduksi, että en ole liian lihaksikas. Niin nais- kuin miesasiakkaatkin kokevat liian massiiviset ohjaajat uhkaaviksi", Joseph kertoo.

Kolmannella kuntosalilla Länsi-Lontoossa Vaibhav Khandge, 27, on juuri lopettanut puntinnoston. Hän käy salilla kuusi kertaa viikossa.

"Istun päivät tietokoneen ääressä, joten tarvitsen treeniä", hän kertoo. Lihaksia hän ei kuulemma kaipaa lisää. Nykyiset riittävät hyvin.

Khandge ei ole itse nähnyt steroidien käyttöä, mutta hän on kuullut salilla puhuttavan niistä usein. Kukaan ei ole kuitenkaan tullut tarjoamaan.

"Nuoret miehet haluavat isoiksi nopeasti", hän kuittaa.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat