Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinin hallintokortteleissa rasismi tuomitaan entistä kovasanaisemmin

Ulkomaat
 
Hannibal Hanschke Reuters
Brandenburgin portille Berliiniin tiistaina kokoontuneet ihmiset nostivat ilmaan kylttejä, joissa luki saksaksi "Vapauden puolesta".
Brandenburgin portille Berliiniin tiistaina kokoontuneet ihmiset nostivat ilmaan kylttejä, joissa luki saksaksi "Vapauden puolesta". Kuva: Hannibal Hanschke Reuters

Värjöttelin Dresdenin keskustan pääkadulla maanantai-iltana kello kahdeksan, ja korvissa soi.

Leveän kadun keskellä marssi pääosin mustiin takkeihin ja pipoihin sonnustautunut pitkä ihmisjono, joka puhkesi välillä huutamaan "Me olemme kansa". Siitä huolimatta, että järjestäjät toivoivat hiljaista marssia.

Huuto kaikui ja voimistui kahden ostoskeskuksen seinistä. Marssijat olivat pegidalaisia, jotka vastustavat muun muassa islamia.

Katua reunusti toinen ihmisnauha, nimittäin mellakkavarusteissa olevien poliisien ketju. Heidän takanaan seisoi suuri, värikkäämpi joukko; Pegidan vastamielenosoittajat.

Näiden kahden ryhmän välissä ammotti syvä kuilu. Vastamielenosoittajat huusivat: "Re-fu-gees are welcome here" (pakolaiset ovat tervetulleita tänne). Marssijat buuasivat ja vastasivat: "Haut ab – menkää pois!"

Nuori nainen vastamielenosoittajien rivissä, Anne Geissler, 19, ihmetteli pegidalaisia. "He eivät varmasti ymmärrä, miksi pakolaiset lähtevät kodeistaan ja millaisissa tilanteissa."

Viimeistään maanantai-iltana kävi ilmi, että islamia vastustava Pegida-ilmiö jyllää nimenomaan Saksin osavaltion pääkaupungissa Dresdenissä ja sitä ympäröivässä itäisessä Saksissa. Pegida-mielenosoitukseen osallistui Dresdenissä poliisin mukaan noin 25 000 ihmistä ja vastamielenosoittajia noin 7 000.

Runsaan sadan kilometrin päässä Leipzigissa asetelma oli juuri päinvastainen. Siellä vastamielensoittajien 30 000 hengen joukko esti Pegidan leipzigilaisen sisarmielenosoituksen etenemisen.

Muissa Saksan kaupungeissa, Berliinissä, Münchenissä ja Kölnissä vastamielenosoittajia oli poliisin ilmoittamien lukujen mukaan yhteensä lähes satatuhatta.

Minkä takia islamia, turvapaikanhakijoita ja päättäjiä halveksuva liike on syntynyt ja voi hyvin juuri Dresdenissä, kysyy moni.

Alueella on vähän ulkomaalaisia ja paljon politiikkaan pettyneitä.

Pegidan joukossa on eläkeikää lähestyviä pariskuntia, mutta siellä on poliisin arvion mukaan myös viitisensataa Dynamo Dresdenin jalkapallohuligaania ja vaikeasti arvioitava määrä uusnatseja. Saksin osavaltiovaaleissa 4,9 prosenttia ihmisistä äänesti syksyllä uusnatsipuolue NPD:tä.

Suuri osa marssijoista ei ole pelkästään islamia vastustamassa. He eivät innostu Pegidan vetäjien muotoilemista poliittisista kannanotoista.

He innostuvat, kun järjestäjät pilkkaavat valtaapitäviä nimeltä. He innostuvat, kun he saavat buuata yhdessä. Heistä moni sanoo pettyneensä perin juurin poliitikkoihin.

Vuorokausi Pegidan ja sen vastustajien mielenosoitusten jälkeen Saksan politiikan kärkikaarti liittokansleri Angela Merkel, varakansleri ja SPD:n puheenjohtaja Sigmar Gabriel, liittopresidentti Joachim Gauck ja ylipormestari Michael Müller sekä monet muut osallistuivat Berliinissä Saksan muslimien keskusneuvoston koolle kutsumaan mielenilmaukseen.

Brandenburgin portille oli tullut yli 3 000 ihmistä, ja mielenosoitus näytettiin suorana televisiosta.

Liittopresidentti Gauck puhui kaikkien uskontojen edustajien keskellä ja sanoi: "Me kaikki olemme Saksa."

Kenellekään dresdeniläiselle Pegida-marssijalle ei varmasti jäänyt epäselväksi, mitä mieltä Berliinin hallintokortteleissa heistä ollaan.

Viikon kuluessa monen saksalaispoliitikon sanan säilä rasismia vastaan on teroittunut selvästi. Pariisin tapahtumat ovat sitä teroittaneet.

Talven 2015 maanantait näyttävät pian, millaiseksi pegidalaisten ja avoimen yhteiskunnan puolustajien yhteenotosta Saksassa muodostuu.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat