Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diktaattorin hirmuvallalta pelastunut Libya repesi kahtia

Vuoden 2011 vallankumous on johtanut väkivaltaiseen valtataisteluun ja kilpaileviin valtionhallintoihin, joita on ollut vaikea saada samaan pöytään

Ulkomaat
 
Hani Amara / Reuters
Zintanin prikaattien sotilas tarkkaili Tripolissa räjäytetystä polttoainevarastosta nousevaa savupilveä2. elokuuta. Zintanin prikaatit taistelevat kansainvälisesti tunnustetun Tobrukin-hallinnon rinnalla
Zintanin prikaattien sotilas tarkkaili Tripolissa räjäytetystä polttoainevarastosta nousevaa savupilveä2. elokuuta. Zintanin prikaatit taistelevat kansainvälisesti tunnustetun Tobrukin-hallinnon rinnalla Kuva: Hani Amara / Reuters

Libya pelastettiin diktaattorin hirmuvallalta runsaat kolme vuotta sitten. Nyt Libya on sekaisin pahemmin kuin koskaan.

Kaksi kilpailevaa valtionhallintoa pitää itseään ainoana oikeana. Niistä kansainvälisesti tunnustettu tappaa eurooppalaisia merimiehiä hävittäjäiskuin.

Valtion romahtaminen on avannut rajat siirtolaisille, joita saapuu Libyan läpi ja Välimeren yli Eurooppaan ennätysvauhtia.

Kuopion kokoinen Darnan kaupunki on kammotun Isisin hallussa, vaikka terrorijärjestön päätoimialueelle Syyriaan ja Irakiin on toistatuhatta kilometriä.

Ismail Zitouny Reuters
Libyaa johtanut Muammar Gaddafi osallistui profeetta Muhammedin syntymäpäivän seremoniaan 13. helmikuuta 2011 Tripolissa. Hänet syöstiin vallasta saman vuoden elokuussa.
Libyaa johtanut Muammar Gaddafi osallistui profeetta Muhammedin syntymäpäivän seremoniaan 13. helmikuuta 2011 Tripolissa. Hänet syöstiin vallasta saman vuoden elokuussa.

Sotilasliitto Naton johtama operaatio auttoi kapinallisia kaatamaan yli 40 vuotta hallinneen Muammar Gaddafin vuonna 2011. Tällä kertaa kumpikaan osapuoli ei toivo länsimaiden puuttuvan peliin sotilaallisesti.

"Kilpailevat hallinnot ovat poliittisesti tasavahvoja vastustajia. Kumpikaan ei ole väestön enemmistön mielestä toista laillisempi. Tilanne on aika sama sotilaallisesti, eivätkä rintamalinjat ole muuttuneet viime aikoina merkittävästi", sanoo Libyaa seurannut tutkija Wolfgang Mühlberger Ulkopoliittisesta instituutista.

Kansainväliseen rauhanturvaoperaatioon ei löydy paljon tahtoa myöskään Libyan ulkopuolelta. Sellainen ei ratkaisisi avainasiaa eli kysymystä reilusta vallanjaosta.

Kilpailevien hallintojen ja asejoukkojen edustajien on määrä neuvotella Genevessä tänään keskiviikkona. Aiemmin neuvotteluyritykset ovat tyssänneet siihen, etteivät osapuolet tunnusta toisiaan lainkaan.

Vuoropuhelu lakkasi täysin marraskuussa, kun Libyan perustuslakituomioistuin totesi kesällä vaaleilla valitun mutta pääkaupungista ulos ajetun parlamentin laittomaksi. Paenneet parlamenttiedustajat väittävät, että kapinahallinto Tripolissa sai haluamansa päätöksen painamalla aseen tuomarin ohimolle.

Tobrukin kaupunkiin siirtynyttä, kansainvälisesti tunnustettua hallintoa puolustavat asejoukot, jotka ovat pääosin maallistuneempia ja liberaalimpia kuin Tripolin kapinahallintoa puolustavat islamistisemmat joukot. Konfliktin leimaaminen islamistien ja maallistuneiden väliseksi kuitenkin yksinkertaistaa kuviota, sillä kummallakin puolella on uskonnollisempia ja maltillisempia joukkoja.

Kummankin rivit koostuvat heimoihin pohjautuvista ryhmittymistä, mikä tekee kokonaiskuvasta vaikeasti hahmotettavan. Valtio on perinteisesti rahoittanut monia itsenäisiä asejoukkoja, jotta ne eivät nousisi uhmaamaan valtiota.

"Gaddafi peluutti eri kansanryhmiä toisiaan vastaan, ja ne ovat tottuneet kilpailemaan siitä, kuka saa valtiolta eniten. Tuaregit ja muut berberit, afrikkalaisheimot etelässä ja arabit ympäri maata olivat kaikki osa tätä peliä. Vallankumous sai heidät yhdistymään Gaddafia vastaan, mutta kaksi uutta liittoumaa ovat kovin epäyhtenäisiä ja hauraita. Jos toinen niistä onnistuu valtaamaan koko maan, liittouman sisälle voi syntyä uusia jakolinjoja", Mühlberger sanoo.

Khalifa Haftar
Khalifa Haftar

Esimerkiksi eläkeläiskenraali Khalifa Haftarin kokoamia joukkoja syytettiin viime keväänä vallankaappausyrityksestä, mutta nykyään ne taistelevat Tobrukin-hallinnon puolesta. Islamistijoukoista esimerkiksi Bengasiin keskittynyt Ansar al-Sharia on ääriliike, joka ei suostu yhteistyöhön edes islamistisemman hallinnon kanssa.

Oma lukunsa on sadantuhannen asukkaan Darna, joka julistautui lokakuussa osaksi Isis-järjestön Islamilaista valtiota. Darnassa on paljon libyalaisia, jotka ovat käyneet taistelemassa Isisin riveissä Irakissa tai Syyriassa.

"Isis tunnetaan erityisen väkivaltaisena, mutta jos katsoo Ansar al-Shariaa ja muita Libyan ääriryhmiä ja miten ne ovat aiemmin hallinneet Darnaa, Isisin hallinta voi tuskin olla paljon pahempaa. Ero on lähinnä järjestön nimessä. En näe Isisin läsnäoloa merkittävänä kokonaiskuvan kannalta vaan jälleen uutena askeleena väärään suuntaan", Mühlberger sanoo.

Tammikuun alussa kreikkalainen ja romanialainen merimies kuolivat Darnan edustalla, kun Tobrukin-hallinto pommitti kreikkalaista säiliöalusta, joka ei suostunut tarkastettavaksi. Iskun perusteena olivat epäilyt laivalla Darnaan kuljetettavista islamistitaistelijoista.

Egypti ja Arabiemiraatit ovat tukeneet Tobrukin-hallintoa ilmaiskuilla islamisteja vastaan. Tripolin-hallinnon tukijoita ovat olleet ainakin Qatar ja Turkki.

"Libyassa on huhuttu, että Tobrukin-hallintoa puolustavat joukot olisivat saaneet neljä hävittäjälentokonetta Venäjältä. Se rikkoisi asevientikieltoa. Tiedot ovat kuitenkin vahvistamattomia", Mühlberger sanoo.

Libyan kaaoksen varoittava esimerkki on todennäköisesti osasyy sille, että Venäjä on kerta toisensa jälkeen estänyt YK:n turvallisuusneuvoston yritykset puuttua Syyrian sisällissotaan.

Maaliskuussa 2011 neuvoston pysyvistä jäsenistä Venäjä ja Kiina äänestivät tyhjää, kun YK hyväksyi muiden maiden äänillä ilmatilan sulkemisen ja ilmaiskut Libyassa.

Operaatioon osallistuneet länsimaat Ruotsia ja Tanskaa myöten eivät arvanneet, että siitä vasta alkoi Libyan alamäki, johon kellään ei ole ratkaisua.

OIKAISU 16.1.2015: Jutussa laskettiin Saksa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten joukkoon. Saksa ei ole neuvoston pysyvä jäsen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat