Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapset ovat osa järkyttynyttä Ranskaa: Kuinka isän käy, kun ulkona on tappajia?

Ranskassa aikuiset joutuvat miettimään, miten terrori-iskusta kannattaa kertoa lapsille

Ulkomaat
 
Maria Pleškova
Tytärtään koulusta hakeva muslimiäiti Nihal Briki on korostanut lapselleen, ettei Ranskan tapahtumissa ole kyse uskonnosta.
Tytärtään koulusta hakeva muslimiäiti Nihal Briki on korostanut lapselleen, ettei Ranskan tapahtumissa ole kyse uskonnosta. Kuva: Maria Pleškova

Kun konetuliaseita kantavat poliisit viime viikolla asettuivat Le Libération -lehden toimituksen eteen Pariisissa, Nihal Brikin 6-vuotias tytär kysyi, tulivatko poliisit hakemaan pahiksia.

"Ei, he tulivat suojelemaan hyviä ihmisiä", Briki selitti tyttärelle, jonka koulu on samalla kadulla, Rue Béranger'llä, kuin lehti. Siellä työskentelevät nyt viime viikolla terrori-iskun kohteeksi joutuneen Charlie Hebdo -lehden toimittajat, joille Le Libération tarjosi uudet tilat.

Artikkeliin liittyvät

Kun isä lähti töihin tavalliseen tapaan pyörällä, tytär kysyi, kuinka isälle nyt käy, kun ulkona liikkuu tappajia.

"Ei, tappajat on nyt pysäytetty, he eivät enää voi tehdä pahaa", Briki selitti jälleen.

Ranskalaiset ovat Pariisin alueella viime viikolla tehtyjen terrori-iskujen jälkeen joutuneet miettimään, mitä ja miten paljon lapsille pitää murhenäytelmää selittää.

Miten selittää pienelle lapselle, että kolme miestä tappoi 17 heille täysin tuntematonta ihmistä? Tai se, että hyökkääjät olivat islamisteja ja osa tapetuista juutalaisia?

Tai se, että edes omat vanhemmat eivät enää saa tulla hakemaan lapsia koulun sisältä vaan heidän pitää odottaa pihalla, kuten monissa pariisilaisissa kouluissa nyt.

Ikä tietenkin ratkaisee. Ihan pienet on hyvä pitää uutispimennossa ja teini-ikäiset löytävät uutisen joka tapauksessa itse. Mutta entä siinä välissä olevat?

"Minusta pitää mennä lapsen ehdoilla. Jos lapsi kysyy, hänelle pitää vastata", sanoo kärryjä työntävä Catherine Galloway Pariisin 9. kaupunginosassa sijaitsevassa puistossa. Vanhempi lapsista, nelivuotias, on nyt koulussa. "Silloinkin pitää vastata vain siihen, mitä lapsi kysyy, ei enempään. Ei kannata lähteä selittämään asioita, joita lapsi ei osaa kysyä", Pariisissa 12 vuotta asunut Galloway sanoo.

Samoilla linjoilla tuntuvat olevan monet muutkin HS:n haastattelemat vanhemmat ja lastenhoitajat. Ikä ja lapsen tarve tietää ratkaisevat.

"Lisäksi pitää käyttää vain sellaisia sanoja, jotka voivat lievittää lapsen pelkoja, eivät lisätä niitä", sanoo hoitolasta kouluun tuova Florence B Pariisin 9. kaupunginosassa Rue Buffault'lla.

Vaikka mieli ehkä tekisi, vaieta ei kannata.

"Kun koko kansa on poissa tolaltaan, ei voi ajatella, että lapset eivät olisi siitä osallisena", sanoi psykiatri Patrick Ben Soussan Le Monde -lehdelle. Hän työskentelee Paoli-Calmettes'n psykiatrisessa instituutissa Marseille'ssa.

Lisäksi iskun seuraukset näkyvät. Rue Buffault'n koulun vieressä esimerkiksi on synagoga, jonka edessä päivystää kaksi poliisia luotiliiveissä. Kulman takana niin ikään poliisit vartioivat La Tribune -lehden toimitusta.

Lastenpsykiatri Claude Halmos'n mukaan lapsille voi selittää asiaa menemättä yksityiskohtiin.

"Esimerkiksi näin: ihmiset tulivat toimitukseen mukanaan aseet, kuin olisi ollut sota. He tappoivat toimittajia, koska he eivät olleet samaa mieltä heidän piirroksistaan. Tämä lehti puolustaa sitä, että jokainen saa ajatella, mitä haluaa", Halmos kuvaili Le Mondelle.

Nihal Brikille ehkä vaikeinta on ollut selittää, että kyse ei ole muslimeista tai ylipäätään uskonnosta vaan ihmisistä, "jotka eivät osanneet ilmaista itseään muuten". Selitys on sitäkin tärkeämpi, sillä Briki on muslimi.

"Olen selittänyt, että uskonnolla ja värillä ei ole väliä", Briki sanoo. Hän on myös kertonut, että vaikka lapset pihaleikeissään saattavat sanoa kaikenlaista esimerkiksi uskonnosta, he eivät yleensä tarkoita sitä.

Välillä Brikistä tuntuu, että raskainta tämä kaikki on ehkä sittenkin aikuisille.

"Kaikki ovat olleet täysin poissa tolaltaan ja peloissaan. Lapsille tuntuvat riittävän nämä selitykset. Ehkä aikuiset ovat ne, jotka eniten tarvitsevat apua."

Inka Kovanen HS
Pariisi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat