Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salaliittoteorioissa vellovat muslimit eivät katso ongelmia suoraan silmiin

Ulkomaat
 
Minna Nalbantoglu Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Eurooppaa järkyttäneet Pariisin terrori-iskut olivat pelkkä salajuoni, jonka tarkoituksena on lietsoa vihaa muslimeja kohtaan. Tai sitten niitä ei tapahtunut lainkaan.

Näin uskoivat monet siirtolaistaustaiset ihmiset, joita jututin viime viikonloppuna Marseillen köyhissä kortteleissa. He eivät luota pätkän vertaa länsimaiseen mediaan, vaan seuraavat mieluummin internetissä vellovia salaliittoteorioita. Kyse on kouluttamattomista, syrjäytyneistä ihmisistä. He asuvat Ranskassa, mutta ovat henkisesti maata kiertävällä radalla.

Samantapaisia puheita on kuitenkin kuultu myös poliitikkojen suusta. Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdogan syytti länttä tekopyhyydestä.

"Me muslimit emme ole koskaan osallistuneet terroristisiin verilöylyihin. Niiden takana on rasismia, vihapuhetta ja islamofobiaa", hän sanoi uutistoimistojen mukaan maanantaina.

Puheet paljastavat masentavalla tavalla, miten vaikeaa islaminuskoisen maailman on katsoa suoraan silmiin ongelmia, joita äärimmäiset uskonnontulkinnat aiheuttavat. Sen sijaan tilannetta käytetään uhriuden – osaksi todellisen, osaksi kuvitellun – vahvistamiseen ja halpaan kansankosiskeluun.

Vakiokommentti terrori-iskuihin on ollut, että islam on rauhan uskonto eivätkä murhaajat ole todellisia muslimeita. Tämä ehkä lohduttaa niitä miljoonia tavallisia muslimeita, joita raakuudet oksettavat.

Lausunnot, että jokin uskonto on sitä tai tätä, ovat kuitenkin yhteiskunnallisessa keskustelussa hedelmättömiä. Jokainen uskonto on avoin lukemattomille tulkinnoille. Islam ei tässä suhteessa ole muita parempi, ei pahempi.

Vastausta ei kaipaa kysymys islaminuskon luonteesta vaan tämä: Mitä pitäisi tehdä sille tosiseikalle, että murhaajat eri puolilla maailmaa käyttävät jatkuvasti islamia perusteluna tai innoittajana veritöilleen (joissa sivumennen sanoen kuolee eniten muslimeita)?

Tähän ongelmaan ei ratkaisua löydy niin kauan, kun todellisuutta paetaan hyssyttelyyn tai salaliittoteorioiden usvaan.

Muslimit ovat osa Eurooppaa. Elämme täällä yhdessä. On traagista, jos iskut lisäävät ennakkoluuloja ja rasismia islaminuskoisia kohtaan. Mutta traagista on sekin, jos ongelmien ratkaisemisesta ei voi edes keskustella, koska todellisuudet liukuvat liian kauas toisistaan.

Minna Nalbantoglu minna.nalbantoglu@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat