Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkadi Rotenberg saanee suuren urakan Krimiltä

Lähes kolmen miljardin euron silta ylittäisi Kertšinsalmen

Ulkomaat
 

Valtava siltaurakka Krimin niemimaalla on menossa miljardööri Arkadi Rotenbergin yritykselle, kertoo talouslehti Vedomosti.

Lehden kolmen nimettömän lähteen mukaan hallitus on nimittämässä Stroigazmontažin pääurakoitsijaksi hankkeessa, jossa päävastuullisen löytäminen on osoittautunut vaikeaksi tehtäväksi.

Arkadi Rotenbergillä on tiiviit yhteydet paitsi presidentti Vladimir Putiniin, myös Suomeen. Hänen veljensä, miljardööri Boris Rotenberg ja tämän poika Roman Rotenberg ovat Suomen ja Venäjän kansalaisia.

Joulukuussa Boris Rotenberg myi 17 prosentin osuutensa Stroigazmontaž-yhtiöstä Arkadille, joka omistaa nykyään yrityksen yksin.

Perhe on järjestellyt myös Suomessa omaisuuttaan uudelleen. Roman Rotenberg lunasti Långvikin vapaa-ajankeskuksen ja enemmistön Hartwall-areenan omistavasta yhtiöstä isältään ja sedältään viime vuonna. Sijoitusyhtiölle kuuluu 48 prosenttia KHL:ssä pelaavasta jääkiekkojoukkue Jokereista.

19 kilometrin pituisen sillan on määrä kulkea Kertšinsalmen yli ja yhdistää Venäjän viime maaliskuussa Ukrainalta valtaama Krimin niemimaa emomaahan. Autokaistoja rakennetaan kaksi suuntaansa ja rautateitä kaksi.

Venäjän liikenneministeriö arvioi hankkeen suuruudeksi 228,3 miljardia ruplaa eli keskiviikon kurssilla lähes kolme miljardia euroa.

Sillan pitäisi valmistua vuonna 2018, mutta aikarajat ja budjetti saattavat hankkeessa ylittyä helposti, asiantuntijat varoittavat.

Venäjällä pääurakoitsijalle sataa kunniaa ja varoja, mutta se joutuu saman tien myös EU:n ja Yhdysvaltojen pakotelistoille.

Niinpä presidentti Putinin ystävät pallottelivat suururakkaa kädestä toiseen.

Alun perin sillanrakentajaksi veikattiin miljardööri Gennadi Timtšenkoa, jolla on Venäjän ja Suomen kansalaisuus. Hän kieltäytyi kunniasta ja ilmoitti, että pelkää ottaa sitä vastuulleen. Alueen maaperä on vaikea rakentamiselle, hän sanoi.

Vedomostin haastatteleman asiantuntijan mukaan Stroigazmontažilta puuttuva kokemus siltojen rakentamisesta ei ole este, sillä Rotenbergin yrityksellä riittää varoja muualta hankittujen osaajien avokätiseen palkitsemiseen.

Pakotteista Rotenbergin ei tarvitse välittää, koska hän on jo sekä EU:n että Yhdysvaltojen pakotelistalla. Timtšenkolle langetti pakotteita vain Yhdysvallat.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat