Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barrelissa piilee vallankumous

Ulkomaat
 

Yhden barrelin tilavuus on 159 litraa raakaöljyä.

Barreli pitää sisällään paljon muutakin, kuten vallankumouksen siemenet. Öljy voi tehdä kansakunnat rikkaaksi, mutta se voi myös syöstä yhteiskunnat kaaokseen ja ajaa valtaapitävät istuimiltaan.

Viime kesäkuussa barreli Brent-viitelaadun raakaöljyä maksoi 115 dollaria. Keskikesä olikin juhlavaa aikaa maille, joiden budjetit on rakennettu öljytulojen varaan. Rahaa tuli kuin painokoneesta, ja kansalaiset olivat tyytyväisiä johtajiinsa.

Öljyn hinta on halventunut lähes kolmannekseen ja öljytuloista riippuvaisissa maissa on juhlien jälkeisen krapulan aika. Budjetteja on leikattava roimasti tai valtioiden on otettava lisää kallista lainaa menojen kattamiseksi.

Johtajat eivät enää olekaan suosiossa, kun rahaa ja hyvinvointia on luvattua vähemmän.

Erityisen tukalassa pinteessä ovat ne öljyntuottajamaat, jotka eivät ole malttaneet säästää hyvinä aikoina öljytuloja pahan päivän rahastoihin ja jotka eivät ole monipuolistaneet kansantalouden tulovirtoja muillekin aloille. Tällaisia ongelmamaita ovat erityisesti Venezuela, Nigeria ja Angola. Iranin kärsimyksiä lisäävät myös talouspakotteet, jotka ovat heikentäneet maan taloutta jo ennen öljyn hinnan romahtamista.

Hieman paremmin menee niillä öljytuloista riippuvaisilla mailla, jotka ovat varautuneet öljyn hinnan laskuun mittavilla puskurirahastoilla. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Saudi-Arabia, Norja ja Venäjä. Maailman suurinta öljyntuottajamaata Saudi-Arabiaa suojelee sekin, että raaka-aineen tuottaminen on maassa edullista.

Venäjälläkin on mittavat puskurirahastot. Ne eivät kuitenkaan lohduta venäläisiä maata riivaavien muiden talousvaikeuksien vuoksi.

Ruplan arvo on romahtanut, mikä ajaa valuuttalainoja ottaneet yritykset, pankit ja kansalaiset pahoihin vaikeuksiin. Lisäksi tulevaisuudenuskoa syövyttää hintojen nousu eli inflaatio sekä länsimaiden asettamat talouspakotteet.

Keskiviikkona Venäjä ilmoittikin uusista hätätoimista talouskriisin vuoksi. Budjettia aiotaan leikata kymmenyksellä öljytulojen romahtamisen vuoksi. Aiemmin Venäjä on nostanut roimasti ohjauskorkoaan.

Venäjä on rakentanut budjettinsa sen varaan, että barrelin hinta olisi noin sata dollaria.

Vaikka öljyn halpeneminen uhkaa monia maita, on siitä myös hyötyä monille maille.

Suurimpia hyötyjiä ovat ne maat, joiden taloutta tuontiöljy pyörittää. Barrelin halpeneminen lähes kolmannekseen tuo odottamattomia säästöjä esimerkiksi Intialle, Japanille ja EU-maille.

Halvan öljyn tuomaa talouden nousuhumalaa saattaa kuitenkin seurata kohmelo, jonka nimi on deflaatio.

Tällöin hinnat halpenevat, mikä on myrkkyä taloudelle. Kansalaiset eivät kuluta, koska odottavat hintojen laskevan edelleen, eikä investointeja tehdä.

Joulukuussa ilmiö alkoi jo näkyä Euroopassa, sillä euromaissa deflaatioksi mitattiin 0,2 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat