Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Serbian pääministeri teki ensivierailun Kosovoon

Käänteentekevä vierailu oli luonteeltaan "humanitaarinen ja uskonnollinen"

Ulkomaat
 
Armend Nimani AFP
Serbian pääministeri Aleksandar Vučić (oik) osallistui Gracanican kaupungissa keskiajalla Serbiaa hallinneen Stefan Uros II Milutinin patsaan paljastusseremoniaan.
Serbian pääministeri Aleksandar Vučić (oik) osallistui Gracanican kaupungissa keskiajalla Serbiaa hallinneen Stefan Uros II Milutinin patsaan paljastusseremoniaan. Kuva: Armend Nimani AFP

Serbian ja siitä irtaantuneen Kosovon poliittiset suhteet ottivat pienen askeleen kohti normaalistumista keskiviikkona, kun Serbian pääministeri teki ensivierailunsa Kosovoon.

Pääministeri Aleksandar Vučić vieraili keskiviikkona Kosovon serbikylissä ortodoksisen uudenvuoden kunniaksi. Vierailuun ei sisältynyt tapaamisia Kosovon poliittisen johdon kanssa. Se tulkittiin kuitenkin symboliseksi ensiaskeleeksi kohti välien lientymisestä.

Vierailu oli virallinen ja sille oli Kosovon poliittisen johdon hyväksyntä. Kosovon ulkoministeri Hashim Thaçi kutsui vierailua luonteeltaan "humanitaariseksi ja uskonnolliseksi", uutistoimisto AFP kertoi.

"Pyrimme lisäämään vierailuja puolin ja toisin. Emme saa pelätä kommunikoimista", Thaçi sanoi toimittajille.

Vierailu alkoi Pasjanen kylästä, joka on serbien erillisalue maan itäosissa. Satoja serbejä tervehti Pasjanessa pääministeri Vučićia, joka osallistui synnytysosaston avajaisiin, uutistoimisto AFP kertoi.

Myöhemmin Vučić vieraili Strpcen ja Gracanican serbikylissä. Seurueeseen kuului pääministerin lisäksi muita ministereitä kuten puolustus- ja sisäministerit.

Kahden miljoonan asukkaan Kosovossa asuu noin 120 000 serbia. Heistä kaksi kolmasosaa asuu erillisissä serbisaarekkeissa, ja loput noin 40 000 maan pohjoisosissa lähellä Serbian rajaa.

Noin 90 prosenttia Kosovon asukkaasta on etnisiä albaaneja. Maan valtauskonto on islam, kun taas serbit ovat ortodoksikristittyjä.

Kosovo irtaantui Serbiasta vuonna 2008 Serbian kiivaasta vastustuksesta huolimatta. Taustalla oli 1998–1999 käyty sota serbien ja Kosovon albaanien välillä.

Serbijoukot vetäytyivät Kosovosta vasta kun sotilasliitto Nato aloitti pommitukset serbejä vastaan.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Yli sata maata ja valtaosa EU:n jäsenmaista on tunnustanut itsenäisyyden.

Tulehtuneet välit Belgradin ja Pristinan välillä ovat alkaneet hiljalleen parantua sen jälkeen kun EU vuonna 2013 välitti osapuolet yhteen ja käynnisti suhteiden normaalistamisen. EU pitää molemminpuolista tunnustamista edellytyksenä sille, että maat voivat hakea EU:n jäsenyyttä.

Kosovo on edelleen syvästi jakaantunut, ja kansanryhmien välille puhkeaa usein levottomuuksia.

Belgradin ja Pristinan edustajien on määrä neuvotella suhteidensa syventämisestä seuraavan kerran Brysselissä helmikuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat